سازمان ملل پیشنهاد کرده است که کمیتۀ اعتبارنامهها، ارزیابی خود را در مورد اعتبارنامههای میانمار و افغانستان برای آینده به تعویق بیاندازد.
از سوی دیگر مجمع عمومی سازمان ملل تصمیم کمیته اعتبارنامههای آن سازمان را تصویب کرده و سرنوشت کرسی نمایندگی دائمی افغانستان در سازمان ملل را بازهم به تعویق انداخته است.
این تصمیم دوشنبه، ۱۸ دسامبر (۲۷ قوس) با صدور قطعنامهای در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد اعلام شد.
سازمان ملل افزوده است: «کمیته اعتبارنامههای این سازمان دو مکاتبه مختلف در مورد نمایندگی دایمی افغانستان، یکی در ماه اگست از آدرس نصیر احمد فایق، کاردار نمایندگی دائمی افغانستان در سازمان ملل و دیگری در ماه سپتامبر از سوی وزارت خارجه حکومت طالبان، دریافت کرده است.»
در تصمیمگیری نهایی مجمع عمومی ملل متحد آمده که «ریاست مجمع پیشنهاد کرده است که کمیته اعتبارنامهها، ارزیابی خود را در مورد اعتبارنامههای میانمار و افغانستان را برای آینده به تعویق بیاندازد».
این سومین بار از زمان بازگشت طالبان به قدرت در آگوست ۲۰۲۱ در افغانستان است که مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصمیمگیری برای دادن کرسی نمایندگی دائمی افغانستان به طالبان را به تعویق میاندازد.
نصیر احمد فایق از دولت پیشین افغانستان در حال حاضر، سرپرستی نمایندگی دائمی افغانستان در سازمان ملل را به عهده دارد و در جلسات این سازمان به نمایندگی از افغانستان، شرکت میکند.
آقای فایق در پی اعلام این تصمیم به رسانهها گفت: “تا زمانیکه طالبان به خواستهای مردم افغانستان و جامعه بینالمللی در راستای احترام و رعایت حقوق تمام شهروندان افغانستان به ویژه زنان و دختران و ایجاد اداره فراگیر مبتنی بر اراده مردم و حاکمیت قانون تمکین نکنند، به رسمیت شناخته نخواهد شد.”
سازمان ملل متحد در حاکمیت نخست طالبان نیز اداره این گروه در افغانستان را به رسیمت نشناخت.
وزیر خارجه حکومت طالبان اما مدعی شده است که «اکنون افغانستان روز به روز در همه زمینهها پیشرفت میکند، با کشورهای همسایه، منطقه و جهان روابط خوبی دارد و درهای تعامل به روی همگان باز است، بنابراین این وضعیت باید تقویت شود»
رد دیدار وزیر خارجه طالبان با نماینده ویژه سازمان ملل در امور صلح افغانستان
وزارت خارجه طالبان اعلام کرده که امیر خان متقی سرپرست این وزارت پیشنهاد تعیین یک نماینده ویژه سازمان ملل در امور صلح افغانستان را در دیدار با کاردار سفارت بریتانیا، رد کرده است.
رابرت دیکسون، کاردار سفارت بریتانیا برای افغانستان که از دوحه کار میکند در سفری به کابل با رهبری گروه طالبان از جمله محمد عبدالکبیر، معاون سیاسی نخستوزیر و امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان روی مسایل مختلف از جمله وضعیت کنونی، مسایل حقوق بشری و حق آموزش دختران و زنان صحبت کرده است.
آقای دیکسون، کمکهای بشردوستانه جامعه جهانی به مردم افغانستان را فرصت خوبی برای توسعه مسایل اقتصادی و سیاسی خوانده است.
او با نشر پیامی در شبکه اجتماعی ایکس گفته است که نشستهای مهمی در کابل با عبدالکبیرداشته و با تعدادی از وزرای کابینه طالبان دیدار و گفتگو داشته است.
او گفته که درباره فرصتهای کنونی و گزارش ویژه سازمان ملل در مورد امنیت منطقه، ثبات، بهداشت و آموزش دختران با مقامات بلند پایه گروه طالبان صحبت کرده است.
ضیا احمد تکل، معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان نیز در پیامی در ایکس نوشته است که آقای متقی پیشنهاد تعیین نماینده ویژه سازمان ملل در امور صلح را رد کرده و گفته است که «شرایط موجود ایجاب حضور چنین نمایندهای را نمیکند».
همچنین آقای متقی «روی مبادلات تجاری و گسترش خدمات کنسولی تاکید کرده است».