حزب هدایتملی افغانستان “هما” از سوی جمعی از فعالان دانشگاهی، سیاسی و مدنی کشور رسما اعلام موجودیت کرد.
مسئولان این حزب امروز (یکشنبه 28 حوت) با برگزاری محفلی در شمال سویدن این تشکل را اعلام کردند، عارف معصومیار رییس این حزب انتخاب شده است.
خبرگزاری بخدی دریافته است که هیج یک از اعضای موسس و رهبری این حزب در حداقل دو دهه اخیر در قدرت نبودند.
اغلب اعضای موسسین این حزب سالها قبل اعضای احزاب جهادی بودند و بر اساس یافتههای خبرگزاری بخدی دستکم دو تن از اعضای موسس آن پس از پیروزی مجاهدین در سال 1371 و چند سال بعد از عضویت حزب وحدت اسلامی به رهبری عبدالعلی مزاری و حزب جمعیت اسلامی به رهبری برهانالدین ربانی کنار رفتند.
حزب هدایتملی افغانستان با ارسال قطعنامهای گفته است که در تنشزدایی در تمامی عرصهها در افغانستان با رویکرد گفتمان عقلانیت و اعتلال بر تعامل تلاش میکند.
در قطعنامه آمده است که پایاندادن به تبعیض و انحصار گرایی، پرهیز از تندروی و افراط گرایی از اهداف این حزب است و برای تشکیل یک نظام سیاسی غیرمتمرکز و مبتنی بر آرای مردم تلاش میکند.
پس از اگست 2021 و حاکمیت طالبان، شماری از جریانهای سیاسی به هدف تغییر رژیم طالبان در خارج از افغانستان اعلام موجودیت کردند.
این در حالیست که تنها جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود در حال مبارزه مسلحانه با رژیم طالبان در چندین ولایت کشور است.
کارشناسان میگویند جریانهای سیاسی که رهبران آن در حکومت های گذشته در قدرت بودند (حداقل در بیست سال اخیر) و پس از حاکمیت طالبان اعلام موجودیت کردند مهرههای سوخته اند و مردم افغانستان دیگر به آنها باور ندارند. خیلیها این جریانها و احزاب را به فقدان برنامه و پالیسی برای تغییر رژیم در کابل متهم کردهاند.
عبور از بحران
حزب هدایتملی افغانستان شرایط فعلی افغانستان را بحرانی “جانسوز” برای شهروندان کشور خوانده و گفته که برای عبور از این بحران و رسیدن به عدالت اجتماعی تلاش میکند.
در قطعنامه این حزب آمده است: “هرچند نقش موثر عوامل خارجی را در بحران کنونی افغانستان نادیده نمی گیرد، اما باورمند است که عوامل داخلی مانند تمرکزگرایی، برتری جویی قومی و قبیلهی، تند روی مذهبی، تنش های زبانی و انحصار گرایی سیاسی از دلایل اصلی بحرانها و بی ثباتی سیاسی و نا امنیهای امروزین افغانستان می باشد.”
این حزب میگوید قدرت سیاسی در افغانستان همواره به مثابه ابزاری در دست یک گروه اقلیت قومی قرار داشته و این گروه قومی خود را صاحبان همیشگی قدرت و اقوام دیگر را بعنوان بیگانه پنداشته است.
به باور حزب هدایتملی افغانستان “صاحبان قدرت” در افغانستان، عرصه سیاست و جامعه را برای دیگر اقوام به عنوان بیگانه تنگ کردند و به گفته این حزب از ورود آنها به حوزه قدرت بصورت سیستماتیک ممانعت کرده و این گروه کوچک قومی به دلیل انحصارگرایی و میل به اقتدارگرایی، از قدرت به عنوان ابزاری برای سرکوب و حتی حذف و نسل کشی سایر شهروندان جامعه استفاده کرده است.
در قطعنامه گفته شده که یکی از دلایل سقوط نظام جمهوریت انحصار طلبی و برتری جویی بوده است.
این حزب گفته است: “اکنون که بار دیگر یک گروه کوچک قومی با پیش گیری سیاست حذف و اجبار سایر اقوام، چند صباحی بر اریکه قدرت نشسته است، بیشتر از پیش چالشها و بحرانهای داخلی و بینالمللی افغانستان را افزایش داده و مردم از سخت گیری و کینه توزی شان به ستوه آمدهاند.”
در بخشی از قطعنامه آمده است که برای حفظ تمامیت ارضی کشور در چارچوب مرزهای تعریف شده بینالمللی وتامین استقلال واقعی افغانستان تلاش میکند. به نظر میرسد که این حزب مرز جنجالی “دیورند” را که سالها بین افغانستان و پاکستان به یک مشکل جدی تبیدل شده است به رسمیت میشناسد.
در باره زنان نیز این حزب گفته است که زنان کشور در تمامی عرصههای زندگی با مردان سهم برابر دارند. تفکیک و تبعیض جنسیتی مردود شمرده میشود.