درحالیکه تنش های مرزی میان افغانستان و پاکستان همچنان ادامه دارد مقام های محلی و ساکنان ولسوالی گرمسیر در ولایت هلمند در جنوب کشور می گویند که صدها کیلومتر مرز مشترک با پاکستان در این ولایت محفوظ نیست و شورشیان به منظور حملات تخریبی از پاکستان وارد هلمند می شود .
مقام های محلی در این ولایت نیز تأیید می کنند که نصف مواد انفجاری و امکانات طالبان، از ولسوالی گرمسیر که هم مرز با پاکستان است، وارد کشور می شود.
بزرگان قومی در ولسوالی گرمسیر می گویند که شورشیان طالب از خاک پاکستان سلاح و دیگر مهمات جنگی را به ولایت هلمند انتقال داده و باعث ایجاد ناامنی در این ولایت می شوند.
محمدگل یکی از باشندگان ولسوالی گرمسیر می گوید: “مشکل اینجاست که افراد تخریب کار از پاکستان به این ولسوالی فرستاده می شوند.”
به گفته او این افراد بعد از انجام عملیات تخریبی دوباره به خاک پاکستان فرار می کنند.
یک باشنده دیگر این ولسوالی می گوید تمام مخالفان مسلح دولت از خاک پاکستان به هلمند امده و باعث ایجاد ناامنی می شود.
در همین حال قوماندان امنیه ولسوالی گرمسیر نیز باز بودن مرز مشترک با پاکستان را تایید می کند.
خطوط مرزی دراز؛ کنترل دشوار
عمرجان می گوید که ولسوالی گرمسیر تقریبا 300 الی 350 کیلومتر مرز مشترک با پاکستان دارد و دولت تا حال نتوانسته این مرز را که شورشیان، قاچاقبران مواد مخدر و سلاح از آن رفت و آمد می کنند، مسدود کند.
عمرجان می گوید: “مشکل این است که گرمسیر با پاکستان حدودا 300 الی 350 کیلومتر مرز مشترک دارد، پولیس سرحدی ما نتوانسته که این مرز را بطور کامل مسدود کند، اگر سرحد مسدود نشود مشکلات امنیتی در ولسوالی های نادعلی، مارجه و سایر نقاط هلمند همچنان ادامه خواهد یافت؛ چون شورشیان از این مسیر اکمال و وارد خاک افغانستان می شوند”.
او می گوید مسدود کردن مرز در بسیاری از مناطقی که در آن تپه های ریگی وجود دارد کاری اسان نیست و به نیروهای امنیتی بیشتری نیاز است .
جنرال نبی جان ملاخیل، معاون قوماندانی زون 707 پولیس در حوزه جنوب غرب کشور می گوید: “هم اکنون در برخی مناطق ولسوالی های خانشین و گرمسیر ولایت هلمند پوسته های امنیتی پئلیس سرحدی در امتداد سرحد با پاکستان جابجا شده و در اینده نزدیک پوسته های بیشتری در این مسیر افراز خواهد شد تا راه های ورود شورشیان به خاک افغانستان قطع شود.”
ملاخیل می گوید در این اواخر نیروهای امنیتی در امتداد سرحد با پاکستان یک رشته عملیات ویژه ای راه اندازی کرده اند که در مقابله با شورشیان نتیجه مثبت در پی داشته است.
به گفته او، هر زمانیکه شورشیان از مرز وارد کشورمی شود، در نتیجه عملیات ویژه از بین برده می شوند.
تمرکز بر نقاط مرزی با پاکستان
جنرال دیوید پتریوس فرمانده عمومی نیروهای بین المللی در اخرین روزهای ماموریت خود (دوشنبه) اعلام کرد که در ماه های خزان سال جاری، نیروهای بیشتر در مناطق شرقی در طول مرز با پاکستان مستقر خواهند شد که به گفته ای او به مسیر رفت و آمد گروه های شورشی وابسته به شبکه القاعده تبدیل شده است.
نگرانی ها از نفوذ گروه های شورشی و قاچاقچیان مواد مخدر از خاک پاکستان در ولایت هلمند در حالی مطرح می شود که چندی پیش مقام ها در ولایت نورستان در شمال شرق کشور نیز اعلام کردند که صدها جنگجوی خارجی با عبور از مرز، وارد این ولسوالی شده اند.
همچنین روز گذشته (دوشنبه) در نتیجه عملیات ویژه که از سوی نیروهای اردوی ملی، پولیس و نیروهای خارجی در برخی مناطق ولایت ننگرهار در مرز با پاکستان انجام شد، بیش از ده شورشی کشته شدند.
از سوی دیگر حملات راکتی از خاک پاکستان بر مناطق مرزی به نگرانی جدی تبدیل شده و بسیار از فعالان سیاسی حکومت را به سکوت و یا هم بی میلی برای پاسخ جدی در برابر اسلام آباد متهم کرده اند.
جنرال امین الله امرخیل قوماندان پولیس سرحدی در شرق کشور هفته گذشته اعلام کرد که به دلیل بی توجهی حکومت به درخواست های او و مردم محل برای عمل متقابل علیه پاکستان از مقام خود استعفا داده، اما از سوی دولت پذیرفته نشد.
همچنین روز گذشته (دوشنبه) ولسی جرگه نیز حملات راکتی از خاک پاکستان را عمل اشغالگرانه خوانده و خواستار برخورد دولت از طریق سازمان ملل متحد با این معضل شد.