امروز بكشنبه ( شش مارچ ) روزجهاني كودك است .
از این روز درسراسر دنیا به منظور بررسی مشکلات و چالش های موجود در برابر اطفال تجلیل می شود.
براساس تحقیقات سازمان های حقوق بشری، کودکان افغانستان در شرایط کنونی با مشکلات زیادی مواجه اند.
عدم دسترسی به آموزش، مشکلات صحی، ازدواج های اجباری، کار اجباری و مشکلات رفتاری در درون خانواده ها، نمونه هایی از این مشکلات است.
درگزارشي كه چندي پيش ازسوي موسسه آكسفام نشر شد وضعيت كودكان افغانستان بحراني خوانده شده است . براساس نتايج اين تحقيقات نيمي ازكودكان ازرفتن به مكاتب محروم هستند و ازدواج هاي اجباري ، ناامني و كار اجباري مشكلاتي اند كه كودكان اين كشور با آنها روبرو اند.
روزگذشته نماينده خاص سرمنشي ملل متحد نيز ازوضعيت كودكان افغانستان ابرازنگراني كرده بود . كشته شدن 9 طفل درآستانه شش مارچ باعث واكنشهاي جدي مقامات داخلي و خارجي گرديد.
کشوری که چندین دهه بحران را پشت سرگذرانیده هنوزهم بامشکلات زیادی روبرو است و پرداختن به موضوعاتی مانند وضعیت کودکان شاید درتوان این نظام نباشد.
محمد آصف ننگ معین مسلکی وزار معارف دررابطه به فعالیت های وزارت معارف در بخش تعلیم و تربیه اطفال می گوید :
وزارت معارف افغانستان برنامه هاي جديدي روي دست دارد تا بتواند دركوتاه مدت وضعيت آموزش كودكان را سروسامان دهد .
او مي گويد كه اين وزارت توانسته است بسياري ازنقاط دوردست را صاحب مكتب سازد و درقسمت تامين نيازمندي هاي مالي و بشري مكاتب ياد شده باوجود مشكلات گوناگون پيشرفت هاي زيادي حاصل شده است .
بسیاری ازکارشناسان مسایل اجتماعی براین باورند که جنگ و نا امنی به خصوص ناامنی ها در جنوب کشور ، باعث شده است که مکاتب بسته بمانند .
به باور این آگاهان رفتار گروه های مخالف دولت نیز دربسیاری ازمناطق می تواند روی این شرایط تاثیر گذار باشد.
سوختاندن مکاتب، اسید پاشی بر دانش آموزان و تهدید خانواده ها مبنی بر ممانعت ازفرستادن اطفال شان به مکتب، رفتارهاییست که باعث محرومیت کودکان از تعلیم و تربیه شده است.
همه ساله نهاد های دولتی و غیر دولتی از روز جهانی کودک در افغانستان تجلیل می کنند اما کارشناسان امور می گویند که با توجه موجودیت نهاد های مسئول و سرمایه گذاری در این بخش هنوز هم وضعیت کودکان در افغانستان نگران کننده است.