كانادا سر انجام با متحمل شدن 157 كشته و هزينه بيش از 10 ميليارد دالر (كانادايي) در هفته جاري به ماموريت نه ساله اي خود در جنگ افغانستان، پايان مي دهد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، هم اكنون حدود سه هزار نظامي كانادايي كه بيشتر آنان در ولايت نا آرام قندهار كه همواره ميدان جنگ با شورشيان بوده، روند بازگشت به كشور خود را آغاز كرده اند.
در روزها و هفته هاي اخير، اين نيروها به ماموريت گشت زني و تأمين امنيت در پست هاي بازرسي پايان داده و به پايگاه نظامي در ميدان هوايي قندهار بر گشته اند.
كانادا روز پنجشنبه هفته جاري به صورت رسمي به ماموريت نظامي خود خاتمه مي دهد كه در سال 2002 تنها چند ماه پس از آغاز عمليات نظامي سرنگوني رژيم طالبان به رهبري امريكا در افغانستان آغاز شد. اين، همزمان شده است با اعلام تصميم ديگر كشورها كه براي خروج نظاميان خود از افغانستان، زير فشار رأي دهندگان و مردم خود قرار گرفته اند.
اوايل ماه جاري خورشيدي، بارك اوباما رييس جمهور امريكا اعلام كرد كه از ماه جولاي تا پايان سال جاري ميلادي، حدود 10 هزار نظامي امريكايي به كشور خود باز خواهند گشت و تا پايان سال 2012 اين تعداد به 33 هزار تن مي رسد. پس از آن دولت هاي فرانسه و اسپانيا نيز اعلام كردند كه براي بيرون كشيدن نيروهاي خود از افغانستان، از جدول زماني تعيين شده از سوي بارك اوباما پيروي خواهند كرد.
بنابر توافق انجام شده بين دولت افغانستان و همپيمانان آن در ناتو در جلسه ليسبون در پرتگال، قرار است واگذاري مسووليت هاي امنيتي و پايان ماموريت رزمي نيروهاي خارجي تا اخير سال 2014 اجرا شود.
شوق پيوستن به خانواده
در حاليكه فرماندهان نظامي به تمركز به كارهايي واگذار شده به نظاميان تأكيد دارند، اما بسياري از سربازان كانادايي از اينكه به كشور خود باز گشته و به خانواده هاي خود مي پيوندند، به وجد آمده اند.
همزمان با اجراي برنامه خروج، مناطقي كه نيروهاي كانادايي در ولايت قندهار، پايگاه اصلي و محل ظهور گروه طالبان، مستقر اند، به نظاميان امريكايي واگذار خواهد شد.
جنرال ريچارد جگور، معاون فرماندهي نيروهاي رزمي كانادايي تأكيد دارد كه گام هاي بزرگي در راستاي تأمين امنيت و حكومتداري در ولسوالي هاي “پنجوايي” و “دند” ولايت قندهار كه نيروهاي كانادايي در آن مستقر بوده اند، برداشته شده است.
او گفت: ” آنچه كانادايي ها به آن دست يافته، مايه غرور است. ما امنيت منطقه را تأمين كرده ايم، مسوولان محلي اجازه يافته اند تا در راستاي حكومتداري، توسعه و كار پيشرفتهايي داشته باشند.”
استيفن هارپر نخست وزير كانادا در سال 2008 تعهد كرد كه نظاميان اين كشور در سال 2011 افغانستان را ترك خواهند كرد.
بنابر نظرسنجي ها در آغاز سال جاري انجام شد، مخالفت هاي عمومي با ادامه ماموريت نظامي كانادا در مقايسه با سال گذشته به ميزان چشمگيري افزايش يافته بود. بر اساس اين نظرسنجي ها شمار مخالفان جنگ در افغانستان از 47 درصد در سال 2010 به 63 درصد در آغاز سال 2011 بيشتر شده است.
پس از آنكه اسامه بن لادن رهبر شبكه القاعده در دوم ماه مي از سوي نظاميان امريكايي كشته شد، استيفن هارپر در جريان ديدار با نظاميان كشورش در افغانستان گفت او باور دارد كه اين كشور جنگ زده، ديگر منبعي براي (صدور) تروريزم جهاني نيست.
كانادايي ها عمدتاً نخستين نظاميان خارجي در افغانستان اند كه در سال جاري به ماموريت خود پايان داده و به كشور خود باز مي گردند. سال گذشته هالند به ماموريت رزمي خود در كشور پايان داد.
حدود 950 نظامي كانادايي به عنوان مربي براي آموزش نيروهاي امنيتي افغانستان همچنان در كابل باقي خواهند ماند. اين كشور به كمكهاي خود به افغانستان نيز ادامه خواهد داد.
گفته مي شود كانادا در نظر دارد تا پايان سال 2014 كه روند واگذاري مسووليت ها به نيروهاي داخلي تكميل مي شود، سالانه 653 ميليون دالر (كانادايي) به افغانستان كمك كند.