سیگار یا اداره بازرس ویژه امریکا گفته است که نمی تواند به طور مستقل تایید کند که کمکهای بشردوستانه امریکا برای افغانستان به دست طالبان نیفتاده است.
در گزارش این اداره آمده است که پس از خروج امریکا از افغانستان، واشنگتن اضافه از ۲ میلیارد دالر در بخشهای بشری و توسعهیی به این کشور کمک مالی کرده است.
جان سوپکو، رییس اداره بازرس ویژه امریکا در جلسه استماعیه کمیته نظارت مجلس نمایندگان امریکا گفت که افغانستان با یک وضعیت بد بشری و اقتصادی مواجه بود و بسیار مهم است که کمک های امریکا به دست طالبان نیفتد.
کارشناسان و برخی از مقامات بلندپایه حکومتهای پشیین از افتادن کمکهای مالی امریکا به دست طالبان هشدار دادهاند.
به طور معمول هر هفته حدود 40 میلیون دالر وارد کابل میشود که هنوز شفافیت لازم در باره مصرف این پولها وجود ندارد، هر چند یوناما یا دفتر هیات معاونیت سازمان ملل در افغانستان میگوید که این پولها در راستای کمکهای بشری برای میلیونها نفری به مصرف میرسد که توانایی تهیه مواد غذایی ندارند.
مداخله طالبان در کار نهادهای کمکرسان
در گزارش سیگار که زیر نام “فهرست پرخطر ۲۰۲۳” منتشر شده آمده که در سه ماه سال ۲۰۲۳، گزارشهایی از ۴۹۴ مورد مداخله طالبان در کار نهادهای کمکرسانی سازمان ملل داشته است.
همزمان جان سوپکو، هشدار داده که در مورد آینده کمکهای مالی ایالات متحده به افغانستان باید با توجه به کاستیهای «شفافیت و نظارت» تصمیمگیری شود.
در گزارش سیگار آمده که طالبان دخالت خود را در فعالیتهای سازمانهای غیردولتی و تلاش برای نفوذ یا کنترل فعالیتهای آنها تشدید کرده است، به گفته اداره برنامه توسعه آمریکا (یواساید) مسئولان طالبان در بازدیدهای سرزده خود را از دفاتر نهادهای مجری پروژهها خواستار اطلاعات، تفاهم نامههای امضا شده و دخالت در تصمیم گیری و اجرای پروژهها را افزایش دادهاند.
همزمان سیگار به روز جمعه در حساب توییترش نوشت که طالبان در کار سازمان مللمتحد و سازمانهای غیر دولتی در افغانستان مداخله کرده اند.
در این توییت نوشته شده است که این مداخله ممنوعیتی را در کار نهادهای امدادگر برای رساندن کمک به مردم این کشور ایجاد کرده است.
طالبان تا هنوز در باره این گزارش واکنش نشان ندادهاند.
حذف کمکها از مکتبهای هزارهها
گزارشهای وجود دارد که کمکهای مالی بینالمللی آموزشی به طور جدی از مکتبهای هزارهها منحرف شدهاند.
سیگار سوالاتی را در این زمینه مطرح کرده که مورد توجه سیاستگذاران قرار بگیرد، از جمله: آیا راههایی برای منصرف کردن طالبان از مداخله در فعالیت سازمانهای غیردولتی وجود دارد؟
چه مقدار از کمکها پیش از تشخیص ادارات آمریکا برای تعلیق یک برنامه خاص، امکان دارد از سوی طالبان از مسیر خود منحرف شود؟
بهترین روشها برای رساندن کمک به مردمی که در رژیمهای سرکوبگر زندگی میکنند، قابل اجرا در مورد افغانستان است؟
به گفته افراد مطلع، وزارت صحتعامه طالبان، به طور معمول «بعضی از سازمانهای غیر دولتی را به نفع برخی دیگر» سلب صلاحیت کرده و کمکها را از گروههای خاصی برگردانده است.
مجرای قانونی برای طالبان
سیگار میگوید یک بهانه رایج مداخله طالبان، الزام به امضای تفاهم نامهها برای اجرای پروژهها است که فرصتی قابل توجه برای تأثیرگذاری بر توزیع کمکها به بهانه رعایت مقررات قانونی، را فراهم میکند.
وزارت خارجه و اداره توسعه بینالمللی امریکا به سازمانهای مجری اجازه امضای تفاهمنامه تحت شرایط ویژهای را داده است.
یک مسئول سازمان غیردولتی به سیگار گفته است طالبان برای بهرهمند شدن از منابع مالی بینالمللی که برای امور بشردوستانه و توسعهای وارد کشور میشوند، تعرفههای گمرکی وضع میکنند، مالیات و عوارض را مستقیماً از سازمانهای غیردولتی میگیرند.