وزارت معارف طالبان اعلام کرده که نصاب آموزشی تا صنف ششم مکاتب تغییر کرده، به گفته منصور احمد حمزه، سخنگوی این وزارت، نصاب که با “شریعت اسلام و فرهنگ افغانستان” مطابقت نداشت، از نصاب درسی مکاتب حذف شده است.
او در این باره توضیحات بیشتر نداده است و هنوز معلوم نیست که طالبان کدام نصاب را خارج از شریعت اسلام خواندهاند.
در ماه قوس سال 1401 روزنامه هشت صبح، در گزارشی درباره کمیته ویژه کمیسیون معارف طالبان برای ارزیابی نصاب آموزشی مکاتب فاش کرد که طالبان مواردی همچون «بیگانهپنداری اهل تشیع، شیطانی خواندن سازمان ملل متحد، منع تجلیل نوروز، وضع محدودیت بر میلهها و جشنها و نکوهش برخی از شخصیتها» را در نصاب تعلیمی جدید گنجاندهاند.
این نشریه نوشت که طالبان مکاتب سراسر افغانستان را به صورت غیرمستقیم به مدارس دینی آموزش قرآن تبدیل کرده است. طبق این گزارش، این مکاتب دانشمند تربیت نمیکنند، بلکه «بمبافکن» تولید خواهد کرد.
تغییر نصاب آموزشی متناسب با ایدیولوژی طالبان از مواردیست که نگرانی مردم افغانستان و جامعه جهانی را برانگیخته است. چندی پیش مجله فارن پالیسی در گزارشی نظام آموزشی تحت کنتروط طلبان را «ارتش جدید طالبان» خواند.
گفته شده که در برخی نصاب جدید آموزشی، موضوعات همچون جهاد و استفاده از سلاح گنجانده شده است.
با گذشت دو سال از ممنوعیت آموزشی دختران از سوی طالبان این گروه فراهمسازی «شرایط مورد نظر طالبان» و تغییر نصاب تعلیمی را از دلایل مسدود کردن مکاتب و دانشگاهها عنوان کرده است.
ساخت دهها مدرسه دینی
منصور احمد حمزه که با تلویزیون ملی که تحت کنترول طالبان است، صحبت میکرد گفت تلاشها برای ساخت مدارس دینی همچنان ادامه دارد.
به گفته او، در دو سال اخیر، ۹۷۲ مدرسه در سراسر افغانستان ساخته شده است. منصور احمد حمزه تاکید کرد که در شش ماه گذشته ساخت ۶۰۰ مدرسه تکمیل و ساخت ۶۰ مدرسه دیگر تا پایان امسال تکمیل خواهد شد.
پیشتر وزارت معارف طالبان اعلام کرد که در دو سال گذشته حدود ۱۴ هزار مدرسه دینی در چهارچوب وزارت معارف ثبت شده است.
سخنگوی وزارت معارف طالبان میگوید که در دو سال اخیر چهل هزار معلم به شمول زنان جذب مکاتب شده اند.
این در حالیست که بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان پیشتر گفته بود که طالبان مکاتب دولتی را به مدرسه دینی تماموقت تبدیل کرده اند.
اغلب خانوادهها نگران شیوه تدریس در مدارس طالبان اند، مدارس که علاوه بر کهنه بودن مسایل آموزشی بیشتر به جهاد و جنگ تاکید میکنند.