مایک مولن لوی درستیز (رییس ستاد مشترک) اردوی امریکا امروز (یکشنبه) دیدار خود از پکن را به هدف بهبود مناسبات نظامی دو کشور که به سردی گراییده، آغاز کرد.
این سفر در شرایطی انجام می شود که مناقشات در دریای چین جنوبی بین همسایه ها که شماری از آنان متحدان واشنگتن به شمار می رود، افزایش یافته است.
سفر دریاسالار مایک مولن نخستین دیدار از نوع خود از چین، طی چهار سال گذشته است.
واشنگتن و پکن تلاش دارند تا مناسبات نظامی دو جانبه ای خود را پس از آن بهبود بخشند که ایالات متحده از برنامه خود برای فروش اسلحه به تایوان عقب نشینی کرد و نگرانی ها از حملات سایبری بر چین و افزایش توان نظامی این کشور بیشتر شده است.
تأکید بر حضور در منطقه
به گزارش خبرگزاری اسوشیتیدپرس، مایک مولن پیش از آغاز ملاقات با مقام های چینی به خبرنگاران گفت که داشتن روابط سالم بین “دوقدرت اقیانوس آرام” حیاتی است.
مولن گفت: ” صادقانه بگویم، ما نیاز داریم برای داشتن (روابط) استراتیژیک صادقانه و شفاف به سختی کار کنیم.”
این مقام ارشد نظامی امریکا بار دیگر بر حمایت واشنگتن از متحدان خود در آسیا و نقش برجسته منطقه ای خود تأکید کرد.
اسوشیتیدپرس می گوید که این اظهارات نشانه ای مقاومت ایالات متحده در برابر چین که خواستار کم رنگتر شدن حضور نظامی ایالات متحده و قدرت رو به رشد پکن است.
دریاسالار مایک مولن گفت: “ما جایی نخواهیم رفت. حضور مستحکم ما برای متحدان ما در منطقه برای چندین دهه مهم است و این (حضور) ادامه خواهد یافت.”
منطقه ای کلیدی مورد مناقشه در دریای جنوبی چین واقع است که پکن و شماری از کشورهای همسایه، از جمله فیلیپین و ویتنام ادعای مالکیت بر آن را دارند.
مناطق مورد منازعه در دریای چین برای کشورهای منطقه دارای اهمیت استراتیژیکی است. پکن ادعای مالکیت تمامی دریا و آب آن را دارد و در برابر یک قطعنامه مجلس سنای امریکا که ماه گذشته صادر شد، به شدت واکنش نشان داد. مجلس سنای امریکا در قطعنامه خود، استفاده از زور از سوی چین و دیگر کشورها بر سر این منطقه را مورد انتقاد قرار داده بود.
تظاهرات اعتراضی در ویتنام
این درحالیست که امروز راهپیمایی اعتراضی شماری از شهروندان ویتنامی در پایتخت این کشور برگزار شده است.
بنابر گزارش ها دست کم دو روزنامه نگار خارجی که یکی از آنان خبرنگار اسوشیتیدپرس است، این اعتراض را پوشش رسانه ای می دادند، از سوی پولیس ویتنام بازداشت شده اند.
ویتنام کمتر اجازه برگزاری تظاهرات و تجمع های اعتراضی را می دهد.
طی چند روز گذشته به دلیل مداخله چین در دریای چین جنوبی، ویتنام شاهد برگزاری تظاهرات اعتراض آمیز بوده است.
واشنگتن نیز اصرار دارد که ناوهای آن حق عبور از این دریا و جمع آوری اطلاعات را دارد.
مولن در پکن گفت: “ما از یک راه حل صلح آمیز برای این مناقشه قویاً حمایت می کنیم. نگرانی در بین دیگر کشورها وجود دارد. برداشت اشتباه از موضوع می تواند پیامدهایی را به دنبال داشته باشد که هیچ یک خواهان آن نیست.”