آنتونی بلینکن، نامزد پیشنهادی جو بایدن رییس جمهور منتخب امریکا برای وزارت خارجه این کشور گفته است که او توافقنامه امریکا – طالبان را بررسی خواهد کرد.
این توافقنامه در دهم ماه حوت سال گذشته در دوحه، پایتخت قطر از سوی زلمی خلیلزاد به نمایندهگی از امریکا و ملا عبدالغنی برادر به نمایندهگی از طالبان امضا شد. طالبان پیشتر گفتهاند که انتظار دارند دولت جدید امریکا به این توافقنامه متعهد بماند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آنتونی بلینکن گفته است که ایالات متحده امریکا برای جلوگیری از احیای مجدد تروریسم به ابزارهایی نیاز دارد.
آنتونی بلینکن که روز (سهشنبه، ۳۰ جدی) در برابر اعضای کمیته روابط خارجی سنای امریکا و در آخرین روز کاری دولت رییس جمهور ترمپ صحبت میکرد، گفت: «ما میخواهیم این جنگ به اصطلاح دایمی، پایان یابد. ما میخواهیم نیروهای خود را به خانه برگردانیم. ما میخواهیم توانایی خود را برای مقابله با هر گونه تجدید حیات تروریسم حفظ کنیم و این همان چیزی است که ما را به مرحله اول رسانده است.»
نامزد پیشنهادی جو بایدن برای وزارت خارجه امریکا تأکید کرده است که باید به دقت بررسی شود که در مورد چه چیزهایی مذاکره شده است.
توافقنامه امریکا – طالبان که در دهم حوت امضا شد، دارای ضمایم محرمانهای نیز بوده است که تاکنون همهگانی نشده است.
طبق توافقنامه، امریکا متعهد شده است که کلیه نیروهای خود را تا ماه می سال جاری میلادی از افغانستان خارج کند.
در ازای این اقدام، طالبان متعهد شدهاند به شبکههای تروریستی و القاعده اجازه ندهند که خاک افغانستان را علیه منافع امریکا مورد استفاده قرار دهند و این گروه ملزم است که روابط خود را نیز با این شبکهها قطع کند.
روز جمعه هفته گذشته وزارت دفاع امریکا اعلام کرد که نیروهای خود را در افغانستان به دو هزار و ۵۰۰ تن کاهش داده است. دولت افغانستان گفته است که کاهش نیروهای امریکایی روی وضعیت جنگ تأثیری ندارد.
جو بایدن رییس جمهور امریکا از حامیان پایان دادن به جنگ افغانستان به شمار میرود، با این حال مشاوران او از لزوم حضور شمار اندک نیروهای این کشور در افغانستان برای مبارزه با تروریسم سخن گفتهاند.
از جانب دیگر، آنتونی بلینکن که برابر اعضای کمیته روابط خارجی سنای امریکا صحبت میکرد، تأکید کرده است که حقوق زنان و دختران را که در زمان طالبان آزادی آنها محدود شده بود، مورد توجه قرار خواهد داد.
بلینکن درباره مذاکرات جاری بین دولت و طالبان نیز گفته است که هر نتیجهای که ممکن است به دست آید، بدون حفاظت از دستآوردهای ۲۰ سال اخیر از جمله حقوق زنان و دختران پایدار نخواهد بود.
به تازهگی رییس جمهور غنی و امرالله صالح معاون اول او اظهاراتی را درباره توافقنامه – امریکا طالبان مطرح کردهاند. رییس جمهور غنی گفته است که این توافقنامه نیاز به بررسی دارد و بسیاری از موارد آن مبهم است. امرالله صالح نیز گفته است که در توافقنامه دوحه به طالبان امتیازات گسترده داده شده است.
خبرگزاری بخدی