روزنامه شرق ایران، یادداشتی از احسان هوشمند نشر کرده و گفته که مهاجران افغانستانی به دردسر بزرگ و ناامیدکننده گیرکرده و آن اینکه آنها نمیتوانند نان خشک خرید کنند.
در این یادداشت آمده است مدتیست که صدور کارت بانکی برای مهاجران افغانستان متوقف شده و در عین زمان نانواییها هم موظف به فروش نان به وسیله کارت بانکی شدهاند.
آقای هوشمند نوشته است: “از آنجایی که در چند ماه گذشته هم نانواییهای کشور موظف به فروش نان به وسیله کارت بانکی برای همه خریداران از جمله شهروندان افغانستانی شدهاند، بسیاری از این گروه قادر به تهیه کارت بانکی نیستند و در نتیجه برای خرید یکی از ضرورتیترین اقلام زندگی روزمره یعنی نان که قوت اصلی روزمره است، با مشکل، سختی و دشواری دستبهگریبان شدهاند.”
عدم توانمندی خرید نان خشک از جملهای مشکلاتی و دردسرهای خوانده شده که مهاجران افغانستانی به دلیل اینکه کارت بانکی به انها تعلق نمیگیرد با ان دست و گریبان شده است.
به قول نویسنده، “مدتیست صدور کارت بانکی برای مهاجران افغانستانی متوقف شده و باوجود امید ایجادشده در میان مهاجران محترم افغانستانی، هیچ تسهیلاتی برای دریافت کارت بانکی برای کسانی که در طرح آمایش شرکت کردهاند و دیگر مهاجران افغانستانی تا امروز تعریف نشده است.”
هوشمند پرسیده است، مشخص نیست چرا مسئولان ذیربط در وزارت خارجه و وزارت کشور/وزارت داخله درا ینباره اقدام فوری مشهودی در پیش نگرفتهاند.؟
اگرچه آمار دقیقی از میزان و تعداد مهاجران افغانستانی در ایران در دسترس نیست، اما برخی برآوردها نشان میدهد که بیش از پنج میلیون شهروند افغانستان در ایران مهاجر هستند.
نویسنده، سیاست مهاجرتی ایران را زیر سوال برده و گفته است که ایجاد محدودیت برای زندگی روزمره مهاجران افغان که به صورت عمومی جزء اقشار کمدرآمد و محروم هستند، چه معنایی دارد؟
او گفته است: “اگر سیاست کشور مبتنی بر سهلانگاری در ورود مهاجران خارجی بهویژه مهاجران افغانستانی است، عقل و منطق حکمرانی ایجاب میکند که برای زندگی روزمره و فعالیتهای عادی این مهاجران نیز ظرفیتهای لازم تعریف و تدارکات لازم از قبل اندیشیده شود؛ مانند ادامه تحصیل، مناسبات پولی یا روابط کاری. در برخی موارد خدمات قابل قبولی در کشور ارائه میشود؛ مانند ثبتنام در مدارس دولتی و تحصیل رایگان.”
آقای هوشمند از مسوولان خواسته است که کارت بانکی تحت مقررات دقیق و خاصی حتی برای دیگر مهاجران افغانستانی که کارت آمایش دریافت نکردهاند، صادر شود.
گفته شده است که در حال حاضر 600 هزار نفر از دانشآموزان افغانستانی در دورههای مختلف آموزش عمومی در ایران تحصیل میکنند و صدها هزار نفر از نیروی کار افغانستانی نیز در بخشهای مختلف اقتصادی این کشور و در بسیاری از ولایات و شهرها بهویژه بخشهای شمال شرقی، شرق، جنوب و مرکز ایران اشتغال دارند.