در حالیکه نگرانیها از نقض حقوق زنان افغانستان در داخل کشور و جامعه بینالمللی به طور بیسابقهای افزایش یافته، مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی نخست وزیر طالبان (رییسالوزرا) هشت مارچ یا روز جهانی زن را به تمامی زنان افغانستان تبریک گفته است.
این نخستین و تنها مقام بلندپایه طالبان است که با انتشار بیانیهای این مناسبت را به زنان تبریک گفت، آقای عبدالکبیر گفته است: “در ادوار مختلف تاریخ زنان مسلمان جهان به ویژه زنان افغان نقش تاثیر گذار را ایفا کرده اند؛ در غزوات مختلف، گسترش تعلیم و حتی در پیروزی جهاد بیست ساله نقش قابل توجه را انجام داده اند.”
او میگوید که دین اسلام به زن و مرد به یک چشم میبیند و هر دو را دو بال جامعه میداند.
به گفته عبدالکبیر، طالبان در روشنی احکام و ارشادات اسلامی حقوق ویژه برای زنان قایل هستند و به آنان احترام میگذارند.
همزمان با انتشار این بیانیه، صدها زن در کابل، تخار و چندین شهر دیگر از آنچه معترضان نقض حقوق اولیه و اساسی شان میخواننند، اعتراض کردهاند.
معترضان طالبان را به نقض حق حیات، تحصیل و کار متهم کردهاند.
به شمول سازمانملل، برخی کشورها، چهرههای بینالمللی و سازمانهای حقوق بشری طالبان را متهم کردند که زنان را به طور عمدی و سیستماتیک از جامعه حذف کردند.
دبیرکل سازمانملل، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمانملل برای افغانستان و رییس هیأت معاونت این سازمان در افغانستان از نقض گسترده حقوق بشر به ویژه حقوق زنان از سوی طالبان اعتراض کردند.
رییس یوناما فرامین طالبان علیه زنان را نوعی “خودآزاری ملی” خواند.
طالبان در حدود 19 ماه حاکمیت در افغانستان قوانین سختی را علیه زنان وضع کردهاند، از ممنوعیت تحصیل و کار گرفته تا منع شدن از رفتن به پارک و حتی حمام شهری.
به تازگی وزیر تحصیلاتعالی طالبان گفته اگر قرار است پیشرفت و توسعهای در کشور صورت بگیرد، بدون حضور زنان هم میتواند جامعه پیشرفت کند.
طالبان میگویند که به حقوق زنان در پرتوی شریعت اسلام احترام دارند، اما کشورهای اسلامی به ویژه سازمان همکاری اسلامی به طالبان توصیه کرده است که به نام و اعتبار اسلام بازی نکند.
چوکات اسلام و فرهنگ افغانی!؟
مولوی عبدالکبیر میگوید: “امارت اسلامی نمیخواهند مانند دوره گذشته [دوره جمهوریت] زنان را با شعارهای میان تهی و وعده های بیجا فریب دهد و بخاطر به دست آوردن پروژهها و پول از آنان استفاده ابزاری کند؛ بلکه امارت اسلامی میخواهد به معنای واقعی حیثیت و عزت زنان مصئون شود تا سعادت دنیوی و اخروی را نصیب شوند.”
او گفته است که طالبان ازدواج اجباری زنان بیوه، بد دادن، مجازات بدون مرتکب شدن گناه و اعمال ناروای مشابه و ظلم بالای زنان را به شدت ممنوع کردهاند.
به گفته عبدالکبیر، طالبان تلاش میکنند تا محیط مصئون آموزش، کار و تجارت را برای زنان فراهم کنند.
معاون سیاسی، نخست وزیر طالبان، حرف از پیشرفت زنان در چوکات اسلام و فرهنگ افغانی به میان اورده است، موضوع که اکثر کارشناسان میگویند که حکومتهای افغانستان همواره از این دو کلمه برای رسیدن به مقاصد شان استقاده کردهاند.
به گفته کارشناسان طالبان برای رسیدن به قدرت سیاسی از نام اسلام استفاده کردند و حالا که قدرت را تصاحب کردند، حقوق زنان و دختران را در تمام بخش ها نقض کردند.