سه خلبان ارتش پیشین افغانستان روز شنبه ۲۵ قوس (۱۶ دسامبر) در پی یک سانحه هوایی در ایالت اورگان ایالات متحده آمریکا کشته شدند.
این سه خلبان که علیجان فردوسی، بشیر صفدری و سیدحسین موسوی نام داشتند، در حال پرواز با یک هواپیمای آموزشی بودند که به دلیل مه شدید، هواپیمایشان با خطوط انتقال برق برخورد و سقوط کرد.
رسانه آمریکایی کوین گزارش داد که سیدحسین موسوی خلبان این پرواز و علیجان فردوسی و بشیر صفدری مسافران هواپیما بودند. این هواپیما در میان مه شدید از مکمینویل به سمت فرودگاه ایالتی ایندیپندنس در حرکت بود.
درویش ذاخیل، مدیر شبکه حمایت از مهاجران افغان در بیورتون، میگوید که سیدحسین موسوی از خلبانان باتجربه ارتش حکومت پیشین افغانستان بود. او و دو خلبان دیگر سال ۲۰۲۲ و پس از فروپاشی دولت جمهوری و بازگشت طالبان به قدرت، به ایالت اورگان در آمریکا مهاجرت کرده بودند.
تحقیقات اداره هوانوردی فدرال و هیئت ملی ایمنی حملونقل در مورد این سانحه همچنان ادامه دارد و هنوز همه ابعاد آن روشن نشده است.
پانزدهم اگست ۲۰۲۱، لحظاتی پس از فرار اشرف غنی، رئیسجمهوری پیشین افغانستان از کابل به امارات متحده عربی، دهها خلبان افغان با هواپیماها و هلیکوپترهای نظامی ارتش به سمت ازبکستان و تاجیکستان پرواز کردند. ۱۴۳ تن از این خلبانها نوامبر ۲۰۲۱ از تاجیکستان به امارات متحده عربی و از آنجا به آمریکا منتقل شدند. خلبانهایی که با هلیکوپترها و هواپیماهای نظامی در ازبکستان فرود آمده بودند، نیز پس از مدتی به آمریکا انتقال یافتند.
هویت و شمار دقیق خلبانهای افغان که پس از فروپاشی دولت جمهوری از ترس انتقامجویی طالبان افغانستان را ترک کردند مشخص نیست اما بخش عمده این خلبانها که در کشورهای غربی آموزشدیده بودند، از افغانستان خارج شدند.
بیشتر خلبانهای ارتش پیشین افغانستان پس از پناه بردن به ایالات متحده آمریکا، به فعالیتهای غیرنظامی از جمله کار در شرکتهای تولیدی، تحصیل در دانشگاهها و فعالیتهای دیگر برای کسب درآمد و حمایت از خانوادههایشان مشغول شدند، اما برخی از آنان نیز در شرکتهای هواپیمایی خصوصی جذب شدند.
طالبان که با سلطه بر افغانستان، دهها فروند هلیکوپتر و هواپیمای نظامی را تصاحب کردهاند، در بیش از دو سال گذشته بارها از خلبانهای ارتش پیشین افغانستان دعوت کردهاند که به افغانستان بازگردند و با این گروه کار کنند. سه تن از خلبانهای افغان که به آلمان و آمریکا پناه برده بودند، به دعوت طالبان به افغانستان برگشتند اما بقیه خلبانها همچنان در کشورهای مختلف غربی زندگی میکنند.
وزارت دفاع رژیم طالبان پنجشنبه گذشته ادعا کرد که ۲۲ تن از کارمندان نیروی هوایی پس از گذراندن یک دوره آموزشی ششماهه فارغالتحصیل شدهاند. بر اساس ادعای این وزارتخانه، این افراد میتوانند با هلیکوپتر پرواز و در عملیاتهای نظامی شرکت کنند.