سندی که از مصارف و بودجه “عادی” دفاتر طالبان منتشر شده نشان میدهد که میلیاردها افغانی سالانه مصرف این دفاتر می شود.
این سند را که بلال سروری خبرنگار منتشر کرده، دفتر ملاهیبتالله آخندزاده، رهبر طالبان با مصرف بیش از چهار میلیارد و 35 میلیون افغانی از جمله پرمصرفترین دفاتر این گروه است.
در این سند توضیح داده نشده است که این پول چگونه و برای کدام فعالیت به مصرف میرسد.
پیشتر رحمتالله نبیل، رییس اداره امنیت ملی حکومت پیشین فاش کرد که به دستور ملاهیبتالله آخوندزاده، رهبر گروه طالبان در یک سال گذشته ۶۰ میلیارد افغانی پول نقد از وزارت مالی به دفتر او در قندهار منتقل شده است.
نبیل با انتشار یک رشته توییت گفت که این رقم پول پنجاه درصد کل عواید گمرکی کشور را دربر میگیرد که به بهانه مصارف مختلف توسط افراد مختلف از وزارت مالیه خارج شده است.
او از قول افراد نزدیک به ملا هدایت الله بدری/ گل آغا، وزیر پیشین مالیه طالبان نوشت: “از این پول برای خرید وفاداری برخی از سران قومی و ساخت و تمویل گروه نظامی چهل هزار نفری که متشکل از اقوام و سر سپرده های ملا هیبتالله و افراد نزدیکش میباشد که در قندهار تشکیل شده است، به مصرف می رسد.”
در سند تازه درز کرده پس از دفتر رهبر طالبان، وزارت امور خارجه این گروه بالغ بر 3 میلیارد و 813 میلیون افغانی مصرف دارند.
این تخصیص بودجه برای دفتر نخست وزیر (رییساالوزرا) این گروه بالغ بر 2 میلیارد و برای اداره امور بیش از 1 میلیارد و 118 میلیون افغانی در نظر گرفته شده است.
سهم بودجه عادی مصرفی برای وزارت عدلیه و ریاست عمومی شهرداریها به ترتیب بیش از 540 میلیون و 140 میلیون افغانی است.
بالاترین مصارف بودجه عادی
در این سند نشان داده میشود که بیش از 41 میلیارد و 539 میلیون افغانی برای وزارت امور داخله طالبان تخصیص داده شده که بالاترین رقم بودجه مصرفی به این وزارت تخصیص داده شده است.
این سند نشان میدهد که وزارت داخله برای تمامی طالبانکه در بخش امنیتی مصروف فعالیت هستند، معاش پرداخت میکند در حالیکه برخی از سران طالبان گفته بودند که نیروهای طالبان به “رضای خدا” فعالیت میکنند و حتی برخی آنها حقوق ماهوار ندارند.
پس از وزارت داخله، سهم وزارت دفاع بالغ بر 41 میلیارد و 253 میلیون و اداره استخبارات طالبان بیش از 18 میلیارد و 329 میلیون افغانی است.
دادگاهعالی، دادستانکل و اداره تنظم امور زندانها هم از جمله ادارات هستند که سقف بودجه آنها از سه تا یک میلیارد افغانی تجاوز نمیکند.
در سند دیده میشود که کمترین بودجه برای اداره ملی آمادگی مبارزه با حوادث در نظر گرفته شده است، 159 میلیون و 237 هزار افغانی، این در حالیست که در دو سال پیهم حوادث طبیعی مانند سیل، بارانها و برفهای پیهم و خشکسالی تلفات جانی و خسارات هنگفت مالی به مردم وارد کرده است.
سازمانهای امداد و کمکرسان بینالمللی افغانستان را در صدر فهرست کمکهای خود قرار داده و از جامعه بیناملللی خواستار کمک مالی شدهاند.
پیشتر، برنامه غذایی جهان، گفت که رقم نیازمندان به مواد غذایی در افغانستان به مرز ۲۹ میلیون تن رسیده، که افزایش این افراد در طول سالهای گذشته بیسابقه است.
این سازمان گفته که به صورت فوری به ۹۳ میلیون دالر نیاز دارد تا ۱۳ میلیون تن را در ماه اپریل، تحت پوشش قرار دهد.
این برنامه میگوید، در شش ماه آینده به ۸۰۰ میلیون دالر دیگر نیاز دارد تا به نیازمندان در افغانستان کمک کند.