کمیسیون جهانی آزادی مذهبی آمریکا در گزارش تازه خود گفته که شرایط آزادی مذهبی در افغانستان تحت کنترول طالبان بهشدت روبهوخامت گذاشته است.
در گزارش این نهاد آمده است که شیعهها در افغانستان تحت سلطه طالبان با «آزار و اذیت و محدودیتهای شدید» روبرو اند.
براساس این گزارش طالبان «تفسیر سختگیرانه» از شریعت اسلامی را اعمال می کنند و آزادی مذهب را برای افرادی که دارای عقاید متفاوت هستند، از جمله مسلمانان شیعه و اقلیتهای دینی دیگر نقض میکنند.
این گزارش در حالی نشر میشود که چند روز قبل تیراندازی در یک مسجد شیعیان در ولایت هرات در غرب کشور منجر به مگر دستکم شش نفر و زخمی شدن چند تن دیگر شد. در بین قربانیان این حمله یک کودک نیز دیده میشود.
کمیسیون جهانی آزادی مذهبی آمریکا میافزاید که طالبان تدریس فقه شیعه جعفری را ممنوع کرده و حتی به ماموران امنیتی دستور دادهاند که در رفتار مذهبی شیعیان مانند روزه گرفتن یا نگرفتن در روز اول عید فطر دخالت کند.
این گزارش میافزاید که در طول سال، حملات هدفمندی علیه روحانیون شیعه صورت گرفت که تعدادی از آنها توسط گروههای مانند «داعش خراسان» کشته شدند.
به نقل از این گزارش حملات بر جوامع شیعه، از جمله هزارهها، افزایش یافته است، با حوادثی مانند بمبگذاری در مسجد شیعیان در بغلان و انفجار در یک محله شیعیان هزاره در نزدیکی کابل که منجر به تلفات متعدد شد.
این گزارش همچنین تاکید میکند که اجرای تفاسیر سختگیرانه از قوانین شریعت توسط طالبان منجر به شلاق، بازداشت و محدودیت در رفت و آمد، شیوه لباس، شغل و تحصیل شده است که به طور نامتناسبی بر زنان و اقلیتهای دینی و مذهبی مانند تأثیر میگذارد.
گروه طالبان تفسیر سختگیرانه از اسلام دارد و شماری از مقامات و رهبران این گروه فرقههای مذهبی دیگر مانند شیعیان را “رافضی” میدانند، رافضی اصطلاحی توهینآمیز است که برخی از مسلمانان در اشاره به شیعیان استفاده میکنند. معنی این کلمه “رد کردن” است و در حقیقت کنایهای به برائت از ابابکر و عمر و عثمان خوانده میشود.
طالبان در گذشته گزارشهای مربوط به «تبعیض و نقض» حقوق اقلیتهای مذهبی در افغانستان را رد کرده و مشخصا دلیل اعمال محدودیتها بر مراسم عاشورا در افغانستان را امنیتی خواندهاند اما در مورد ممنوعیتها و محدودیتهای دیگر چیزی نگفتهاند.
نقض حقوق زنان بخش اصلی سیاست طالبان
همزمان با انتشار گزارش کمیسیون جهانی آزادی مذهبی آمریکا، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان میگوید «نقض حقوق زنان» در افغانستان مثل سالهای ۱۹۹۰، بخش اصلی سیاست طالبان است.
ریچارد بنت، به مناسبت دومین سالروز انتصابش در این مقام در پیامی گفته است که نقض حقوق بشر در افغانستان به شکل سیستماتیک و بدون پیگرد ناقضین حقوق بشر ادامه دارد.
او از طالبان خواسته است که به تعهدات بینالمللی خود در زمینه حقوق بشر پابند باشند.
آقای بنت میگوید ماموریتش دو ساله شد اما این فرصتی است تا دستاوردها و راههای بهبود وضعیت فعلی حقوق بشری افغانها را بررسی کرد.
ریچارد بنت که بارها از عملکر طالبان در عرصههای حقوق بشری انتقاد کرده، میگوید نقض حقوق بشر در افغانستان هنوز تکرار می شود.
او میگوید: «در حالیکه من و تیمم تخلفات را مستندسازی کرده، گزارش میدهیم و دادخواهی میکنیم، نقض حقوق بشر در افغانستان بدون مجازات عاملان آن همچنان ادامه دارد.»
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان میگوید آزادیهای بنیادی در افغانستان پایمال شده و مخالفتهای مسالمتآمیز «سرکوب» شدهاند.
او میافزاید که طالبان از خشونت برای کنترول و القای ترس در میان مردم استفاده میکنند.
ریچارد بنت میگوید او و تیمش اعدام و شکنجه بدنی را مستندسازی کردهاند و میگوید مشکلات اقتصادی دست در گریبان میلیونها افغان انداخته، و سیستم بانکی فلج شده است.
طالبان هنوز در این مورد ابراز نظری نکرده اما در گذشته نقض حقوق بشری را رد کرده و گفتهاند که طبق شریعت اسلامی عمل میکنند.