اجرای عملیات نظامی نیروهای ویژه ایالات متحده امریکا در خاک پاکستان و کشته شدن اسامه بن لادن از سوی این نیروها از همان آغاز با واکنش های متفاوتی همراه شد.
در تازه ترین واکشن، شماری از اعضای مجلس های عوام و پارلمان پاکستان از دولت این کشور خواسته اند تا توافقنامه انتقال کالاها و تدارکات نیروهای ائتلاف به رهبری امریکا در افغانستان را مورد بازبینی قرار دهد.
شماری از آنان خواستار تعلیق انتقال کالاهای تدارکاتی نیروهای ناتو و امریکایی از طریق خاک پاکستان به افغانستان شده اند.
قانون گذاران پاکستانی عملیات نیروهای امریکایی در کشتن اسامه بن لادن و ادامه حملات هواپیماهای بدون سرنشین امریکایی بر مناطق قباییلی این کشور را محکوم کرده اند.
اسامه بن لادن دوم ماه می در عملیات نیروهای امریکایی بدون آگاهی دولت پاکستان در شهر ابیت آباد و در نزدیکی آکادمی ملی نظامی این کشور کشته شد.
قانون گذاران پاکستانی امروز (شنبه) با انتشار بیانیه ای عمل یک جانبه امریکا در ابیت آباد و ادامه حملات هواپیماهای بدون سرنشین این کشور را “غیرقابل قبول” خوانده و خواستار توقف فوری آن شده است.
آنان در این بیانیه ای خود همچنین گفته اند که ” دولت باید گام های مناسب و لازمی، شامل ممنوعیت انتقال تدارکات نیروهای زیر فرمان پیمان اتلانتیک شمالی ناتو را بردارد.
دولت پاکستان در ماه سپتمبر سال 2010 در واکنش به یک حمله هوایی نیروهای ناتو که منجر به کشته شدن سه نظامی پاکستانی شد، انتقال تدارکات نیروهای ناتو مستقر در کشور را به حالت تعلیق در آورد.
بر اساس آمار فرماندهی حمل و نقل نیروهای امریکایی حدود نصف مواد مورد نیاز نیروهای ائتلاف در افغانستان که روزانه حدود 580 کانتینر است، از طریق خاک پاکستان انتقال داده می شود.
مناسبات بین ایالات متحده امریکا و پاکستان پس از آن دچار تنش شد که بارک اوباما رییس جمهور ایالات متحده دستور عملیات مخفی علیه اسامه بن لادن در خاک پاکستان را بدون اطلاع این کشور صادر کرد.
همچنین آقای اوباما حدود یک هفته پیش در گفتگو با شبکه تلویزیونی سی بی اس امریکایی گفت که پاکستان باید در مورد حمایت مقام های این کشور از اسامه بن لادن تحقیق کند.
نشست مشترک مجلس های سنا و پارلمان پاکستان یک روز پس از آن برگزار می شود که در حمله مرگبار طالبان پاکستانی در شمال شرق این کشور، بیش از هشتاد تن کشته شدند و آن را بخشی از حملات انتقام جویانه مرگ بن لادن اعلام کردند.
پاکستان یکی از شریکان اصلی امریکا در مبارزه با شبکه القاعده و گروههای شبه نظامی مرتبط با آن که حملات تروریستی را در خاک افغانستان علیه نیروهای امریکایی انجام می دهند، خوانده می شود و اداره اوباما فشار بر دولت پاکستان را برای همکاری بیشتر و صادقانه در این مورد افزایش داده است.
از سال 2005 به این سو، ایالات متحده حدود 15 میلیارد دالر کمک اقتصادی و نظامی را به هدف مبارزه پاکستان با تروریزم و همکاری با واشنگتن در این زمینه، در اختیار این کشور قرار داده است.
مقام های پاکستان حمله نیروهای ویژه امریکایی بر مخفیگاه اسامه بن لادن را نقض حاکمیت ملی این کشور خوانده و خواسته اند تا اینگونه اقدامات یک جانبه تکرار نشود.
این درحالیست که زلمی خلیل زاد سفیر پیشین امریکا در افغانستان، عراق و سازمان ملل متحد، نقش دوگانه پاکستان را به شدت مورد انتقاد قرار داده و خواستار صداقت بیشتر این کشور در همکاری با ایالات متحده در امر مبارزه با تروریزم شده است.
آقای خلیلزاد در مقاله ای خود که در روزنامه نیویارک تایمز منتشر شده، خواستار بازنگری روابط واشنگتن با اسلام آبد شده است.
این مقام پیشین دولت امریکا همچنین خواستار لغو محدودیت پاکستان برای انجام حملات هواپیماهای بدون سرنشین کشورش بر مناطق قباییلی شده که به هدف سرکوب رهبران شورشیان انجام می شود.
از دیگر پیشنهادهای زلمی خلیل زاد به دولت اوباما وادار کردن پاکستان برای مبارزه جدی با پیکارجویان القاعده و گروه های حامی این شبکه، نابودی مراکز ساخت بمب در پاکستان و اقدام علیه ایمن الظواهری فرد شماره دو القاعده و تمامی شورشیان دیگر که علیه نیروهای امریکایی در افغانستان می جنگند، است.
خلیل زاد گفته است در صورتی که پاکستان این درخواست را قبول نکند، امریکا باید راه های تدارکاتی دیگر، غیر از خاک پاکستان را جستجو کند؛ کمک های خود به این کشور را قطع کند؛ به حمایت و آموزش نیروهای افغان ادامه دهد؛ توافقنامه استراتیژیک حضور دراز مدت، اما محدود خود با کابل را نهایی کند؛ به احتمال افتادن بمب های اتمی پاکستان به دست تروریستان واکنش سریع نشان دهد و اینکه خواستار پیگیری چگونگی حضور بن لادن در خاک پاکستان از طریق شورای امنیت سازمان ملل متحد شود.
او عملی شدن این اقدام ها را مستلزم بهتر شدن روابط بین واشنگتن و کابل خوانده است که به عقیده ای او در این اواخر دچار سردی شده است.