همزمان با فرا رسیدن سال نو هجری شمسی و شروع دروس مکاتب و دانشگاهها در افغانستان، واکنشها در سطح بینالمللی در ادامه سیاست منع آموزش و تحصیل دختران از سوی طالبان گسترده بوده است.
کارشناسان سازمان مللمتحد بیانیهای مشترکی را منتشر کردند و از طالبان خواستند که بلافاصله مکاتب و دانشگاهها را به روی دختران باز کنند. نام ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمانملل نیز در این بیانیه دیده میشود.
در این بیانیه که به روز دوشنبه (29 حوت) منتشر شد از اینکه برای دومین سال متوالی دختران از ادامه آموزش و تحصیل منع شدهاند، به شدت اظهار نگرانی شده است.
کارشناسان سازمان ملل ضمن محکوم کردن سیاست منع تحصیل دختران در افغانستان، گفتند که طالبان هیچ توجیهی برای انکار حق تحصیل دختران ندارند.
در بیانیه گفته شده است که افغانستان از اعضای معاهدات حقوق بشر سازمان ملل متحد، بهویژه کنوانسیون حقوق کودک و کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان است و رژیم حاکم در کابل نمیتواند از مفاد این معاهدات و کنوانسیونها سرپیچی کند.
کارشناسان سازمانملل هشدار دادند که ادامهی ممنوعیت تحصیل دختران پیامدهای بدی در پی خواهد داشت.
در بیانیه آمده است که ممنوعیت تحصیل دختران باعث شده که رقم ازدواج اجباری دختران و کار کودکان افزایش یافته و همچنین از جایگزینی آموزگاران دینی با آموزگاران تحصیلگرده در مکاتب پسرانه نیز اظهار نگرانی شده است.
طالبان نخست آموزش دختران صنوف شش به بالا را ممنوع کرد و سپس به تعلیق تحصیل دختران در مقطع دانشگاه فرمان دادند.
با جود تلاشهای بینالمللی هنوز طالبان از موضع شان عقب نشینی نکردهاند.
اظهار امیدواری
در همین حال، توماس وِست، نماینده ویژه امریکا در امور افغانستان در پیامی به مناسبت نوروز، گفته که او امیدوار است با آغاز سال نو خورشیدی، دختران و زنان افغانستان بتوانند به مکتب و کار باز گردند.
آقای وِست امروز (سهشنبه، ۱ حمل) با انتشار رشته توییتی گفت که مردم افغانستان سال گذشته با چالشهای بزرگی روبهرو بودند و او آرزو دارد سال نو فرصت مناسبی برای پایان دادن به این چالشها باشد.
او نوشته است: “از آنجاییکه نوروز زمان تجدید، خوشبینی و آغاز بهار است، بزرگترین امید ما این است که دختران و زنان افغانستان به مکتب و کار باز گردند.”
همزمان با فرا رسیدن سالنو، شماری از دختران در قندهار مرکز سنتی قدرت طالبان، از سران این گروه خواستند که زمینه را برای رفتن دختران به مکاتب و داشگاهها فراهم کنند.
این دختران با راهاندازی حرکت اعتراضی در یک مکان سرپوشیده از سران طالبان خواستند که به سیاست ضد آموزشی دختران پایان دهند و دروازههای علم و دانش را به روی دختران باز کنند.
آنها گفتند که در سال نو، انتظار دارند محدودیتهای اموزشی و تحصیلی در برابر دختران پایان داده شود.
سیاستهای افراطی
رینا امیری، نماینده ویژه امریکا در امور زنان و حقوق بشر در افغانستان میگوید که زمانی ثبات و صلح پایدار در افغانستان تامین خواهد شد که سیاستهای افراطی در تمامی بخشها به ویژه در حوزه اموزش و کار زنان لغو شود.
او روز (دوشنبه، ۲۹ حوت) در حساب توییتر خود نوشت که در شصتوهفتمین جلسهی کمیسیون وضعیت زنان در سازمان ملل نکتهی کلیدی، اهمیت آموزش دختران برای مبارزه با فقر و بیثباتی بود.
خانم امیری طالبان را متهم کرد که این گروه زنان افغانستان را برای رسیدن به خواستهای سیاسیشان به گروگان گرفتهاست.
تا هنوز روزنهای امیدی برای باز شدن مکاتب و دانشگاهها به روی دختران از سوی طالبان وجود ندارد، پیشتر وزیر تحصیلاتعالی طالبان گفت که رهبر طالبان در باره باز شدن مکاتب و دانشگاههای دخترانه “استخاره” کرده اما این استخاره برای فعلا اجازه آموزش و تحصیل دختران را نداده است.