آلبوم صوتی”نی نامه” از مثنوی معنوی بر اساس نسخه قونیه مولانا جلال الدین محمد بلخی، برای نخستین بار از سوی استاد شاه محمد “گویا” رییس کانون رشد فرهنگ و هنر افغانستان منتشر شد.
پنج هزار نسخه این اثر که آقای گویا آن را دکلمه کرده، توسط یکی از معتبرترین شرکت های تولید و تکثیر روسیه، انتشار یافته است.
شاه محمد گویا می گوید که، نظیر آلبوم ” نی نامه ” تا به حال در هیچ کشوری دیده نشده است.
او گفت: “برای تولید این اثر، نخبگان موسیقی افغان و روس سه سال تلاش کرده اند.”
پاول نوویکوف، آنیل دیکشیت، ماریا ماکارووا، آلیگ اکنروت ، ماکس گورین، اولگاریژووا، الکساندر بوداکین و سرگی سیچوف هنرمندان روسی هستند که برای تولید این اثر با داکتر شاه محمد گویا همکار بوده اند، و از جمله مشتاقان مولانا جلال الدین محمد بلخی نیز هستند.
قرار است در آینده نزدیک این آلبوم در افغانستان و اروپا نیز منتشر شود.
تولید کنندگان این اثر همچنین در جستجوی مرجع معتبری هستند که امکان توزیع آن را در ایران و تاجیکستان داشته باشند.
آقای “گویا” تاکید کرد که تلفیق فرهنگ های متفاوت، وحدت و یکپارچگی در آن محسوس است و نیاز زمان ما به وحدت و زیر یک سقف زندگی کردن است، و این اثر نماد از زندگی و باهم بودن است.
این اثر در یک گردهمایی با حضور شخصیت های فرهنگی افغان و روس در مسکو معرفی شد و مورد استقبال گرم مخاطبان قرار گرفت.
مولانا جلال الدين محمد “بلخي” فرزند بهاالدين ولد در ششم ربيع الاول سال ” ۶۰۴” در شهر بلخ متولد شد.
مولوي را فراتر از شاعر یا فیلسوف نیز خوانده اند، در تاریخ از او به عنوان مورخ، عالم دین و اگاه علوم عصر نام برده اند.
داکتر عبدالغفور از فرهنگیان برجسته افغانستان در مسکو، با ستودن کار داکتر گویا و همکارانس، گفت که انتظار دارد تا این کارستان هنری (” آلبوم نی نامه “) به وسعت جغرافیای انسان استقبال خواهد شد.
به گفته او ادبیات نخستین دفتر مثنوی معنوی، که مسما به نی نامه است، نوای فطرت آدمی، و نشئه ای آن نشاط فطرت ناب انسان است.
به گفته آقای عبدالغفور، آمیختن نی نامه با نت های موسیقی و دکلمه موسیقی پرور، کارستانی است از هنر، هنری که سنت و مدرنتیه را در هم آمیخته، فرهنگ شرق و غرب را در یک آیینه به تصویر کشیده و به معنای زدودن مرزهای عرضی از جغرافیای بزرگ حقیقت انسان است.
همچنین داکتر پرویز آرزو شاعر و نویسنده، پیرامون مولانای بزرگ بلخ می گوید: شناخت او کمک شایانی به انسان گم شده امروز و مرهم زخم های جانسوز انسان تنهای معاصر است.
به باور او مولانا فرمول زندگی را به ما می دهد تا باشد از عهده فهم و به کار گیری آن به در آییم.
او ضمن ابراز خرسندی از تکثیر و نشر آلبوم ” نی نامه ” توسط داکتر شاه محمد گویا می گوید: زندگی مولانای بزرگ بلخ، راه شدن و بودن را به ما نشان می دهد.
احمد ضیا موسوی – مسکو