جنرال محمد ایوب رییس عمومی پاسپورت در وزارت امور داخله اعلام کرد که توزیع “گسترده” پاسپورت کمپیوتری از سال آینده آغاز می شود.
آقای ایوب گفته که آمادگی های برای چاپ، نوع و توزیع این پاسپورت ها گرفته شده است.
ریاست روابط عامه ولسی جرگه با نشر خبرنامه ای گفته که رییس عمومی پاسپورت وزارت داخله برای پاسخگویی در مورد مشکلات توزیع پاسپورت به دفتر معاون دوم ولسی جرگه آمده و در دیدار با احمد بهزاد، به او اطمینان داد که مشکلات موجود به زودی حل می شود.
به نوشته خبرنامه ولسی جرگه، رییس عمومی پاسپورت، با تشریح عملکرد این ریاست گفته که با عقد قرار داد برای چاپ چهار صد هزار جلد پاسپورت، مشکل کمبود پاسپورت حد اکثر تا چهل روز دیگر حل خواهد شد.
جنرال ایوب می گوید که تمامی موارد مربوط به سیستم پاسپورت های کامپیوتری، در حال تکمیل شدن است.
او اشاره به مشکلات مهاجران افغان مقیم ایران و مراجعه انبوه این دسته از متقاضیان پاسپورت گفته که برای تاًمین نیاز مهاجران افغان نیز قرارداد چاپ یک میلیون جلد پاسپورت منعقد شده است.
هزینه چاپ این پاسپورت ها توسط بانک مرکزی تاًمین شده است.
در خبرنامه آمده است که “احمد بهزاد” معاون دوم ولسی جرگه، در دیدار با رییس عمومی پاسپورت گفت که اخبار و گزارش های تأسف باری به پارلمان می رسد که نشان می دهد در برخی ولایات یک جلد پاسپورت به قیمت 50 تا 70 هزار افغانی در بازار سیاه و به طور غیر قانونی به فروش می رسد.
آقای بهزاد گفت که در یک نامه رسمی به ریاست عمومی امنیت ملی، نگرانی های جدی ولسی جرگه در رابطه به فعالیت گسترده شبکه جعل کارانی که اسناد ملی را جعل می کنند، مطرح کرده است.
رئیس عمومی پاسپورت در رابطه با صدور پاسپورت های کمپیوتری ازسوی این ریاست با دعوت از احمد بهزاد، برای بازدید از تعمیر در حال ساخت داخل ریاست پاسپورت افزود:
” آمادگی های لازم برای راه اندازی سسیتم صدور پاسپورت کمپیوتری با کمک سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) و با حمایت مالی کشور استرالیا در جریان است و از آغاز سال آینده صدور پاسپورتهای کمپیوتری آغازخواهد شد”.
یک جلد پاسپورت تا هفتاد هزار افغانی
همه ساله با نزدیک شدن به زمان مسافرت حجاج به عربستان سعودی، بازار سیاه پاسپورت و فعالیت شبکه های جعل اسناد ملی، رونق تازه ای پیدا می کنند.
در کنار بالارفتن قیمت پاسپورت، تداوم این روند می تواند امنیت ملی را نیز با خطر مواجه کرده باعث دستیابی شبکه های بزرگ تروریستی به اسناد رسمی کشور شود.
یکی از کسانی که برای گرفتن پاسپورت، از سوی خود ریاست پاسپورت کابل به “دلالان پاسپورت” معرفی شده به خبرگزاری بخدی گفت که برای دریافت پاسپورت در مدت یکهفته، بین 50 تا 70 هزار افغانی پول از او مطالبه شده است.
این فرد می گوید که فعالیت شرکت های توریستی- زیارتی و توزیع گسترده پاسپورت برای این شرکت ها از سوی ریاست پاسپورت، دلیل دیگری برای کمبود پاسپورت به شمار می رود.
مسوولین یکی ازین شرکت ها که نخواست نامش در این گزاش ذکر شود به خبرگزاری بخدی گفت که این شرکت ها نیز برای تامین پاسپورت مسافران شان، دست به دامن دلالان شده و هر شرکت مجبور است برای گرفتن پاسپورت پولهای گزافی به این دلالان بپردازد.
او می گوید :” پاسپورت به اندازه کافی وجود دارد اما شماری از مسوولان برای اینکه از مسیر فعالیت شبکه های دلالان، سود بیشتری بدست بیاورند، می گویند که پاسپورت نیست.”
تماس های مکرر ما با رییس عمومی پاسپورت وزارت داخله برای پاسخگویی در این مورد بی نتیجه ماند.
مشکلات ناشی از کمبود پاسپورت
نبود پاسپورت در شهر کابل و برخی ولایت های دیگر، مشکلات گسترده ای را ایجاد کرده است.
شماری از متقاضیان پاسپورت می گویند که نبود پاسپورت به کار و بار و تجارت شان، سخت ضربه زده است.
در ریاست پاسپورت، صدها تن منتظر توزیع پاسپورت اند که به گفته آنان برای درمان بیماری شان و یا اعضای فامیل باید به خارج از کشور سفر کنند.
اخذ اسناد هویت از جمله پاسپورت، از بدیهی ترین حقوق شهروندی در هر کشوری است و متاسفانه مردم افغانستان د برای دسترسی به اسناد هویتی شان دچار مشکل، سرگردانی و پرداخت رشوت به دلالان می شوند.
کارشناسان این موضوع را بسیار نگران کننده، عامل نقض حقوق شهروندی و از مصادیق بارز ارتشا و فساد اداری می دانند.
از سوی دیگر، سیستم کهنه موجود در پاسپورت های کنونی، مشکلاتی را برای متقاضیان پاسپورت، ایجاد کرده است.
شماری از دارندگان این پاسپورت ها می گویند که بررسی پاسپورت های شان در خارج از کشور ساعت ها طول می کشد.
گفته می شود که هنوز هم در پاسپورت های رایج در افغانستان، مشخصات فرد با با قلم و گاها با خط خوردگی، نوشته می شود.
وزارت امور داخله و ریاست عمومی پاسپورت، همه ساله به رسانه ها از حل دایمی مشکلات پاسپورت سخن می
گویند اما تا کنون پیشرفت قابل ملاحظه ای در این مورد صورت نگرفته است.
علی حیدری – کابل