وزارت معارف طالبان در یک حرکت نمادین به مناسبت آغاز سال جدید آموزشی در کشور، امروز (سهشنبنه 1 حمل) صدای زنگ مکتب امانی در قلب شهر کابل را بهصدا درآورد.
شعار امسال معارف ” آموزش با کیفیت- آینده درخشان” اعلام شده است، شعار که منتقدان میگویند با حذف دختران از سیستم آموزشی، طالبان هرگز به این خواست نخواهد رسید.
مولوی سید احمد شهیدخیل، معین منابعبشری و اداری وزارت معارف طالبان در مراسم آغاز سال نو آموزشی در لیسه امانی گفت که تلاشها برای رشد کیفیت نصاب آموزشی ادامه دارد.
شهید خیل گفت: “افغانها به طور طبیعی علاقهمند به [فراگیری] علم و دانش هستند و در طول تاریخ مانند ابوریحان بیرونی، امام ابوحنیفه، سید جمالالدین افغان و دیگران در عرصه علم در جهان درخشیده اند.”
به گفته او، افغانها برای کسب استقلال فداکاریهای بیسابقهای انجام داده اند و برای استقلال فرهنگی و اقتصادی به کار و تلاش بیشتر نیاز است.
خیلیها انتظار داشتند که با شروع سال جدید آموزشی، طالبان از موضع سختگیرانه شان در قبال اموزش و تحصیل دختران کوتاه بیایند و زمینه را برای ورود دختران به مکاتب و دانشگاهها فراهمکنند.
ادامه محرومیت دختران از اموزش و تحصیل، واکنشهای گستردهای بینالمللی را به همراه داشته است، دیروز و امروز شماری از مقامات کشورها، سازمانهای مدافع از حق آموزش و سازمانملل در این باره بیانیههای جداگانه منتشر کردند.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمانملل برای افغانستان و کارشناسان این سازمان، بیانیهای مشترکی را منتشر کردند و از طالبان خواستند که بلافاصله مکاتب و دانشگاهها را به روی دختران باز کنند.
در بیانیه از اینکه برای دومین سال متوالی دختران از ادامه آموزش و تحصیل منع شدهاند، به شدت اظهار نگرانی شده است.
کارشناسان سازمان ملل ضمن محکوم کردن سیاست منع تحصیل دختران در افغانستان، گفتند که طالبان هیچ توجیهی برای انکار حق تحصیل دختران ندارند.
توماس وِست، نماینده ویژه امریکا در امور افغانستان و رینا امیری، نماینده ویژه این کشور در امور زنان و حقوق بشر در افغانستان سیاست طالبان در قبال آموزش دختران را محکوم کردند.
خانم امیری میگوید زمانی ثبات و صلح پایدار در افغانستان تامین خواهد شد که سیاستهای افراطی در تمامی بخشها به ویژه در حوزه اموزش و کار زنان لغو شود.
چی محدودیتهای در سال نو اعمال شده است؟
طالبان در حالی سال نو اموزشی را رسما اعلام کردند، که برخی از محدودیتهای تازه در مکاتب به ویژه در مکتبهای ابتدایی دخترانه وضع کردهاند.
وزارت معارف طالبان همزمان با شروع سال نو آموزشی بیانیهای منتشر کرد و دستور داده است که “علاوه بر ایجاد محیط امن و امکانات لازم برای مکاتب اناث که تا صنف ششم راه اندازی شده اند، تمامی معلمان، کارکنان آموزشی و خدماتی باید زن باشند.”
این وزارت ورود مردان حتی مدیران مرد به مکاتب دخترانه پایین تر از صنف ششم را ممنوع اعلام کرده است.
نگاه مردانه طالبان به تمامی امور دولتداری، باعث گسترش اعتراضات و ایجاد اختلال در ادارات دولتی و نظام آموزشی کشور شده است.
با این حال، وزارت معارف طالبان گفته است که باید فضای مناسب آموزش به زبان مادری کودکان در مدارس و مکاتب فراهم شود، امکانات لازم برای دانشآموزان معلول در نظر گرفته شود و یونیفورم مخصوص برای دانشآموزان نیز فراهم شود.
این وزارت تامین آب تمیز برای نوشیدن و ساخت توالت در مکاتب و توزیع به موقع کتابهای درسی را نیز توصیه کرده است.
با تمام فشارهای داخلی و بیناللملی طالبان هنوز به موضع شان در قبال ممنوعیت آموزش و تحصیل دختران پافشاری میکنند.
پیشتر ندامحمد ندیم، وزیر تحصیلاتعالی طالبان و از چهرههای افراطی این گروه گفت که رهبر طالبان در باره بازشدن مکاتب و دانشگاههای دخترانه استخاره کرده و این استخاره اجاز درسخواندن به دختران را نداده است.