قرار است بارک اوباما رییس جمهور امریکا گام بعدی در جنگ افغانستان را که از یک دهه پیش ادامه دارد، فردا (چهارشنبه) اعلام کند. آغاز روند خروج هزاران نظامی امریکایی در ماه آینده میلادی و طرح گسترده تر واگذاری مسوولیت های امنیتی به نیروهای افغانستان تا سال 2014 شامل این برنامه است.
به گزارش خبرگزاری اسوشیتیدپرس، در حالیکه برنامه اوباما در حال نهایی شدن است، دو دستگی در اداره او بین فرماندهان نظامی و دیگر مشاوران کاخ سفید وجود دارد که نظامیان خواستار خروج تدریجی اند، اما مشاورانش می خواهند شمار چشمگیری نیروها در ماههای آینده بیرون شوند.
مقام های کاخ سفید می گویند که اوباما هنوز هم با توجه به گزینه های متعدد که هفته گذشته جنرال دیوید پتریوس فرمانده عمومی نیروهای امریکایی و ناتو در افغانستان ارائه داد، روی این برنامه کار می کند که چی تعداد نظامیان در ماه جولای که زمان آغاز روند خروج اعلام شده، افغانستان را ترک کنند.
گزینه های متفاوت؛ تصمیم دشوار
جی کارنی سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه گفت” او (اوباما) در حال نهایی کردن تصمیم خود و بررسی گزینه هاست.”
اوباما قصد دارد روز چهارشنبه این برنامه را در واشنگتن اعلام کند. قرار است او امروز از پایگاه نظامی “فورت دروم” در حومه نیویارک که محل اقامت بیشتر نظامیان اعزام شده به عراق و افغانستان است، بازدید کند.
در حالیکه توجه ها بیشتر روی شمار نیروهایی متمرکز است که ماه آینده افغانستان را ترک خواهند کرد، اما نکته اصلی تصمیم اوباما این است که پس از ماه جولای چی رخ خواهد داد، به ویژه اینکه رییس جمهور برای ادامه حضور 30 هزار نظامی که در سال 2009 به افغانستان فرستاد، چی برنامه ای دارد.
این باور که رییس جمهور در سخنرانی عمومی خود حداقل برنامه ای اصلی خود در مورد خروج نیروها را ارائه کند، به شدت تقویت شده است. اما بحث های داغ روی این موضوع است که نیروها بین هشت تا 12 ماه خارج خواهند شد یا این یک روندی است که در دراز مدت اجرا می شود.
فرماندهان نظامی می خواهند شماری از نیروها تا جاییکه امکان دارد، برای مدت بیشتری در افغانستان باقی بمانند. آنان استدلال می کنند که خروج سریع می تواند دستاوردهای شکننده امنیتی در جنگ علیه شورشیان طالب در افغانستان را که به عاملان حمله 11 سپمتبر سال 2011 پناه داده بودند، با خطر روبرو کند. این نگرانی نیز مطرح است که خروج شمار بیشتر نیروها در فصل تابستان، زمان شدت درگیری ها، تأثیر منفی بگذارد.
رابرت گیتس وزیر دفاع ایالات متحده که در آستانه بازنشستگی قرار دارد، گفته است به باور او روند خروج باید با آهستگی انجام شود.
اما دیگر مشاوران از خروج قابل توجه نیروها حمایت می کنند که در ماه جولای آغاز می شود و باید در ماه های آینده ادامه یابد. آنان کشته شدن اسامه بن لادن را به عنوان فرصتی برای رییس جمهور عنوان می کنند که باید شمار بیشتر نیروها را از افغانستان بیرون بکشد.
افزایش فشار کنگره امریکا
فشارهای سیاسی برای خروج بیشتر نیروها در کنگره نیز افزایش یافته است. هفته گذشته 27 سناتور دموکرات و جمهوریخواه با فرستادن نامه ای به بارک اوباما خواستار تغییر در استراتیژی افغانستان و خروج سریع نیروها شدند.
سناتوران در نامه ای خود نوشتند: ” با توجه به موفقیت های ما، این زمان مناسب برای کاهش سریع نیروها به هدف کاستن تدریجی نیروهای رزمی است. هزینه های جنگ طولانی بسیار بیشتر از منافع ماست.”
رییس جمهور اوباما در سال 2009 همزمان با دستور اعزام 30 هزار نظامی بیشتر بنابر پیشنهاد جنرال استانکی مک کریستال فرمانده پیشین نیروهای ائتلاف بین المللی در افغانستان اعلام کرد که روند خروج نظامیان امریکایی در ماه جولای سال 2011 آغاز می شود.
همچنین دولت افغانستان و اعضای پیمان ناتو در جریان نشست لیسبون در زمستان گذشته در پرتگال توافق کردند که روند واگذاری مسوولیت های امنیتی به نیروهای افغان در تابستان سال جاری آغاز و طی سه و نیم سال آینده تکمیل شود.
خبرگزاری اسوشیتیدپرس
مترجم؛ سلیم شفیق – روزنامه نگار