بارک اوباما رییس جمهور امریکا می گوید که از آغاز ماه آینده میلادی (جولای) ده هزار نظامی ایالات متحده امریکا تا پایان سال جاری به کشور خود برخواهند گشت.
آقای اوباما در یک سخنرانی تلویزیونی از کاخ سفید که در سراسر امریکا پخش شد، گفت: “تا پایان تابستان سال آینده میلادی 27 هزار نظامی دیگر نیز از افغانستان خارج خواهند شد.”
به گفته رییس جمهور امریکا شبکه القاعده در ضعیف ترین موقعیت از هر زمانی دیگر قرار دارد و آغاز خروج نظامی از افغانستان نشانه ای قدرت است.
او پذیرفت که دشواری های بزرگی هنوز هم وجود دارد و روندی که آغاز شده پایان کار نیست.
پاکستان پناه گاه تروریستان
رییس جمهور ایالات متحده در سخنرانی امروز خود تأکید که پاکستان خطرناک ترین جای برای تروریستان است و تا زمانی که او در کاخ سفید باشد اجازه نخواهد داد تا شبکه القاعده و دیگر متحدان آن شهروندان امریکایی را به قتل برسانند.
اوباما گفت که بر وارد کردن فشار بر پاکستان برای پیگیری و سرکوب شورشیان که از شبکه القاعده حمایت می کنند و به اعضای آن پناه می دهند، ادامه می دهد.
به گفته رییس جمهور امریکا روند خروج تدریجی نیروهای رزمی تا پایان سال 2014 ادامه می یابد و تا زمان مسوولیت های امنیتی به خود افغان ها کاملاً واگذار خواهد شد.
او با اطمینان خطاب به مردم امریکا گفت: ” آسوده خاطر باشند؛ شعله های جنگ در حال خاموش شدن است.”
نیروهایی که بر اساس تصمیم اعلام شده بارک اوباما تا یک سال و نیم دیگر از کشور خارج خواهند شد، بیشتر نظامیانی اند که به دستور او در سال 2009 برای جلوگیری از فرسایشی شدن جنگ و وارد کردن فشار بیشتر نظامی بر شورشیان طالب به افغانستان اعزام شدند.
واکنش ها؛ هراس از ناکامی
این سخنرانی رییس جمهور امریکا با واکنش هایی در داخل و خارج از این کشور مواجه شده است.
جان بنر رییس اکثریت جمهوریخواه کنگره امریکا گفته است از اینکه رییس جمهور بر اهمیت موفقیت در افغانستان آگاهی دارد، راضی است و تضعیف بر شبکه القاعده باید بر جدول زمان بندی خروج اولویت داشته باشد.
جان کری رییس کمیته روابط خارجی سنای امریکا نیز با حمایت از استراتیژی آقای اوباما گفته است که آغاز خروج نظامیان امریکایی یک تصمیم درست بر اساس وعده دو سال پیش او است.
جان مک کین رقیب انتخاباتی بارک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری گذشته امریکا نسبت به تهدید دستاوردهای نظامی ابراز نگرانی کرد.
به نظر می رسد که اشاره این سناتور امریکایی به هشدارهای فرماندهان نظامی باشد که دستاوردهای نظامی در میدان جنگ را شکننده خوانده اند.
ظاهر عظیمی سخنگوی وزارت دفاع ملی گفته است که از تصمیم مردم و رییس جمهور امریکا برای خارج کردن نیروهای این کشور استقبال و حمایت می کند و نیروهای امنیتی افغانستان از نگاه کمی به میزانی رسیده است که از وقوع خلای ناشی از خروج این نیروها در برخی مناطق جلوگیری کنند.
اما حکیم عاشر رییس مرکز رسانه های حکومت گفته است که برنامه آغاز خروج نظامیان امریکایی ممکن است در اول مشکلاتی را به وجود بیاورد، اما این دشواری ها پس از مدتی برطرف خواهد شد.
اما این نگرانی نیز به شدت مطرح است که با تکمیل شدن برنامه خروج، ممکن است افغانستان بار دیگر با جنگ داخلی دیگر روبرو شود؛ امری که دو دهه پیش با خروج شوروی سابق و تنها گذاشتن افغانستان اتفاق افتاد.
سخنرانی آقای اوباما در شرایطی ایراد شد که مخالفت ها با ادامه جنگ ده ساله در داخل امریکا بیشتر شده است.
بنابر نظر سنجی ها مردم امریکا خواستار خروج نظامیان این کشور اند و شماری از اعضای کنگره این کشور نیز هزینه سنگین اقتصادی ماموریت افغانستان را در شرایطی که امریکا با مشکلات متعددی روبروست، غیرقابل قبول می دانند.