وزارت امور خارجه امریکا در گزارش سالانه خود از نقض گسترده حقوق بشر در حاکمیت طالبان خبر داده. گزارش این وزارت مربوط به موارد نقض حقوق بشر که “گسترده” خوانده شده مربوط به سال 2022 است.
در این گزارش به موراد صریح نقض حقوق انسانی، بیتوجهی به حاکمیت قانون، معافیت از مجازات، سلب حیات مخالفان، زیرپا کردن حقوق زنان، اقدام به سرکوب و نابودن کردن کارمندان و نظامیان حکومتهای پیشین و نادیدده گرفتن حقوق کودکان پرداخته شده است.
در گزارش آمده است که طالبان در سال ۲۰۲۲ در قتلهای هدفمند مخالفان خود و در قتلهای تلافیجویانه دست دارند.
وزارت خارجه امریکا گفته است، طالبان در حالیکه مسئولیت این اقدامات را نمیپذیرند، برای پاسخگوکردن عاملان و پیگرد قانونی عاملان این گونه قتلها نیز هیچ اقدام نکردهاند.
پس از اگست 2021 و حاکمیت طالبان، رهبر این گروه عفو عمومی اعلام کرد اما گزارش سازمانهای حقوق بشری نشان میهد که فرماندهان پایین رتبه و سربازان این گروه اعتنایی به این فرمان ندارند و همچنان به سرکوب، بازداشت و قتل کارمندان و نظامیان حکومت پیشین اقدام کردهاند.
پیشتر، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان ضمن انتقاد شدید از کشورهای عضو ناتو گفت که جان نظامیان افغان در حاکمیت طالبان در خطر است و از ناتو خواسته است که برای نجات جان آنها کاری کند.
اخیرا طالبان یک نظامی حکومت پیشین را که معلول بود، پس از شکنجههای “وحشتناک” با قراردادن کیسههای پلاستیکی به سرش، او را خفه کردند. طالبان این نظامی حکومت پیشین را با خنده و شوخی به قتل رساندند، انتشار ویدویی این قتل در شبکههای اجتماعی موجی انتقاد کاربران این شبکهها را به همراه داشته است.
وزارت خارجه امریکا، طالبان را متهم به قتلهای خودسرانه، ناپدیدکردن اجباری، شکنجه به شمول رفتار ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز کرده است. مورادی که به گفته این وزارت اسناد و مدارک کافی دال بر انجام موارد یاده شده از سوی طالبان در سال 2022 وجود دارد.
از موارد دیگری که در گزارش وزارت خارجه امریکا به تفصیل در باره آن صحبت شده، بازاشتهای خودسرانه، مجازات اعضای خانواده برای “ارتکاب جرمی از نظر طالبان از سوی یکی از اعضای خانواده”، دخالت در حریم خصوصی افراد و شرایط بدی زندانها است.
این وزارت همچنین از اعمال محدودیتهای جدی بر آزادی بیان و خشونت علیه خبرنگاران توسط طالبان و دخالت در آزادیهای اجتماعی گزارش داده است.
در گزارش حقوق بشری وزارت خارجه امریکا به اعمال محدویت علیه دختران و زنان نیز پرداخته شده و گفته شده که طالبان فرامین و احکام سرکوبگرانه را علیه دختران و زنان صادر کردند که مانع مشارکت زنان و دختران در حوزه تحصیل، اشتغال، فعالیتهای تفریحی و سفرها شده است.
این وزارت گفته است که پس از تسلط طالبان بر کابل، تقریباً تمام پناهگاههای حفاظتی و امن زنان و دختران بسته شد.