هیات اعزامی سازمانملل به افغانستان گزارش خود را در ژنیو سویس ارایه کرد، این هیات از 27 اپریل تا 4 می به کابل و مزارشریف سفر کرد.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان برای افغانستان و دوروتی استرادا تانک، رئیس گروه کاری تبعیض علیه زنان این سازمان در ترکیب این هیات قرار داشتند و مشاهدات دست اول خود را از افغانستان ارایه کردند.
این هیات در زمانکه طالبان دستور منع کار زنان در سازمانملل را صادر کرده بود، در افغانستان به سر میبرد.
هیات گفت که طالبان با افراطیترین اشکال زنستیزی حکومت میکند و یک حکومت توتالیتر ایجاد کرده است. اعضای هیات فضا در افغانستان برای زنان را ترسناک توصیف کرد.
این هیات گفت: “میخواهیم به همه این زنان و دختران شجاع و الهامبخش با وجود حاکمیت توتالیتر و فضای ترسناک، به مقاومت و مبارزه طاقتفرسایی برای کرامت انسانی خود ادامه میدهند، ادای احترام کنیم.”
اعضای هیات گفتند که طالبان پیشرفت نسبی به سوی برابری جنسیتی که در دو دهه گذشته به دست آمده بود را از بین برده اند.
به گفته آنها، طالبان تفسیرهای خاصی از دین که ظاهرا اکثریت افغانها همعقیده به آن نیستند، را بر مردم افغانستان تحمیل میکنند.
گزارش این هیات پس از صدور قطعنامه شورای امنیت و نشست دو روزه سازمانملل با نمایندگان ویژه کشورها برای افغانستان ارایه شده است.
پیشتر دبیرکل سازمانملل پس از دو روز گفتگو با نمایندگان کشورها برای افغانستان گفت که در این نشست برای ایجاد رویکرد جهانی دربارهی افغانستان تلاش شد.
انتونیو گوترش از حضور قابل توجه گروههای تروریستی در افغانستان، نبود دولت فراگیر، بدتر شدن وضعیت زنان، بحران بشردوستانه و مساله قاچاق مواد مخدر به عنوان چالشهای جدی افغانستان یاد کرد و گفت همه این چالشها در هم تنیده هستند.
هیات اعزامی سازمانملل به افغانستان گفت که جامعه بینالمللی نمیتواند چشم خود را به روی زنان ببندند. موضوع حقوق زنان و دختران در افغانستان و حضور معنادار آنها در هر بحثی باید همچنان به عنوان بالاترین اولویت در آجندای بینالمللی باشد.
آنها گفتند که زنان و دختران نباید ابزار مقاصد سیاسی شده و هرگز نباید به عنوان ابزار چانهزنی مورد استفاده قرار بگیرند.