مقام های ایالات متحده گفته اند که از مذاکرات محرمانه در مورد امنیت دراز مدت افغانستان چنین می توان استنباط کرد که احتمالاً حضور نیروهای امریکایی در این کشور برای چندین دهه ادامه خواهد یافت.
برخی مقام های امریکایی و افغان به روزنامه گاردین بریتانیا گفته اند که گفتگوها بین دو کشور برای بستن پیمان همکاری های استراتیژیک بیش از یک ماه می شود که آغاز شده است. این پیمان شامل ادامه عملیات نیروهای ویژه امریکایی، استخباراتی، تجهیزات نظارتی و نظامی پس از سال 2014 نیز می شود.
مقام ها به این روزنامه گفته اند که این گفتگوها که گاه شدت می یابد، با ارائه پیشنهادات جدید افغانستان به ایالات متحده امریکا ادامه دارد که هر دو طرف حضور دراز مدت ایالات متحده را برای حفاظت افغانستان از همایسگانش در آینده یک ضرورت می دانند.
مقام های ایالات متحده امریکا می گویند که واشنگتن همچنین به افغانستان به عنوان یک منطقه استراتیژیکی می بینند تا امکان مستقر شدن نیروهای نظامی این کشور در ایران، پاکستان و هر کشور دیگر منطقه امکان پذیر شود که یکی از نقاط اختلاف در مذاکرات بین دو کشور است.
با این حال رنگین دادفر اسپنتا مشاور امنیت ملی ریاست جمهوری به روزنامه گاردین گفته است که ” ما هرگز اجازه نخواهیم داد تا از خاک افغانستان (برای عملیات) علیه کشور سومی استفاده شود.”
به نوشته خبرگزاری یونایتیدپرس هلیکوپترهاییکه عملیات نظامی کشتن اسامه بن لادن در دوم ماه می در خاک پاکستان را انجام داد، از خاک افغانستان پرواز کرده بودند.
شماری از مقام ها با خودداری از افشای نام خود گفته اند که حداقل ساخت پنج پایگاه برای نظامیان امریکایی شامل پیمان (همکاریهای استراتیژیک) با افغانستان است.
پیشتر تایمز لندن در سال 2009 گزارش داده بود که واشنگتن قصد دارد دو پایگاه بزرگ نظامی را در افغانستان بسازد که یکی از آنان در نزدیکی مرز بین ولایت هلمند و قندهار در جنوب کشور موقعیت خواهد داشت که نیروهای امریکایی و کانادایی در آنجا علیه طالبان می جنگند و دیگر آن در ولایت زابل که طالبان و جنایتکاران جنگی به طور گسترده در آن فعالیت دارند.
واشنگتن امیدوار است پیش از آنکه باراک اوباما رییس جمهور امریکا در تابستان سال جاری شمار نیروهایی را اعلام کند که قرار است در سال جاری از افغانستان خارج شوند، پیمانی را با دولت این کشور امضا کند، اما اسپنتا به گاردین گفته است که این کار ” به این سادگی ممکن نیست.”
این درحالیست که کمتر از یک ماه به زمان تعیین شده برای آغاز روند خروج نظامیان امریکایی از افغانستان باقی مانده است.
پیش از این دولت های روسیه، چین، پاکستان و ایران در مورد حضور دراز مدت امریکا در افغانستان ابراز نگرانی کرده بودند.
اما رنگین دادفر اسپنتا در جلسه عمومی ولسی جرگه تأکید کرد تا زمانیکه او رهبری مذاکرات در مورد سند همکاری های استراتیژیک با امریکا را داشته باشد، با همسایه های افغانستان مشوره نخواهد کرد.
آقای اسپنتا گفت: “افغانستان به عنوان یک کشور مستقل در این مورد به تنهایی تصمیم می گیرد و با همسایه های خود نیز مشوره نمی کند.”