محمد شجاعی، مهاجر افغان در سویدن میگوید که صدای عدالتخواهی در برابر “جنایات” طالبان را باید به شیوههای مختلف بلند کرد.
آقای شجاعی در گفتگو با خبرگزاری پل گفت: “خواست ما در تظاهرات این است که هزاره ها از حق و حقوق انسانی برخوردار شوند، هزاره ها کشته نشوند و به خاطر هزاره بودن به ما توهین نشود.”
او که در تظاهرات و اعتراضهای خیابانی در سویدن گیتار مینوازد میگوید حمایت سیاسیون کشورهای مختلف به معترضان دلگرمی بیشتری میدهد.
پس از اینکه طالبان در اگست ۲۰۲۱ در افغانستان به قدرت رسیدند، محدودیتهای شدیدی در برابر زنان وضع کردند، زنان از تحصیل و کار محروم شدند.
سازمانهای حقوق بشری میگویند که اقدامات طالبان در برابر زنان آپارتاید جنسیتی است. به شمول سازمانملل و دهها کشور اقدامات طالبان در برابر زنان را محکوم کرده و خواستار نرمش طالباان در برابر زنان شدند. اما طالبان میگویند که مطابق شریعت اسلامی با زنان برخورد میکنند.
هزارهها و زنان در تیر راس طالبان
محمد شجاعی میگوید که سیاست طالبان در برابر زنان و هزارهها یکی است. او به خبرگزاری پل گفت: “برای طالبان مردم هزاره و زنان به قول معروف “سر و ته یک کرباسند”، به این معنا که برای هر دو قشر فتوای طالبان مشابه و یکیست، هزارهها مدحالدم اند و نگاه طالبان به زنان هم بیشتر جنسی است.”
به گفته او، برای نجات از وضعیت پیشآمده در افغانستان تنها راهحل مبارزه پیگیر عدالتخواهانه و جدایی دین از سیاست است.
شجاعی گفت: “بلند کردن صدای عدالتمحور یکی از راههای مبارزه با بیعدالتی جاری در افغانستان است. در تظاهرات ما عملا گفتیم که طالبان حق و حقوق هزارهها و زنان را پایمال میکنند ما به تمام جهانیان نشان دادیم که در حق ما ظلم میشود.”
پس از اینکه طالبان در افغانستان به قدرت رسیدند، در چندین حمله مرگبار، دهها تن شهروند هزاره کشته و زخمی شدند. انگشت اشاره انتقاد معترضان همواره به طرف طالبان نشانه رفته است، معترضان میگویند که طالبان مسوول این گونه حملات اند، هر چند داعش مسوولیت چندین حمله را به عهده گرفت.
کشتار هزارهها در افغانستان باعث شد که در چندین کشور هزارهها تظاهرات گسترده را علیه این گروه راه اندازی کنند.
معترضان خواستار به رسمیت شناخته شدن نسلکشی هزارهها در افغانستان از سوی شورای امنیت سازمانملل اند. طالبان اما گفته که برای تامین امنیت هزارهها تلاش میکنند.
محمد شجاعی اما به این باور است که تفکر طالبان با گروه داعش چندان تفاوتی ندارد، او در این باره به اظهارات سابق فرماندهان طالبان اشاره کرد که برخی انها هزارهها را “مهدورالدم” خوانده بودند.
در سالهای گذشته بارها هزارهها در مسیر جادهها، بیمارستانها، مکاتب، ورزشگاهها و اماکن عمومی کشته شدند، حکومت پیشین افغانستان طالبان را مسوول این رویدادها معرفی کرده است.
شیعیان در دو دهه گذشته بهطور بیسابقهای توانستند از حقوق مذهبیشان برخوردار شوند. پیش از سقوط نظام قبلی، شیعیان از بر سر کار آمدن طالبان با عنوان یک حکومت مذهبی اهل تسنن نگرانیهایی داشتند.
اتفاقات دو سال اخیر برای هزارهها و اهل تشیع خبرهای خوشایندی نبوده است. مذهب شیعه عملا از رسمیت افتاد، قانون احوال شخصیه شیعه دیگر از دید رژیم طالبان اعتباری ندارد، امکان تدریس فقه شیعی در دانشگاهها دیگر وجود ندارد، برگزاری مراسمهای مذهبی مانند ماه محرم مجاز نیست.
تکفیر
محمد شجاعی میگوید که رهبران طالبان دیدی خوبی در برابر هزارهها و در مجموع شیعهها ندارند و این دیدگاه باعث شده است که کشتار هزارهها حتی در زمان حاکمیت این گروه همچنان ادامه یابد.
پیشتر، رحیمالله حقانی از برجستهترین چهرههای طالبان شیعیان را “مطلقا کافر” میدانست، این نظر او را برخی از فرماندهان طالبان تایید میکردند. برای بسیاری از طالبان حقانی «عالم منبر و عالم سنگر» بود. او که به شدت علیه داعش بود، با سخنرانیهایش برای جنگجویان طالبان عقبه فکری آنان بر ضد داعش را تقویت میکرد.
حقانی در حمله یک فرد بمبگذار انتحاری در کابل کشته شد.
محمد شجاعی میگوید برای اینکه زنان و هزارهها از وضعیت موجود در افغانستان نجات یابند، باید به اعتراضات خیابانی به شدت ادامه دهند.
او به این باور است هر چه صدای عدالتخواهانه در برابر طالبان بلندتر شود، معترضان بیشتر به خواستهای شان نزدیکتر میشوند.
به گفته شجاعی در حال حاضر مردم افغانستان یک عقبگرد وحشتناک را تجربه میکنند، شرایطی که ممکن برای چند سال بعد برای بسیاری از مردم افغانستان تحمل آن امکان پذیر نباشد.
منبع:
https://polpress.es/fa/