یک مرد 49 ساله از ترس خانواده و بستگان خانم سابقاش مجبور به ترک افغانستان شده است.
محمد نعیم بابایی، باشنده اصلی ولسوالی جاغوری ولایت غزنی میگوید که به دلیل اختلافات که با ذکیه رضایی خانمش داشته، او را طلاق داده است، اما این کار او باعث خشم و غضب خانواده و بستگان ذکیه شده است.
آقای بابایی به خبرگزاری بخدی گفت: “پس از طلاق، برادران و خانواده خانمم به دلیل ارتباط با طالبان میخواستند از من انتقام بگیرند و من را بکشند، چرا که به گفته آنها من دخترشان را بدبخت کردم، در حالیکه طلاق در اسلام سنت است و هزاران زوج در کشورهای اسلامی مانند افغانستان از هم جدا میشوند.”
او میگوید خانواده و بستگان ذکیه به این باور هستند که زن با لباس سفید عروسی به خانواده شوهر میرود و با کفن سفید مرگ باید از خانه شوهر بیرون شود.
به گفته بابایی، طلاق در زادگاه او به یک تابو میداند، به این دلیل که براساس باورها و سنت محلی، مردی زن خود را طلاق میدهد که خانمش حتما “بدفعل” (فساد اخلاقی) داشته باشد.
او گفت: “فکر میکردم با طلاق دادن ذکیه از یک جنجال بزرگ هر دوی ما نجات پیدا میکنیم اما هر گز به این فکر نمیکردم که این مساله به غیرت و اعتبار خانواده ذکیه بینجامد و از رابطه خانوادگی با طالبان استفاده نمایند.”
محمد نعیم میگوید، بسیار تلاش کرده که با فرستادن بزرگان اقوامش در نزد خانواده ذکیه رضایت آنها را کسب کند اما پیامهای که دریافت کرده، همه بوی “خون” میداد.
او در سال 2014 مجبور شد زادگاهش را ترک کند و به ایران مهاجرت کند.
محمد نعیم بابایی توانست در سال 2016 خود را به سویدن برساند و هزاران کیلومتر دورتر از خانواده ذکیه زندگی تازهای را شروع کند.
این مرد 49 ساله میگوید که طلاق خانم سابقاش منجر به ترک دایم کشور و اعضای خانوادهاش گردیده، هزینهای که برای او سخت و سنگین تمام شده است.
سنتها و باورهای قبیلوی
باورها و سنتهای رایج در مناطق مختلف افغانستان باعث رویدادهای تلخی از جمله قتل و شکنجه میگردد.
بیشتر خانوادهها طلاق دخترشان برنمیتابند و باور عموم به این است که دختر طلاق شده هرگز نمیتواند دوباره ازدواج کند.
مساله پرداخت هزینه زندگی دختران از سوی خانواده پدری مسالهای دیگری است که بیشتر خانوادهها اجازه طلاق به دختران شان را نمیدهند.
در موارد بسیار اندک و انگشت شمار زنان بیوه که شوهرانشان در رویدادهای مختلف از جمله انفجارها کشته شدهاند، چانسی دوباره برای ازدواج مجدد یافتند.
در مناطق روستایی، طلاق یک زن در دید اجمالی و نخست به معنای عیوب و یا رفتار غیراخلاقی زن را تداعی میکند موضوع که برای اکثر خانوادهها تحمل و برداشت آن سخت و غیرقابل تحمل است.
ارتباط با طالبان
محمد نعیم بابایی به خبرگزاری بخدی گفت: “عبدالطیف رضایی از بستگان خانم سابقم، عضو گروه طالبان است که در حقیقت تمام قدرت خانوادگی خانمم همین آقای رضایی است که در ولسوالی جاغوری از سالها قبل همراه طالبان همکاری و فعالیت دارد.”
او میگوید، تمامی چهار برادر ذکیه به دلیل وابستگی خویشاوندی با رضایی او و خانوادهاش را تهدی میکنند.
به گفته بابایی، پس از حاکمیت طالبان، قدرت و نفوذ عبدالطیف رضایی در ولسوالی جاغوری چند برابر شده و به همین منوال سطح تهدیدهای خانواده خانم سابقاش نیز علیه او افزایش یافته است.
او به خبزگزاری بخدی گفت: “هنوز هم برخی مواقع پیامهای تهدید آمیز خانواده و بستگان خانم سابق خود را دریافت میکنم، پیامهایی که برایم جز خبر مرگ و انتقام چیری دیگری نیست.”
طالبان سیاست سخت و سفتی در برابر این گونه مسایل دارند.
گزارشها حاکیست که در حاکمیت طالبان هزاران زن در خطر زندگی مجدد با مردانی هستند که قبلا بابت خشونت از آنها طلاق گرفتهبوند.
رژیم طالبان احکام طلاق دادگاههای حکومت پیشین را به رسمیت نمیشناسد و با حاکمیت طالبان خانههای امن که صدها زن در آن زندگی میکردند کاملا ازبین رفته است.
رژیم طالبان به تفسیری سختگیرانه از اسلام پایبند است و محدودیتهای شدیدی را بر زندگی زنان اعمال کرده که سازمان ملل آن را «آپارتاید مبتنی بر جنسیت» نامیده است.
وکلای مدافع میگویند در ماههای پس از قدرت گرفتن طالبان، فرماندهان این گروه طلاق چندین زن را باطل اعلام کرده و آنها را دوباره به ازدواجهای خشونتآمیز کشاندهاند.
مقامات طالبان اما می گویند این یک سیاست رسمی امارت نیست. یک بررسی نشان میدهد افرادی که به طور شخصی اقدام به انجام ازدواج مجدد با همسر طلاق شده کردهاند، در حاکمیت طالبان بیشتر شده است.
با این حال، طلاق اغلب تابوتر از خود آزاریست و این فرهنگ برای زنانی که از همسرانشان جدا میشوند به یک امر نابخشودنی میماند.
در دولت قبلی تحت حمایت امریکا، نرخ طلاق در برخی شهرها به طور پیوسته در حال افزایش بود، جایی که دستاوردهای اندک در حقوق زنان عمدتاً به تحصیل و اشتغال محدود می شد.
با اینحال، مردم افغانستان به دلایل مختلف هجرت میکنند برخی به دلایل و مسایل امنیتی، بسیاری هم به دلیل بیکاری و پیدا کردن زندگی بهتر اما هستند کسانیهم مانند محمد نعیم بابایی که زن و خانواده همسرسابقش او را مجبور به ترک افغانستان کرده است.