خانم و نزدیکان مرتضی بهبودی، خبرنگار افغانیالاصل فرانسوی که در زندان طالبان است، 29 سالگی او را در برابر سفارت افغانستان در پاریس جشن گرفتند.
مرتضی بهبودی در ۱۵ جدی سال گذشته برای تهیه گزارشی از فرانسه وارد کابل شد و دو روز بعد هنگامی که میخواست اعتبارنامهی کاریاش را از وزارت اطلاعات و فرهنگ دریافت کند، از سوی استخبارات طالبان بازداشت شد.
علیرغم واکنشهای گسترده به بازداشت بهبودی، اما طالبان میگویند که به اتهام جاسوسی بازداشت و زندانی شده است. اتهام که همسر و رسانههای فرانسوی آن را به شدت رد کردهاند.
الکساندرا مستواجا، خانم آقای بهبودی میگوید که به مناسبت 29 سالگی مرتضی ۲۹ نفر با ۲۹ شمع و ۲۹ بالُن (پوقانه) ۲۹ سالگی او را جشن گرفتهاند.
خانم مستواجا در حساب تویبتر خود نوشته است در حالیکه مرتضی در زندان طالبان قرار دارد اما دوستانش این جشن را برگزار کردند.
او نوشته است: “مرتضی بهبودی تولدش را به تنهایی [در بند] طالبان سپری کرد. او به ناحق بهعنوان یک روزنامهنگار بازداشت و از آزادی خود محروم شده است.”
او ضمن انتشار هشتک #freemortaza خواستار رهایی همسرش از بند طالبان شده است.
به تازگی وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان اعلام کرد که هیچ خبرنگاری در زندانهای طالبان زندانی نسیت.
حیاتالله مهاجر، معین این وزارت گفته است: “در حال حاضر خبرنگار زندانی در کشور نیست و اگر بعضی افراد هم ممکن باشند، جرم شخصی بوده و به دلیل فعالیت رسانهی بازداشت نشدند.”
این در حالیست که نهادهای حامی خبرنگاران از موجودیت چندین خبرنگار در زندان طالبان خبر دادهاند.
به تازگی مرکز خبرنگاران افغانستان اعلام کرد که صد روز از بازداشت مرتضی بهبودی، خبرنگار افغان-فرانسوی و ۹۹ روز از بازداشت خیرالله پرهر خبرنگار ورزشی در کابل میگذرد.
این مرکز در آستانه عید سعیدفطر از طالبان خواست که به مناسبت عید این دو خبرنگار را از قید آزاد کنند.
مرکز خبرنگاران افغانستان بازداشت مرتضی بهبودی و خیرالله پرهر را خلاف قانون رسانههای همگانی کشور دانسته و تصریح کرده است که این دو خبرنگار نباید در همان ابتدا بازداشت میشدند.
براساس آمار که این مرکز منتشر کرده، پس از سقوط نظام جمهوری در اگست ۲۰۲۱ دستکم ۳۱۹ رویداد خشونت، تهدید و یا اقدام علیه خبرنگاران و رسانهها در حاکمیت طالبان اتفاق افتاده که از این موارد، حداقل ۱۶۰ مورد آن بازداشت خبرنگاران بوده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید این بازداشتها که بین یک تا چند ساعت و چند روز تا یک ماه و حتی در مواردی چندین ماه طول کشیده است، بر خلاف قانون رسانههای همگانی و بدون تائید کمیسیون رسیدگی به شکایات رسانهای توسط ادارههای امنیتی و به طور خاص اداره استخبارات طالبان صورت گرفته و باعث تشدید ترس و خودسانسوری خبرنگاران شده است.