مطالعه کنگره امریکا هشدار داده که ممکن است دستاوردهای کمک ایالات متحده امریکا به افغانستان پس از خروج نیروهای نظامی از بین برود. این مطالعه به اداره بارک اوباما پیشنهاد می کند تا روی توسعه پایدار و کمک های دراز مدت تمرکز شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز مطالعه دوساله ای که از سوی کمیته روابط خارجی سنای امریکا که در آن دموکرات ها اکثریت دارند، امروز (چهارشنبه) منتشر خواهد شد. این مطالعه از کاخ سفید می خواهد تا با تمرکز روی توسعه پایدار، کمک 320 میلیون دالری را که ماهانه در افغانستان به مصرف می رسد، مؤثر تر کند.
حکومت ایالات متحده برای سال مالی 2012 خود تصویب حدود 3.2 میلیارد دالر را از کنگره برای کمک به افغانستان درخواست کرده است.
این گزارش در آستانه اعلام تصمیم رییس جمهور بارک اوباما در مورد آغاز روند کاهش 100 هزار نیروی نظامی امریکا از افغانستان منتشر می شود؛ تصمیمی که از آن به عنوان گام نخست در پایان دادن به یک جنگ پر هزینه نام برده می شود.
سناتور کارل لوین، رییس کمیته خدمات نظامی سنای امریکا و عضو حزب دموکرات بارک اوباما روز گذشته (سه شنبه) گفت که رییس جمهور باید حداقل 15 هزار نظامی را تا پایان سال جاری از افغانستان بیرون بکشد.
هزینه 80% کمکها در مناطق نفوذ شورشیان
در گزارش کنگره امریکا گفته شده است که حدود هشتاد درصد از کمک های اداره توسعه بین المللی ایالات متحده امریکا در مناطق جنوب و شرق افغانستان- به عنوان پایگاه های سنتی طالبان و دیگر گروه های شورشی- هزینه شده است. بر اساس این گزارش، این پولها به جای پروژه های دراز مدت توسعه ای، در پروژه های کوتاه مدت به هدف ایجاد ثبات هزینه شده است.
گزارش می گوید: “شواهدی وجود دارد، برنامه هایی که به هدف تأمین ثبات اجرا می شود، محدود است و برخی تحقیقات ضد آن را نشان می دهد.”
این سند همچنین هشدار می دهد که هزینه بیجای مصرف کمک های خارجی منجر به فساد، تحریف بازار و ناتوانی دولت و تقویت شورشگری در افغانستان شده است. در این گزارش اشاره شده است که حدود 97 درصد تولید ناخالص ملی افغانستان از ناحیه کمک های بین المللی تأمین می شود.
در گزارش گفته شده است: ” در صورتی که از همین اکنون برنامه درستی روی دست گرفته نشود، پس از تکمیل شدن برنامه خروج نظامیان خارجی از افغانستان در سال 2014، این کشور دچار بحران شدید اقتصادی خواهد شد.”
گزارش همچنین از وابستگی شدید ایالات متحده امریکا به قراردادی ها و عدم نظارت(از کار آنها) ابراز نگرانی کرده است. تهیه کنندگان این سند گفته اند که اتکای بیش از حد به مشاوران فنی بین المللی به جای ایجاد ظرفیت در نهادهای دولتی افغانستان، می تواند تمامی تلاش ها را زیر سوال ببرد.
” نیاز است در پروژه های کمکی، به ایجاد پایداری بیشتر تمرکز شود تا پس از عقب کشیدن کمک کنندگان، افغان ها بتوانند آن را جذب کنند.”
کنگره امریکا در حالی یافته های دو ساله ای خود را در مورد هدر رفتن کمک های این کشور در افغانستان منتشر می کند که پیش از این بی توجهی به مناطق محروم و در عین حال آرام کشور از سوی دولت و کمک کنندگان بین المللی مورد انتقاد قرار گرفته است.
در یک دهه گذشته در مناطق آرام کشور که شورشیان در آن حضور ندارند، کمترین پروژه های بازسازی و توسعه ای تطبیق شده است.
مترجم؛ سلیم شفیق – روزنامه نگار