وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان به کتاب فروشیها دستور داده است که از فروش کتاب با محتوای ضد “ارزشهای اسلامی و ملی” خود داری کنند.
مهاجر فراهی، معین نشراتی این وزارت گفته است: “از فروش کتابهایی که با ارزشهای ملی در تضاد باشد، جلوگیری شود.”
این وزارت تعریفی مشخصی از “ارزشهای ملی و اسلامی” ارایه نکرده است، اما تاکید کرده که کمیسیون ارزیابی کتاب همواره از کتابفروشیها نظارت میکند.
در بیانیهای که وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان منشتر کرده آمده است: “اعضای کمیسیون عناوین و محتوای شماری از کتابها که در بازارهای کتابفروشی در کابل به فروش می رسند را مورد ارزیابی قرار دادند و برای کتاب هایی که مطابق با ارزشهای اسلامی و سنت های جامعه افغانی بودند، اجازه فروش داده شد.”
در بیانیه گفته شده که ماموران کمیسیون کتابهای زیادی را از بازار جمعآوری کردهاند که کتابهای ممنوعه خوانده شده است.
اعضای این کمیسیون گفتهکه هنوز هم کتابهایی در بازار کتابفروشیها وجود دارد که با “ارزشهای اسلامی و مصالح ملی” کشور در تضاد اند.
این کمیسیون همچنین گفته است که از چاپ این کتابها جلوگیری می شود.
پس از منوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف شش و تعلیق تحصیل دختران در مقطع دانشگاهی، طالبان حالا بازار فروش کتاب را به شدت در کنترول گرفتهاند.
بیشتر برخی کتابفروشها از تغییر شغلشان خبر دادند، آنها میگویند که در حاکمیت طالبان کسی علاقهای به مطالعه ندارد و بازار فروش کتاب بدترین زمان خود را در بیست سال گذشته سپری میکند.
کارشناسان میگویند که طالبان با کنترول بازار کتاب، دسترسی به کتاب را محدود کرده و با انتشار کتابهای مورد علاقهشان جامعه را به طرف تندروی بیشتر دینی سوق میدهند.
خیلیها هم به این باورند که طالبان میان مدرسه و مکتب فاصله انداخته و عملا این گروه به مکتب و علوم جدید باور ندارد.