محمد سرگزی، نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی ایران در گفتگو با خبرگزاری خانه ملت، مدعی شده که طالبان در مسیر آب به طرف ایران، مسیر انحرافی ایجاد کرده اند.
آقای سرگزی گفته است مقدار آبی که باید وارد ایران میشد از دو مسیر انحرافی به طرف خاک افغانستان مشخصا به سمت گودزره هدایت شده است.
او مجموع آب انحرافی را حدود دو میلیارد متر مکعب خوانده است.
به تازگی مشکلات بیآبی در سیستان و بلوچستان برای دولت ایران به یک دردسر کلان تبدیل شده است.
چند روز پیش دهها تن از باشندگان این ولایت در اعتراض به کمبود آب در برابر حکومت ایران تظاهرات کردند.
قرار است تا چند روز دیگر هیات به ریاست علی سلاجقه، رئیس اداره محیط زیست ایران، به کابل سفر کند و با مقامات طالبان بر سر حقآبه ایران مذاکره کند.
پیشتر وزیر خارجه ایران گفته بود که پیگیری حقآبه ایران از درخواستهای اصلی تهران از طالبان است، او هشدار داده بود که کشورش روی این موضوع حساس است.
بنابر معاهده ایران و افغانستان که در سال 1351 میان حکومتهای وقت دو کشور امضا شد، حقابه ایران سالانه ۸۱۷ میلیون متر مکعب است.
تهران میگوید که این مقدار آب به خاک ایران وارد نشده است، مقامهای طالبان اما میگویند که با کاهش بارندگی و خشکسالیهای پیدرپی، آب هیرمند کاهش یافته است.
ایران با کمبود شدید آب شیرین مواجه است و بحران کمآبی، زندگی ساکنان سیستان و بلوچستان را با چالش جدی مواجه کرده است. تغییرات اقلیمی و کاهش میزان بارندگی نیز باعث شده است که کشت کاهش یابد.
کارشناسان میگویند که بود و نبود مردم سیستان و بلوچستان حالا به حقآبهی بستگی دارد که از افغانستان سرچشمه میگیرد.
محمد سرگزی، نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی ایران گفته است سال گذشته حدود دو میلیارد متر مکعب آب از طریق بند کمالخان به سمت گودزره هدایت شده و آب به سیستان نرسیده است.
او مدعی شده این مقدار آب به همکاری باشندگان محلی انحراف مسیر داده شده و مقدار کلی آبی که وارد خاک ایران شده حدود ۷۰۰ هزار متر مکعب بوده است.
سرگزی به خبرگزاری خانه ملت گفت: “اخیرا دو مرتبه بارندگی میان حوزهای در محدوده بند کمالخان و سد کجکی رخ داده و طالبان دریچهها را باز کردند، اما آب که از بند کمالخان به سمت مرز ایران میآمد، انحرافی در مسیرش رخ داد و آبی که حق ایران بود، به نهر لشگری منحرف شد.”
او گفت که طالبان از زمان روی کار آمدن تاکنون نظری در مخالفت با تخصیص حقابه ایران ابراز نکردهاند، اما اقدام خاصی هم برای تامین حقابه این کشور انجام ندادهاند.
محمد اشرفغنیاحمدزی، رییس جمهوری پیشین گفته بود که آب را در مقابل نفت به کشورهای همسایه میدهد.