مقام ها در وزارت معادن می گویند که بر اساس تقاضای شرکت های علاقه مند برای شرکت در برنامه مناقصه یا داوطلبی معدن آهن حاجی گک ولایت بامیان، آن را تا چهارم ماه سپتمبر تمدید کرده اند.
میزان آهن معدن حاجی گک که ولایت های بامیان، پروان و میدان وردک را در بر می گیرد، حدود دو میلیارد تن برآورد شده و گفته می شود که ارزش مجموعی آن 350 تریلیون دالر است که به گفته مقام ها در دولت بزرگترین معدن دست نخورده آهن در قاره آسیاست.
در حالیکه ذخایر زیر زمینی بزرگترین زمینه بالقوه سرمایه گذاری خوانده می شود، اما به باور کارشناسان با توجه به وضعیت ناگوار امنیتی، بهره برداری از این ذخایر چندین دهه را در بر خواهد گرفت.
وحیدالله شهرانی وزیر معادن می گوید که 17 شرکت که بیشتر آنها هندی اند علاقه مندی خود را شرکت در روند داوطلبی اعلام کرده اند که تا چهارم سپتمبر باید درخواست های خود را ارائه کنند. او همچنین گفته است که انتظار می رود شرکت برنده احتمالاً در ماه نوامبر اعلام شود.
او گفت: ” بسیاری شرکت های علاقه مند خواستار تمدید مهلت یک ماهه شده اند و ما هم به دلیل پیچیده بودن عملیات و ذخیره بسیار بزرگ موجود در معدن این درخواست را پذیرفتیم.”
بانک جهانی نیز روز گذشته حدود 52 میلیون دالر قرضه که در سه سال بازپرداخت می شود به افغانستان کمک کرد تا در مدیریت منابع طبیعی زیر زمینی، از جمله مناقصه معدن حاجی گک مصرف شود.
بانک جهانی پیش از این نیز به هدف مشابه به افغانستان کمک کرده است، از جمله حدد 30 میلیون دالر را برای مدیرت ذخایر طبیعی کمک کرده بود.
بامیان باآنکه دارای منابع سرشار طبیعی است، اما در ده سال گذشته کمتر برنامه های توسعه ای در آن اجرا شده است.
در حالیکه این ولایت از جمله امن ترین مناطق در سطح کشور است، اما دولت برای استخراج منابع طبیعی آن از جمله معدن آهن حاجی کگ، ذخایر بزرگ زغال سنگ و سنگ های قیمتی که در دل کوه های این ولایت مدفون است، کمتر توجه کرده است.
در چند سال گذشته بامیانی ها در واکنش به بی میلی دولت به این ولایت دست به اعتراض های مدنی جالبی زدند تا جامعه جهانی و دولت به آنان توجه کنند که کمتر نتیجه ای را در بر داشته است.
در اقدام های نهادهای مدنی و شهروندان بامیان در اعتراض به اسفالت نشدن جاده های شهر بامیان، دست به کاه گل کردن جاده داخل شهر زدند، به دلیل بی توجهی به مشکلات آب صحی آشامیدنی و عدم دسترسی به آن، برای خرهای بارکش مدال افتخار دادند و در اخرین اقدام در اعتراض به تاریکی شهر بامیان و نبود برق در این ولایت، چراغ بزرگ تیلی را در چهار راه اصلی این شهر نصب کردند.