دومین دور از نشست ویانا با حضور چهرههای مخالف طالبان در اتریش پایان یافت. شرکت کنندگان این نشست اعلامیهای صادر کردند و از جامعه جهانی خواستند که مقاومت “مردم” افغانستان در برابر طالبان را حمایت کنند.
در اعلامیه که امروز (چهارشنبه 6 ثور) ضمن استقبال از مذاکره و جستجوی راهحل مسالمت در قضایای افغانستان به مقاومت مسلحانه در برابر طالبان نیز تاکید شده است.
نشست ویانا در پشت درهای بسته برگزار شد و به خبرنگاران اجازه داده نشده است تا این اجلاس را به صورت مستقیم پوشش دهند.
این نشست به همت انستیتوت امور بینالمللی اتریش برگزار شده است و محمد نظیف شهرانی، مسوول انسجام نهضت اعتماد ملی افغانستان میگوید که مصارف نشست از سوی مسوول این موسسه پرداخت شده است.
در این نشست برخلاف نشست دور اول، شماری از چهرههای مخالف طالبان حضور نداشتند، مانند صلاحالدین ربانی و رحمتالله نبیل، اما به گفته آقای شهرانی عدم حضور انها تاثیری چندانی روی ماهیت نشست نداشته است.
احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومتملی که عملا با طالبان میجنگند، در روز پایانی نشست به خبرنگاران گفت نیروهای جبهه مقاومت قدرت گرفتن یک و یا دو ولسوالی را دارند اما به گفته او قدرت نگهداری آن در حال حاضر نزد این نیروها موجود نیست.
گفته می شود، این صحبت آقای مسعود نمایانگر کمبود جنگافزار، بودجه مالی و حتی نیروی جنگی است، که این جبهه به آن روبرو است.
با این حال، در نشست ویانا برای انسجام مخالفان طالبان، یک گروه کاری تشکیل شده است تا در بخش هماهنگی و همکاری بین جریانهای سیاسی مخالف طالبان کار کند.
مسعود به خبرنگاران گفت که در حال طالبان جبهه مقاومتملی را نادیده میگیرند اما برای همین جبهه لشکری 20 هزار نفری به جبهات جنگ میفرستند.
در اعلامیه تاکید شده که طالبان به خواستهای مشروع و برحق مردم افغانستان که در اعلامیه دور اول نشست ویانا تاکید شده، تمکین نکردهاند و برجنایات افزودهاند.
در اعلامیه از جامعه جهانی به صراحت خواستهشده که تمامی اشکال مقاومت مردم افغانستان را به رسمیت بشناسد.
شرکتکنندگان نشست ویانا همچنین گفتهاند که امینه محمد باید در باره اظهارات غیرمسئولانه خود توضیح دهد.
افغانستان مرکز تروریستان
شرکتکنندگان مدعی شده اند که گروههای تروریستی منطقهای و بینالمللی به افغانستان کوچیده و توانایی عملیاتی این گروهها افزایش یافته است. موضوع که در سند محرمانه پنتاگون نیز به آن اشاره شده است.
در اعلامیه نشست ویانا گفته شده که خطر گسترش تروریسم در منطقه به یک تهدید جدی تبدیل شده و آنچه زیر نام مبارزه علیه این گروهها از سوی طالبان عنوان میشود، توهمی بیش نیست.
در بخش دیگر اعلامیه خاموشی سازمان ملل در برابر سیاست ضدستیزانه طالبان انتقاد شده و ضمن بر شمردن محدودیتهای طالبان بر زنان و حذف سیستماتیک آنان از جامعه، واکنش جامعه جهانی به ویژه خاموشی سازمان ملل در این مورد غیر مسولانه خوانده شده است.
در اعلامیه از جامعه جهانی خواسته شده از رسمیت شناختن طالبان تا ایجاد یک دولت مبتنی بر اراده آزاد مردم باید خودداری شود و همزمان از دادگاه بینالمللی لاهه نیز خواستهشده تا رهبران طالبان را که مرتکب جنایت علیه بشریت، جنایت جنگی و نقض سیستماتیک حقوق بشر شدهاند، شناسایی و مورد پیگرد قرار دهد.