ریاست اجرایی حکومت وحدت ملی اعلام کرده است شمار خانواده هایی که به دلیل سقوط و ناآرامی های خشونت بار شهر قندوز آواره شده اند به ۵ هزار خانواده می رسند.
این ریاست گفته است که ۴۵۰۰ خانواده قندوزی به ولایت بدخشان و تخار رفته و دستکم ۵۰۰ خانواده دیگر در شیرخان بندر و مناطق مرزی گیر مانده اند.
این بیجاشدگان شامل کودکان، زنان، پیرمردان و مردان جوان خانواده هستند.
شامگاه روز سه شنبه هفته گذشته، طالبان شهر قندوز را تصرف کردند، سازمان عفو بین الملل دیروز گزارش داد که افراد این گروه در شهر قندوز مرتکب جنایت ضد بشری شده اند.
در گزارش این سازمان آمده که کشتار غیرنظامیان، تجاوز بر زنان و دختران، غارت دارایی های ادارات دولتی و غیر دولتی و شکنجه باشندگان شهر از مواردی است سازمان عفو بین الملل در گفتگو با کسانیکه شهر قندوز را ترک کردند، به آن دست یافته است.
ارگ ریاست جمهوری نیز براساس بررسی ابتدایی کمیسیون غیرنظامی تحقیق در مورد جنایات طالبان در شهر قندوز گفته است که طالبان مرتکب جنایات ضد بشری شده اند.
گروه طالبان این اتهامات را رد کرده و آنرا تبلیغات دشمن خوانده است.
کمک رسانی فوری
ریاست اجرایی نشستی را به ریاست محمد محقق، معاون این اداره برای کمک رسانی به بیجاشدگان و آوارگان قندوزی برگزار کرده و در آن از ادارات و نهادهای ملی و موسسات کمک رسان در کابل خواسته است تا هر چه زودتر آوارگان را کمک کنند.
این ریاست با نشر خبرنامه ای گفته است که ۴۵۰۰ خانواده بیجاشده قندوز در ولایت های بدخشان و تخار نیاز به کمک های فوری غذایی دارند و همچنان بیش از ۵۰۰ خانواده دیگر که به بندر حیرتان آواره شده باید به شهر مزار شریف مرکز ولایت بلخ انتقال پیدا کنند.
در خبرنامه آمده است که کمیته حالات اضطرار در بدخشان و تخار باید کمک های نقدی و مواد غذایی را در اختیار بیجاشدگان قندوز در این دو ولایت قرار دهند.
اعلام کمک و همکاری
دفتر هماهنگی سازمان ملل در افغانستان اعلام کرده است که کمک های لازم را در اختیار بیجاشدگان و آوارگان قندوزی قرار می دهد اما گفته که باید رقم دقیق این خانواده و محل اقامت شان مشخص شود.
رییس دفتر هماهنگی سازمان ملل در افغانستان گفته که این سازمان با همکاری جامعه جهانی و موسسات بین الملل کمک رسان، آماده است تا مواد غذایی و کمک های لازم را در مناطق که این آوارگان مستقر شده، برساند.
همچنان رییس این دفتر گفته است که از سازمان ملل خواسته که با استفاده از امکانات زمینه انتقال بیجاشدگان قندوز که در شیرخان بندر و مناطق مرزی گیر مانده اند را به شهر مزار شریف فراهم سازد.
قرار است که امروز دفتر هماهنگی سازمان ملل در افغانستان لیستی از موسسات کمک رسان و سطح توانایی و نوع کمک آنها را در اخنیار وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان کشور قرار دهد.
فاطمه گیلانی، رییس هلال احمر افغانی نیز اعلام کرده است که امروز مقدار کمک نقدی این اداره را در هماهنگی با نهادهای ذیربط در اختیار بیجاشدگان قندوز قرار خواهد داد.
درخواست کمک
همچنان وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان اعلام کرده که پس از چاشت روز جمعه ۱۰ میزان، با شماری از مسوولان نهادهای کمک رسان در کابل تشکیل جلسه داده است و از آنها خواسته تا برای کمک رسانی به شکل فوری اقدام کنند.
سید حسین عالمی بلخی، وزیر امور مهاجرین و عودت کنندگان در این نشست گفته است که جنگ و خشونت های اخیر در قندوز، نزدیک به سه هزار خانواده این ولایت را به ولایت های بغلان، تخار و بدخشان آواره کرده است.
براساس آمار که این وزارت منتشر کرده، بیش از ۲ هزار خانواده در ولایت تخار، حدود ۵۰۰ خانواده در بدخشان و بیشتر از ۴۰۰ خانواده دیگر در بغلان و ولایات همجوار آواره شده اند.
با این حال، در خبرنامه ای که این وزارت به رسانه ها فرستاده آمده که بررسی ها در مورد آمار دقیق بیجاشدگان از قندوز آغاز شده است.
وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان گفته است که در چند سال گذشته، بیشتر از یک میلیون نفر در سراسر کشور به اثر جنگ، خشونت های فزاینده و حوادث طبیعی خانه های شان را ترک کرده و به دیگر مناطق آواره شده اند.