شورایملی زعفران ایران، طالبان را متهم کرده است که رعفران ایران را قاچاق و سپس آن را به نام افغانستان به خارج صادر میکند.
تجارت نیوز از قول فرشید منوچهری، دبیر شورایملی زعفران ایران گزارش داده است که بخشی از زعفران ایران از راههای قاچاق و غیرقانونی وارد افغانستان می شود و سپس با نام و برند ملی این کشور به بازارهای خارجی صادر میشود.
موچهری میگوید که اختلاف ارزی در صادرات رسمی و غیررسمی زعفران باعث شده است که تاجران این صنعت از رسیدن به اهدافشان باز مانند و ناگذیر به عقب نشینی شوند.
طالبان تا هنوز در این باره واکنش نشان ندادهاند.
کیفیت زعفران ایران در سالهای پیش در رقابتهای جهان جایگاهش را به عنوان محصول با کیفیت پیدا کرده بود اما در سال 1399 زعفران افغانستان به دلیل آبوهوای مناسب توانست مقام اول را در جهان کسب کند.
در سال 1398 وزارت زراعت افغانستان از افزایش تولید زعفران در کشور خبر داد و سود حاصل از فروش آن در بازارهای چین، هند، اروپا و کشورهای عربی را 27 میلیون دالر برآورد کرد. در همین سال میزان تولید زعفران به به ۱۹ تن و ۴۶۹ کیلوگرم رسید.
در سال جاری نیز اتحادیه زعفران افغانستان اعلام کرد که سرمایهگذاری در بخش تولید زعفران افزایش یافته و تلاش میشود میزان تولید این محصول در سال 1402 تا ۳۰ تن افزایش یابد.
نفع قاچاقچیان
فرشید منوچهری به تجارت نیوز گفته است: “قاچاقچی زعفران این محصول را با قیمت صادرکننده رسمی از بازار میخرد، اما دیگر هزینههایی همچون ضایعات، اخذ مجوز صادرات از سازمان استاندارد، تعرفه گمرکی در کشور مقصد و … را مانند صادرکننده رسمی نمیپردازد. گذشته از این، صادرکننده موظف است ارز حاصل از صادرات خود را از طریق نرمافزار عرضه کند، اما قاچاقچی میتواند ارز خود را در بازار آزاد بفروشد.”
او گفته است تحریمهای بانکی سبب شده تا صادرکنندهگان زعفران پولهایشان را از طریق صرافیها بپردازند و این امر سبب افزایش هزینه برای تجار شده، در حالی که قاچاقچیان از این هزینه بینیاز هستند.
به گزارش تجارت نیوز، چند سالی است که نمودار صادرات زعفران ایران شیب نزولی را طی میکند.
این خبرگزاری گفته است که اطلاعات بهدستآمده حاکی از آن است که بیش از ۹۰ درصد زعفران ایرانی خامفروشی و بهصورت فلهای از کشور خارج میشود؛ این بدان معناست که تنها ۱۰ درصد زعفرانی که از کشور خارج میشود، نام و برند ایرانی دارد.