امینهمحمد، معاون دبیرکل سازمانملل متحد گفته که قرار است انتونیو گوترش، دبیرکل سازمان، با نمایندگان ویژه و فرستادگان کشورهای مختلف برای افغانستان دیدار و رایزنی کند.
خانم محمد میگوید که هدف از این دیدار پیدا کردن مسیرهای است که رژیم طالبان در افغانستان به صورت مشروط به رسمت شناخته شود.
این نخستین باریست که یک مقام بلنپایه سازمانملل، صحبت از به رسمیت شناختن طالبان میکند.
پیشتر سازمانملل متحد شروط به رسمیت شناختن طالبان را تشکیل حکومت فراگیر، احترام به موازین حقوق بشری، لغو تمامی محدودیتها علیه زنان و برگشت دختران و زنان به تحصیل و کار خواندهبود.
شماری از کارشناسان به این باور هستند که طالبان برای اینکه از سوی سازمانملل و جامعه جهانی به رسمیت شناخته شوند، مردم افغانستان به ویژه زنان را به گروگان گرفتهاند.
این کارشناسان هشدار دادهاند حتی در صورت به رسمیت شناخته شدن طالبان از سوی سازمانملل، این گروه هیچگاه فضایی که این سازمان و جامعهجهانی منتظر آن است را فراهم نمیکند.
رژیم طالبان به تفسیری سختگیرانه از اسلام پایبند است و محدودیتهای شدیدی را بر زندگی زنان اعمال کرده که سازمان ملل آن را «آپارتاید مبتنی بر جنسیت» نامیده است.
پیشتر شماری از مقامات بلندپایه این گروه گفته بودند، تحت هیچ شرایطی از مواضع شرعی و اسلامی عقب نشینی نمیکنند.
ویروس کوید
امینهمحمد که به روز دوشنبه (28 حمل) در دانشکده روابط عامه و بینالملل دانشگاه پرینستون امریکا در باره تجاربش از ملاقات با سران طالبان صحبت کرد گفت: “امیدواریم که در این مجلس بر اساس اصول و شروط، گامهای اولیه برای برگشت در مسیر به رسمیت شناختن طالبان، شناسایی شود.”
محمد میگوید که به رسمیت شناختن طالبان، به مسئولیتپذیری این گروه کمک میکند.
موضوع به رسمیت شناختن طالبان در حالیاز سوی سازماانملل مطرح می شود، که اخیرا هیات معاونیت سیاسی این سازمان در کابل یا یوناما، با انتقادهای گستردهای مواجه بوده است.
حداقل تا اکنون یک جنبش ایتلافی زنان و یک حزب جهادی از سیاست نرم یوناما در قبال تصامیم طالبان به شدت اعتراض کردهاند و خواستار بسته شدن دروازههای این دفتر شدهاند.
معترضان میگویند سیاست نرم یوناما در قبال طالبان باعث شده که این دفتر از حق کارمند خود نتواند در برابر سیاست زن ستیزانه طالبان دفاع کند.
به گفته امینه محمد، سازمان ملل با طالبان وارد گفتگو شده که زمنیه برگشت زنان به کار را با این سازمان فراهم کنند. هر چند طالبان تا هنوز از هیچ موضع شان عقبنشینی نکردهاند اما خانم محمد میگوید که این گروه در مذاکرات با سازمان ملل کوتاه خواهد آمد.
او در باره سیاست طالبان در برابر زنان گفت: “لطفاً به طالبان مانند ویروس کووید ببینید. ما نمیدانیم طالبان چه کار میکنند و چه واکنشی نشان می دهند… من این را میدانم که سه یا چهار [زن] بازداشت شده و شاید آنان را هرگز نبینیم. ما نمیخواهیم که زنان افغان را در معرض خطر یک گروه غیرقابل پیشبینی قرار دهیم.”