مقام ها در ایالات متحده امریکا می گویند که پاکستان ظاهراً به شورشیان مظنون در منطقه قبیله ای نشین شمال غربی این کشور فرصت داده تا از دو کارخانه بمب سازی فرار کنند.
به گزارش خبرگزاری اسوشیتیدپرس این رویداد پس از آن اتفاق افتاده است که امریکا اطلاعاتی را در مورد موقعیت (شورشیان) با دولت پاکستان شریک کرده بود.
منابع این خبرگزاری در واشنگتن معتقد اند که اصرار پاکستان بر اجازه بزرگان قباییلی پیش از راه اندازی عملیات در منطقه، احتمالاً به این دلیل است که شورشیان فرصت فرار از منطقه را به دست آرند. آنان (مقام ها در واشنگتن) به برخی از مقام امنیتی محلی برای ارائه فرصت فرار به شورشیان نیز مظنون اند.
امریکا بر پاکستان فشار وارد می کند تا پیش از آغاز عملیات محلاتی مورد نظر را مخفی نگه دارند، اما پاکستانی ها می گویند که نظامیان آنان نمی توانند بدون اطلاع ساکنان محل در مناطق نیمه خودمختار قباییلی وارد شوند.
اسوشیتیدپرس نام تمامی مقام هایی را که منابع تهیه این گزارش بوده اند، به دلایل استخباراتی فاش نکرده است.
مناسبات بین واشنگتن و اسلام آباد پس از کشته شدن اسامه بن لادن در خاک پاکستان از سوی نیروهای امریکایی به شدت تیره شده است. هفته گذشته برخی مقام ها در واشنگتن گفتند که پاکستان در مبارزه با تروریزم با امریکا همکاری صادقانه ندارد.
پاکستان باور دارد که امریکایی ها با بی خبر گذاشتن در مورد عملیات (کشتن بن لادن) حاکمیت ملی این کشور را نقض کرده است. در مقابل مقام های امریکایی می گویند که کمک کردن عناصری در اردو و سازمان استخباراتی پاکستان به اسامه بن لادن، دلیل بی خبر گذاشتن آنان در انجام عملیات شکار رهبر القاعده بوده است.
فرار شورشیان با تجهیزات، پیش از عملیات
تازه ترین مورد از اینگونه، اطلاعات در مورد چهار محل ساخت بمب بوده است که امریکایی ها با پاکستان شریک ساخته است، اما پیش از آنکه نظامیان پاکستان در منطقه برسند، تروریستان مظنون فرار کرده بودند.
مقام ها در واشنگتن روز گذشته (شنبه) توضیح دادند آنان چگونه اطلاعاتی را درباره موقعیت های سوم و چهارم (کارخانه بمب سازی شورشیان) در اختیار پاکستان قرار داده اند تا فرصتی دیگری برای اعتماد به آنان برای تعقیب شبه نظامیان داده باشند.
مقام ها گفته اند که بر اساس عرف ” اعتماد و بررسی”، امریکا پس از ارائه اطلاعت در مورد موقعیت های سوم و چهارم (کارخانه های ساخت بمب) با دقت منطقه را با ماهواره و هواپیماهای بدون سرنشین، زیر نظر گرفته که چی رخ خواهد داد.
به گفته مقام ها، در دو مورد نخست هربار آنان دریافتند که شورشیان بیست و چهار ساعت (پس از دادن اطلاعات به پاکستان)، تمامی تجهیزات، بمب و سلاح های خود را از موقعیت مورد نظر انتقال دادند و سپس نیروهای نظامی پاکستان پس از آنکه شورشیان محل را ترک کردند، وارد هر دو کارخانه شدند.
روز جمعه اردوی پاکستان گزارشها در مورد کمک نیروهای خود به شورشیان برای فرار از کارخانه های ساخت بمب پس از دادن اطلاعات از سوی امریکایی را رد کرد. اردوی پاکستان تبانی و کمک با شبه نظامیان را ” کاملاً اشتباه و مخرب” عنوان می کند.
مقام های اردوی پاکستان ادعا کرده اند که در دو محل نخست چیزی پیدا نشد، اما عملیات در دو محل بعدی کاملاً موفقیت آمیز بوده است، ولی مقام های پاکستانی روز جمعه از دادن جزئیات در باره آنچه آنان یافته اند، خودداری کردند.
با اینهم آنان گفته اند که در مورد ادعاهای صورت گرفته مبنی بر همکاری برخی افراد در اردوی این کشور که منجر به فرار شورشیان شده، تحقیق می کنند.
شبکه حقانی؛ وسیله اعمال فشار پاکستان
گفته می شود که حداقل دو کارخانه بمب سازی مورد نظر، متعلق به شبکه حقانی بوده که بخشی از طالبان و دارای مناسبات نزدیک با القاعده است. شبکه حقانی متهم است که حملات مرگباری را علیه نیروهای امرکیایی و غیرنظامیان در افغانستان به راه می اندازد. پاکستان تاکنون از راه اندازی عملیات علیه گروه حقانی که هیچ حمله ای را در داخل خاک این کشور انجام نداده، مقاومت کرده است.
گفته می شود که شریک سازی اطلاعات به عنوان نشانه ای برای ساخت یک گروه مشترک از افسران سیا و آی اس آی در نظر گرفته شده بود، اما مقام های امریکایی می گویند که پاکستان در طی مراحل ویزای مورد نیاز در وقت تعیین شده در ماه می گذشته، کوتاهی کرده است.
امریکا همچنین پاکستان را متهم می کند که پنج شهروند پاکستانی را به اتهام خبرچینی برای سازمان اطلاعات مرکزی امریکا پیش از انجام عملیات ابیت آباد که منجر به کشتن اسامه بن لادن شد، بازداشت کرده است.
با آنکه شمار دقیق افراد بازداشت شده روشن نیست، اما یک مقام پاکستانی گفته است هر شهروند این کشور که برای ایالات متحده جاسوسی کرده، به کشور خود خیانت کرده است.
راه اندازی عملیات نظامی از سوی نیروهای ویژه امریکایی در دوم ماه گذشته میلادی در شهر ابیت آباد پاکستان برای کشته اسامه بن لادن، مایه شرمساری دولت این کشور شد. پس از آن اسلام آباد به شدت زیر فشارهای جامعه جهانی قرار گرفت تا در مورد مخفیگاه رهبر شبکه القاعده و فرد شمار یک مورد پیگرد جهان در چند قدمی آکادمی نظامی این کشور توضیح دهد.
خبرگزاری اسوشیتیدپرس
مترجم؛ محمد سلیم شفیق – روزنامه نگار