شماری از رسانه های پاکستانی گزارش کرده اند که بزرگان قومی وزیرستان شمالی به مقام های دولتی ایالت خیبر پشتونخواه گفته اند که طالبان مستقر در این منطقه قباییلی به زیان پاکستان نیست و به این کشور حمله نخواهند کرد.
گروهی شانزده نفری بزرگان قومی شام روز گذشته (یکشنبه) در جلسه ای به مقام های ایالتی اطمینان داده اند که در وزیرستان شمالی گروه های حکیم الله محسود و شبکه حقانی فعالیت ندارند.
این اظهارات در حالی مطرح می شود که حدود یک ماه پیش برخی مقام ها در سازمان اطلاعات مرکزی امریکا نسبت به بی میلی اسلام آباد در سرکوب افراد شبکه حقانی در وزیرستان شمالی ابراز نگرانی کردند.
این مقام ها که از آنان نامی گرفته نشده، گفته اند آنان اطلاعاتی را در مورد کارخانه های ساخت بمب که شورشیان شبکه حقانی در آن حضور داشتند به مقام پاکستانی دادند، اما بیست و چهار ساعت پیش از عملیات، شورشیان با تمامی تجهیزات خود محل را ترک کردند.
آنان همچنین گفته بودند که این اقدام برای سنجش اعتماد بر مقام های پاکستانی انجام شد و پس از دادن اطلاعات به سازمان استخباراتی پاکستان منطقه را از طریق ماهواره و هواپیماهای بدون سرنشین زیر نظارت قرار دادند که افراد شبکه حقانی به گونه ای مصئون محلی را که باید عملیات در آن اجرا می شد، ترک کردند.
اما بزرگان قومی وزیرستان شمالی ادعا کرده اند که در این ایالت گروه طالبان به رهبری حافظ گل بهادر فعال است و این گروه آماده همکاری با اسلام آباد برای انجام کارهای توسعه ای در وزیرستان شمالی است.
وزیرستان شمالی؛ پناهگاه شبکه حقانی
پیش از این نیز اسلام آباد، به ویژه سازمان استخباراتی پاکستان (آی اس آی) بارها متهم شده است که از شبکه حقانی که در وزیرستان شمالی پناه گرفته است، حمایت و با تجهیز افراد این گروه، انان را برای هدف قرار دادن نیروهای بین المللی و افغان به داخل افغانستان می فرستند. اما اسلام آباد این اتهام ها را رد کرده است.
در آخرین مورد، ناتو اعلام کرد که یک گروهی از شبکه حقانی، از جمله یکی از فرماندهان این شبکه را که از طراحان حمله بر هتل انترکانتیننتال کابل بود، هنگام عبور از مرز در ولایت پکتیکا هدف قرار داده و از پا در آوردند.
گفته می شود گروه حافظ گل بهادر که به گفته بزرگان قباییلی در وزیرستان شمال فعالیت دارد، از حمایت آی اس آی برخوردار است که از آن علیه گروه حکیم الله محسود و حمله بر افغانستان کار می گیرد.
پاکستان با وجود دریافت میلیاردها دالر کمک از امریکا، هنوز حاضر نشده است که به طور جدی عملیاتی را علیه گروه های شبه نظامی در وزیرستان شمالی به راه اندازد.
به دلیل عدم همکاری جدی اسلام آباد در امر مبارزه با تروریزم، واشنگتن هفته گذشته اعلام کرد که 800 میلیون دالر کمک نظامی سالانه ای خود به پاکستان را معلق می کند که یک سوم تمامی کمکهای نظامی به این کشور است.
بنابر گزارشها مولانا گل رمضان یکی از بزرگان قومی که از نفوذ بالایی در وزیرستان برخوردار است، با حافظ گل بهادر مناسباتی نزدیکی دارد و به عنوان فرد رابط بین اسلام آباد و این فرد خوانده می شود.
آنان در دیدار با مقام های دولتی گفته اند که بزرگان قومی وزیرستان شمالی مانع فعالیت شهروندان خارجی در منطقه خواهد شد که دست به حملات تروریستی می زنند.
این در حالیست که وزیرستان شمالی به عنوان پناه گاه اصلی گروه های تروریستی وابسته به القاعده خوانده می شود. برخی ادعاهایی وجود دارد که ملا عمر رهبر گروه طالبان و همچنین ایمن ظواهری رهبر شبکه القاعده در این منطقه مخفی شده و در رفت و آمد است.
محمد سلیم شفیق؛ روزنامه نگار