سران سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) در نشست «ناتوی ۲۰۳۰ در مجمع بروکسل» از آغاز رابطه جدید با افغانستان یاد کردند.
در بیانیه مشترک این سازمان تصریح یافته است که عملیات نظامی ناتو در افغانستان پس از حدود ۲۰ سال پایان مییابد. به گفته اعضای این سازمان، خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان به معنای پایان رابطه با افغانستان نیست، بلکه «فصل جدیدی» باز میشود. ناتو گفته است که از مردم و نهادهای داخلی در راستای بهتر شدن امنیت حمایت میکند. به گفته این سازمان، اعضای ناتو بودجه تأمین امنیت میدان هوایی حامد کرزی را تأمین میکنند. کشورهای عضو ناتو از کشورها و سازمانهای ذینفع در قضیه افغانستان خواستهاند که برای کسب توافق سیاسی جامع و پایدار و رسیدن به پایان جنگ در افغانستان، کمک کنند. این سازمان گفته است که در این صورت دستاوردها محفوظ میماند و از افغانستان به عنوان پناهگاه تروریسم استفاده نمیشود. براساس زمانبندیها، قرار است نیروهای خارجی تا یازدهم سپتامبر سال روان میلادی از افغانستان خارج شوند. ناتو در حالی تعهداتش را تجدید میبخشد که هماکنون جنگ در افغانستان پس از اعلام زمان خروج نیروهای این سازمان، تشدید یافته است.
سران کشورهای عضو ناتو روز( دوشنبه، ۲۴ جوزا ) در بروکسل، پایتخت بلژیک، در جریان نشست «اجندای ۲۰۳۰ در مجمع بروکسل» با هم دیدار کردند. هرچند مقامهای کشورهای دخیل گفتند که بحث افغانستان از محورهای مهم این نشست است، اما پیشتر منابع گفته بودند که سران ناتو به عنوان بخشی از نشست به موضوع افغانستان میپردازند. سرانجام نشست ناتو با نشر یک بیانیه مشترک پایان یافت. این بیانیه ۷۹ ماده دارد که در مادههای ۱۸ و ۱۹ آن به موضوع افغانستان پرداخته شده است. سازمان پیمان اتلانتیک شمالی در ماده هژدهم این بیانیه مشترک گفته است که «پس از حدود ۲۰ سال، عملیات نظامی ناتو در افغانستان در حال پایان است». به گفته ناتو، کشورهای عضو این سازمان خطرها را رفع و به افغانستان در تقویت نهادهای امنیتی کمک کردهاند. ناتو گفته است که افغانها اکنون مسوولیت کامل امنیت کشورشان را عهدهدار میشوند. اعضای این سازمان از کشتهگان و زخمیان این سازمان در جنگ افغانستان نیز قدردانی کردهاند.
در مهمترین مورد، ناتو گفته است که خروج نیروهای اعضای این سازمان به معنای پایان دادن رابطه این سازمان با افغانستان نیست. به باور این سازمان، پس از این فصل جدیدی باز میشود و اعضای ناتوی متعهدند که برای ادامه تعهداتشان در قبال افغانستان، از بهتر شدن امنیت و حفظ دستاوردهای دو دهه اخیر مردم و نهادهای دولت حمایت کنند. به گفته اعضای این سازمان، ناتو به تعهدات قبلیاش در رابطه به آموزش و پشتیبانی نیروهای امنیتی افغانستان پابند است و آن را از راههای مختلف، از جمله صندوق اعتماد ارتش ملی افغانستان (ANA) ادامه میدهد. این سازمان در بیانیهاش تصریح کرده است که به منظور ادامه همکاری دیپلماتیک و تقویت مشارکت با افغانستان، دفتر نمایندهگی ارشد غیرنظامیاش در کابل را حفظ خواهد کرد. همچنان اعضای این سازمان گفتهاند که به هدف اطمینان از ادامه کار میدان هوایی بینالمللی حامد کرزی، بودجه انتقال مسوولیت آن به دولت افغانستان را تأمین میکنند.
به گفته سازمان پیمان اتلانتیک شمالی، گفتوگوهای اعضای این سازمان با شرکای بینالمللی و منطقهای در مورد افغانستان ادامه مییابد. اعضای ناتو در این بیانیه مشترک گفتهاند که از روند صلح افغانستان «تحت رهبری افغانستان» حمایت میکنند. این سازمان از کشورهای ذینفع در قضیه افغانستان نیز خواسته است که برای رسیدن به یک توافق سیاسی جامع و پایدار در افغانستان و پایان خشونتها، به این کشور کمک کنند. به باور ناتو، این کار سبب حفظ حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان، کودکان و اقلیتها میشود و در کنار حمایت از قانون، سبب میشود که اطمینان از استفاده نشدن افغانستان به عنوان پناهگاه امن گروههای تروریستی حاصل شود.
سازمان پیمان اتلانتیک شمالی پیش از این نیز از پایان مأموریتش خبر داده بود. براساس زمانبندیها، قرار است نیروهای بینالمللی تا یازدهم سپتامبر از کشور خارج شوند. در عین حال بحث امنیت میدان هوایی بینالمللی کابل نیز برای ناتو مهم عنوان شده است. این سازمان به ترکیه به عنوان گزینه مورد نظر برای تأمین امنیت این میدان میبیند. رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه، پیش از برگزاری نشست سران ناتو، گفته بود که ترکیه تنها کشور قابل اعتماد برای مدیریت مناسب وضعیت افغانستان است. باید گفت که نشست ناتو با حضور رهبران ۳۰ کشور عضو این سازمان در بروکسل پیگیری شد و قرار است دیدارهای بعدی اعضای این سازمان در لیتوانیا و اسپانیا برگزار شود. ناتو به دلیل برنامههای درازمدتش، نام این نشست را نیز «ناتوی ۲۰۳۰ در مجمع بروکسل» گذاشته است.
خبرگزاری بخدی