پیتر ویتیگ نماینده دایم آلمان در سازمان ملل متحد و رییس گروه کاری کودکان و درگیری های مسلحانه شورای امنیت در جریان سفر خود به کابل خواستار پایان سرباز گیری شورشیان از بین کودکان شد.
این عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد می گوید که در جریان سفر خود و گفتگو با مردم دریافته است که آنان آموزش را مهمترین چیز برای آینده کشور خود می دانند.
آقای ویتینگ از گزارش ها در مورد کاهش حملات شورشیان بر مکاتب استقبال کرده، اما گفت که ادامه حملات بر دانش آموزان، معلمان و مکاتب همچنان مایه نگرانی سازمان ملل متحد است.
او بار دیگر از طالبان خواست تا تعهد خود در این زمینه را ثابت سازند.
پیتر ویتیگ گفت: ” ما از طالبان می خواهیم تا معلومات بیشتر را در این زمینه ارائه کنند و موضع و تعهد خود را نشان دهند.”
به نظر می رسد که اشاره این عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد به گزارش هایی باشد که بر اساس آن ملا عمر رهبر گروه طالبان از جنگجویان خود خواسته است تا مراکز آموزشی و مکاتب را هدف قرار ندهند.
با وجود این دستور، اما گزارش هایی از حمله شورشیان بر مکاتب، آتش زدن مراکز آموزشی، کشتن و ترور معلمان و تهدید آنان برای دست کشیدن از آموزش، به ویژه معلمان مکاتب دخترانه همواره منتشر می شود.
حدود دو هفته پیش مدیر یکی از مکاتب دخترانه در ولایت لوگر در جنوب کابل، پس از آنکه به تهدیدهای شورشیان برای دست کشیدن از آموزش دختران توجه نکرد، از سوی آنان ترور شد.
کودکان در صفوف درگیری ها
پیتر ویتینگ در نشست خبری خود در کابل از گزارش هایی که نشان می دهد طالبان حداقل استانداردها در مورد استخدام را در نظر گرفته اند، استقبال کرد، اما گفت که بر اساس قوانین بین المللی تمامی افراد زیر 18 ساله کودک شمرده می شوند و افغانستان نیز پیمان نامه بین المللی حمایت از حقوق کودکان را امضا کرده است.
او گفت: ” ما از طالبان و تمامی گروه های مسلح می خواهیم تا معلومات در مورد خودداری از استخدام افراد زیر 18 سال در صفوف خود را ارائه کنند.”
این اظهارات در حالی صورت می گیرد که بنابر یافته های ریاست عمومی امنیت ملی، گروه های شورشی با کمبود شدید افراد برای جذب در صفوف خود مواجه اند و در این اواخر به شدت کودکان را برای پیشبرد اهداف خود، به ویژه انجام حملات انتحاری استخدام می کنند.
کودکان انتحاری
قرار است کمتر از یک ماه دیگر روند واگذاری مسوولیت های امنیتی از ائتلاف بین المللی به نیروهای افغان آغاز شود. همزمان با این، خشونت ها در شماری از مناطق نیز افزایش یافته است.
رییس گروه کاری کودکان و درگیری های مسلحانه شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز گفت که در آستانه آغاز روند انتقال واگذاری مسوولیت ها، نگران افزایش درگیری ها در برخی مناطق و تأثیر بمب های کنار جاده ای بر کودکان است.
پیتر ویتیگ گفت: ” ما به ویژه نگران تأثیر ویرانگر بمب های کار گذاری شده در کنار جاده بر کودکان هستیم و سؤاستفاده از کودکان برای انجام حملات انتحاری وحشتناک است.”
یافته های نهادهای حقوق بشری در سال گذشته نشان داد که حدود هفتاد درصد تلفات غیرنظامی ناشی از حملات شورشیان بوده است. اکنون آیساف می گوید که 85 درصد قربانیان غیرنظامی نتیجه اینگونه حملات است.
با این هم تلفات غیرنظامیان در نتیجه حملات هوایی نیروهای ائتلاف مایه نگرانی اصلی رییس جمهور کرزی بوده و هفته گذشته درباره ادامه آن هشدار داد.
سازمان ملل متحد خواستار توجه بیشتر تمامی گروه های درگیر برای جلوگیری از بروز تلفات غیرنظامیان و انجام تحقیقات جدی در مورد عوامل آن شد.
سلیم شفیق – روزنامه نگار