رهبران گروه هفت (جیهفت) در پایان نشست سه روزه در هیروشیمای جاپان، بیانیهای صادر کردند که در آن از طالبان خواسته شده برای تشکیل یک حکومت فراگیر در افغانستان تلاش کنند.

اعضای گروه هفت، دربارهی بیثباتی، وضعیت وخیم انسانی و اقتصادی در افغانستان ابراز نگرانی کردهاند
کاخسفید روز شنبه (۳۰ ثور) متن این بیانیهرا منتشر کرده که در آن از طالبان به صراحت خواسته شده تا برای مشارکت در گفتوگوی ملی معتبر، فراگیر و تحت رهبری افغانها گام بردارند.
در بیانیه گفته شده که نمایندگان تمام اقوام باید در حکومت مورد نظر سهم داشته باشند.
طالبان در نزدیک به دو سال حاکمیتشان، قدرت را به صورت تکقومی در کشور اداره میکنند.
خواستها و اعتراضات در داخل افغانستان و جامعهجهانی برای تشکیل دولت فراگیر با حضور دیگر اقوام در قدرت، از سوی طالبان همواره نادیده گرفته شده است.
طالبان میگویند که حکومت آنها فراگیر و همه شمول است.
به تازگی برخی از سران طالبان به شمول سراجالدین حقانی، از اداره افغانستان از سوی یک قوم و یک قشر خاص انتقاد کردهاند.
سراجالدین حقانی، وزیر داخله طالبان و از افراد با نفوذ این گروه،گفته است که در نظام نباید تنها افراد مدرسه های دینی شامل باشند.
حقانی در دهمین سالروز مرگ ملاعمر، بنیانگذار گروه طالبان گفت: “در این نظام همه شریک هستند و این نظام بهخاطری ساخته نشده بود که صرف خود را نجات بدهیم؛ بلکه بهخاطر این ساخته شده بود که مملکت را نجات بدهیم.”
نقض حقوق بشر
نشست سالانه رهبران کشورهای گروه ۷ کار خود را در هیروشیما، جاپان از جمعه ۲۸ ثور آغاز کرد. این گروه از کشورهای دارای پیشرفتهترین اقتصاد دنیا تشکیل یافته و ریاست دورهای نشست امسال با جاپان است.
آلمان، ایالات متحده، ایتالیا، بریتانیا، جاپان، فرانسه و کانادا گروه ۷ را تشکیل میدهند و در نشستهای رهبران آنان معمولا از چند کشور غیرعضو نیز برای شرکت در برخی گفتگوها دعوت به عمل میآید. مقامات اتحادیه اروپا نیز در این نشست حضور دارند.
رهبران گروه هفت در هیروشیما گفتند آنچه در افغانستان از سوی طالبان در برابر زنان و مردم این کشور صورت میگیرد، قابل قبول نیست و طالبان باید سیاست خود را در این زمینه تغییر دهند.
طالبان تا هنوز در باره بیانیه این گروه واکنش نشان نداده است.
در بیانیه مشخصا گفته شده است که طالبان باید به محدودیتها در برابر زنان پایان دهند و به حقوق زنان در بخش آموزش و کار احترام بگذارند.
در بیانیه از “نقض سیستماتیک” حقوق بشر و آزادیهای اساسی یاد شده و گفته شده هر گونه تصامیم و دستورات که منجر به نقض حقوق مردم میشود، محکوم به شکست است و از جانب گروه هفت مورد تایید نیست.
در بیانیه آمده است: “ما شدیدترین مخالفت خود را با نقض سیستماتیک حقوق بشر و آزادیهای اساسی توسط طالبان ابراز میکنیم و خواستار لغو فوری تصمیمات غیرقابل قبول، بهویژه تصمیمات علیه زنان و دختران هستیم.”
رهبران هفت قدرت برتر اقتصاد دنیا از طالبان خواستند که به قطعنامه ۲۶۸۱/۲۰۲۳ و منشور سازمان ملل، از جمله ماده ۸، احترام بگذارند و از فعالیتهای بدون محدودیت سازمان ملل اطمینان دهند.
این رهبران همچنین خواستار دسترسی مردم افغانستان بدون محدودیت و تبعیض به کمکهای بشردوستانه جامعهجهانی شده است.
گروه هفت، تاکید کرده که همه افغانها باید از مشارکت کامل، برابر و معنادار در تمام عرصههای زندهگی برخوردار باشند.
اعضای این گروه، دربارهی بیثباتی، وضعیت وخیم انسانی و اقتصادی در افغانستان ابراز نگرانی کردهاند.
در حالیکه اکثری کشورها از جمله همسایههای افغانستان از قدرت گرفتن گروههای تروریستی در افغانستان اظهار نگرانی کردهاند، گروه هفت نیز خواهان اقدامات عملی طالبان در راستای مبارزه با تروریسم شدهاست.