براساس حکم دفتر نخست وزیری طالبان (رییسالورزا) دستکم ۴۶۹ معلم زن در کودکستانها از وظیفه سبکدوش شدهاند.
وزارت کار و امور اجتماعی طالبان به ارسال مکتوبی به ریاستکودکستانها فرمان نخستوزیری را به این ریاست ابلاغ کرده و تاکید کرده که مطابق حکم، در باره ۴۶۹ بست معلمین “تنفیض” شده اجراات شود.
با این مکتوب اسامی و شهرت ۴۶۹ معلم زن ضمیمه شده است که براساس دستور دفتر نخستوزیری همه انها از وظیفه سبکدوش شود.
مکتوب را مولوی نعمتالله عثمانی، رییس منابع بشری وزارت کار و امور اجتماعی امضا کرده است.
پیشتر نیز طالبان جلو فعالیت شمار زیادی از کودکستانهای دولتی در کابل و ولایتهای کشور را گرفتند و صدها معلم و کارمندان زن این کودکستانها را از وظیفه اخراج کردند.
پس از ممنوعیت آموزش، تحصیل، کار و بسته شدن آرایشگاههای زنانه، این تازهترین فرمان طالبان برای محدودیت کردن کار و خانهنشین کردن زنان است.
صدها زن در کودکستانها به شغل معلمی مصروف اند، بیشتر این زنان سرپرستهای خانوادههای شان هستند که مردان خانواده را در جنگها و حملات انتحاری طالبان از دست دادهاند.
هر چند حقوق و امتیازات معلمین در افغانستان کم است اما این زنان به این حقوق و امتیازات کم قناعت کردهبودند.
طالبان پس از گرفتن قدرت در اگست ۲۰۲۱ فرامین و محدودیت سفت و سختی را علیه زنان وضع کردهاند.
پیشتر کارشناسان سازمانملل با انتشار گزارشی مشترک اعلام کردند که رفتار طالبان با زنان و دختران افغانستان مصداق آپارتاید جنسیتی است.
در گزارش گفته شده که زنان و دختران در افغانستان تبعیض شدیدی را تجربه میکنند که ممکن است آزار جنسیتی باشد و بهعنوان جنایت علیه بشریت و آپارتاید جنسیتی توصیف شود.
این کارشناسان در باره دلایل اینکه اعمال طالبان آپارتاید جنسیتی است گفتند که فرمانهای صادرشده توسط طالبان محدودیتهای گستردهای را بر حقوق زنان و دختران، از جمله آزادی حرکت، پوشش و رفتار، دسترسی به آموزش، کار، صحت و عدالت اعمال کرده است.
همچنین محدودیتهای طالبان بر مشارکت زنان و دختران در زندگی سیاسی، عمومی، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی تأثیر چشمگیری گذاشته و منجر به افزایش بیسابقه خشونت خانوادگی علیه زنان و دختران شده است.
برخی منابع میگویند که علاوه بر برکناری معلمین زن از کودکستانها، شماری از دیگر سمتها و شغلها در کودکستانها از جمله مدیران و کارمندان خدماتی این مراکز نیز از وظیفه سبکدوش شدهاند.