هیلاری کلینتن وزیر امور خارجه امریکا امیدوار است که مناسبات این کشور را با هند که در حال تبدیل شدن به قدرت جهانیست، تحکیم بیشتر بخشد.
خانم کلینتن امروز (دوشنبه) در شرایطی به دهلی جدید پایتخت هند رفته است که مناسبات بین واشنگتن و اسلام آباد به شدت دچار تنش شده است.
سفر دو روزه خانم کلینتن به هند، دومین سفر او به عنوان وزیر امور خارجه امریکا پس از دیدار ماه نوامبر سال گذشته بارک اوباما به هند است. این دیدار خانم کلینتن نشانی از تأکید واشنگتن بر توسعه قراردادهای اقتصادی بالغ بر 1.6 تریلیون دالر با دومین کشور پر جمعیت جهان دارد.
خانم کلینتن با رهبران هند در مورد “گفتگوهای استراتیژیک” هند – ایالات متحده که به عنوان جلساتی پیهم تنظیم شده، به منظور بیشتر شدن همکاریهای دو جانبه ملاقات خواهند کرد. این سفر حدود یک هفته پس از بمب گذاری های مرگبار در شهر بمبئی، پایتخت اقتصادی هند انجام می شود.
بر اساس برنامه، خانم کلینتن از شهر بندری چنای، در شرق این کشور بازدید خواهد کرد که به قطب تجاری و سرمایه گذاری ایالات متحده به شمول ایجاد یک کارخانه بزرگ موترسازی “فورد” تبدیل شده است.
افغانستان؛ محور دیدار کلینتن از هند
مقام های امریکایی می گویند که سفر خانم کلینتن نشان دهنده گسترش سطح همکاری های دو جانبه از بخش نظامی و اطلاعاتی به بخش های مبادلات آموزشی و هسته ای و دیگر پروژه های فناوری تولید انرژی است.
اما آغاز برنامه خروج نیروهای نظامی ایالات متحده از افغانستان و مناسبات هند با پاکستان به عنوان رقیب سنتی این کشور در محور گفتگوهای دو جانبه خواهد بود. این درحالیست که پس از حملات شهر بمبئی نگرانی از این گونه حمله در هند همچنان وجود دارد.
مقام های امریکایی و تحلیل گران سیاسی می گویند که هیلاری کلینتن هند را به شکیبایی و خودداری از تنش در شرایطی دعوت خواهد کرد که نگرانی ها از واکنش تند هند در برابر پاکستان که به بدتر شدن مناسبات پر تنش دهلی جدید با اسلام آباد و واشنگتن با اسلام بیانجامد، بیشتر شده است.
کارل اندرفورت یک مقام ارشد پیشین وزارت خارجه ایالات متحده و عضو مرکز مطالعات اسراتیژیک و بین المللی می گوید: ” او (کلینتن) هند را تشویق خواهد کرد تا در حدی که می تواند با پاکستان تعامل کند تا شرایطی به وجود آورد که موانع موجود (در مناسبات دوجانبه) را بشکند و منجر به ایجاد فضای اعتماد شود.”
با این حال تحلیل گران می گویند که نگرانی هند از ثبات کشور همسایه اش رو به افزایش است و حرکت های خود را سنجیده انجام می دهد.
تاکنون هیچ گروهی مسوولیت سه حمله پیهم چهارشنبه گذشته در شهر بمبئی را بر عهده نگرفته است که بدترین انفجارها پس از حملات تروریستی سال 2008 در این شهر بود که منجر به کشته شدن 166 تن شد. این حمله از سوی شبه نظامیان تندرو لشکر طبیه که در خاک پاکستان مستقر است و فعالیت دارد، به راه انداخته شد.