شماری از نهادهای کمک رسانی امروز (سه شنبه) اعلام کردند که با انجام برنامه خروج نیروهای بین المللی از افغانستان، شهروندان این کشور بیشتر در معرض خطر از ناحیه نیروهای امنیتی داخلی قرار می گیرند.
سازمان آکسفام و چندین نهاد بین المللی دیگر با انتشار گزارشی گفته اند که در سال 2010 نیروهای پولیس و اردوی ملی عامل حدود 10درصد تلفات غیرنظامیان بوده اند و از جامعه جهانی درخواست کره اند تا روند آموزش نیروهای افغان را بهبود بخشند.
پاول بندیکس رییس بخش آلمانی سازمان آکسفام به خبرگزاری آلمان گفته است که مردم افغانستان انتظارات بزرگی از نیروهای امنیتی خود دارند، اما با وجود هزینه میلیاردها دالر برای نیروهای امنیتی ( پولیس و اردوی ملی)، آنان نسبت به حفاظت از شهروندان، بیشتر تهدید به شمار می روند.
این گزارش گفته است که سازمانهای حقوقی اسنادی دارند که ” عملیات شبانه بدون احتیاط برای حفاظت از جان غیرنظامیان، استخدام و سؤ استفاده جنسی از کودکان، بدرفتاری در زمان بازداشت، کشتار و توهین غیرنظامیان از سوی پولیس محلی” وجود دارد و در بسیاری مناطق این اعمال جنایت شمرده می شود.
بخش بریتانیایی این سازمان نیز گفته است که نیروهای امنیتی افغانستان توانایی گرفتن مسوولیت های امنیتی کشور خود را ندارند.
این سازمان گزار ش خود را زیر عنوان ” زمانی برای از دست رفتن نیست” هشدار داده است که با خروج نیروهای خارجی از افغانستان، احتمال نقض حقوق بشر بیشتر می شود.
قرار است روند واگذاری مسوولیت های امنیتی از تابستان سال جاری در هفت منطقه در ولایت های مختلف کشور آغاز و تا پایان سال 2014 این روند تکمیل شود.
سازمان آکسفام و دیگر نهادهای تهیه کننده این گزارش، پیشنها کرده اند که روند آموزش نیروهای امنیتی اصلاح شود و صلاحیت های فردی و سابقه جنایی آنان مدنظر گرفته شود.
پاول بندیکس می گوید: ” ما از حکومت افغانستان و کشورهای عضو ناتو می خواهیم تا یک میکانیزم بهتری را برای نظارت از نیروهای امنیتی روی دست گیرند، در زمان آموزش روی اجتناب از کشتار غیرنظامیان بیشتر تأکید صورت گیرد و این امر باید پیش از خروج نیروهای بین المللی اجرا شود.”
او همچنین گفته است که آلمان و دیگر متحدان اش باید پس از خروج در بخش حاکمیت قانون مسوولیت های بیشتری بر عهده گیرند.
به گفته رییس بخش آلمانی سازمان آکسفام، نیروهای امنیتی افغانستان برای گرفتن مسوولیت ها راه درازی در پیش دارند.
این گزارش روز سه شنبه به صورت آنلاین از سوی اکسفام با همکاری “کمپین برای قربانیان بی گناه در بحران”، ” سازمان پژوهش و آموزش صلح” و دیگر نهادهای مدافع حقوق بشر منتشر شده است.
مقام ها در دولت تاکنون به این گزارش واکنشی نشان نداده اند.
اما پیش از این برخی فرماندهان ناتو و وزارت دفاع ملی از توانایی نیروهای امنیتی در گرفتن مسوولیت ها ابراز خوشبینی کرده بودند.
پس از کشته شدن اسامه بن لادن رهبر شبکه القاعده در نتیجه عملیات نیروهای ویژه امریکایی در شهرک ابیت آباد پاکستان، درخواست ها برای خروج زودهنگام نیروهای بین المللی از افغانستان در شماری از کشورها بیشتر شده است.