رییس جمهور کرزی برای نخستین امروز (شنبه) تأیید کرد که ایالات متحده و دیگر قدرت های خارجی وارد گفتگوهای مقدماتی با گروه طالبان شده تا زمینه یک راه حل برای پایان دادن به یک دهه جنگ در افغانستان را فراهم کنند.
پیشتر برخی دیپلمات ها نیز گفته بودند که گفتگوهای مقدماتی بین دو طرف از ماه ها پیش جریان دارد و حامد کرزی که مدافع قوی گفتگوهای صلح است نیز تماس افغان ها با گروه های شورشی را تأیید کرده بود.
آقای کرزی در یک نشست خبری در کابل گفت: ” گفتگوهای صلح با طالبان ادامه دارد. نظامیان خارجی، به ویژه ایالات متحده مستقیماً این مذاکرات را به پیش می برد.”
سفارت ایالات متحده امریکا در کابل از ارائه تبصره در این مورد خودداری کرده است.
کرزی یک روز پس از آن این اظهارات را مطرح کرد که شورای امنیت سازمان ملل متحد فهرست تحریم های سازمان ملل متحد علیه طالبان و شبکه القاعده را به دو بخش مجزا کرد؛ امری که نمایندگان کشورها در ملل متحد امیدوار اند بتواند طالبان را برای رو آوردن و پیوستن به گفتگوهای صلح با دولت افغانستان ترغیب کند.
با آنکه گفتگوها با طالبان می تواند به عنوان یک زیربنا برای روند خروج ایالات متحده امریکا از افغانستان محسوب شود، اما تاکنون بحث ها در مرحله ای نیست که بتواند به عنوان عامل تأثیرگذار در تصمیمی گیریها مطرح باشد.
رابرت گیتس وزیر دفاع ایالات متحده امریکا اوایل ماه جاری گفته بود در صورتیکه پیشرفت های نظامی از سوی شرکای ناتو در میدان جنگ و فشار بر شورشیان ادامه یابد، امکان برگزاری گفتگوهای سیاسی با طالبان تا اواخر سال جاری امکان پذیر است.
با این حال در بین افغانها، از جمله زنان و نهادهای جامعه مدنی دلهره توأم با نگراین از گفتگوها با شورشیان همچنان مطرح است که ممکن این روند دستاوردها در زمینه های حقوق بشر و آزادی های مدنی را که از سال 2001 پس از سرنگونی رژیم طالبان تاکنون به دست آمده، نابود کند و یا دست کم با چالش روبرو کند.
همزمان با این هیری رید رهبر اکثریت دموکرات های سنای امریکا روز جمعه گفت که امریکا در آستانه اعلام روند خروج نظامیان امریکایی از افغانستان است.
رهبر اکثریت دموکرات های سنا در کنگره امریکا در گفتگو با برنامه “ساعت خبری شبکه پی بی اس” گفت:” روند خروج آغاز خواهد شد. من مطمئنم که این روند قابل توجه خواهد بود و مطمئناً امیدوارم که چنین خواهد شد.”
در حال حاضر شمار نظامیان امریکایی مستقر در افغانستان حدود صدهزار تن است که 34 هزار آنان پس از به قدرت رسیدن بارک اوباما در سال 2009 افزایش یافت.