کمیسیون مستقل حقوق بشر گفته است که تامین صلح پایدار دركشور با اجرای عدالت و به دادگاه کشانیدن مجرمان جنگی پیوند دارد.
سیما سمر، رئیس این کمیسیون روز گذشته در کنفرانس “ایجاد هماهنگی میان بازماندگان قربانیان جنگ”در افغانستان گفت که كسي نمي تواند جرايم جنگي را ببخشد.
او اضافه كرد : « همه افغانها به گونه مستقیم یا غیرمستقیم قربانی بیعدالتی هستند و برای اجرای عدالت نیاز به اتحاد همه مردم افغانستان است »
خانم سمر در ادامه افزود :
« اگر ما خواسته باشیم که افغانستان را به سوی صلح پایدار ببریم و اگر خواسته باشیم که افغانستان را از جنگ های قبیله ای، قومی، زبانی و منطقه ای نجات بدهیم، ضرورت به پاسخگویی و عدالت داریم »
او تاکید کرد: “ما باید فرهنگ پاسخگویی و عدالت را تقویت کنیم. این کار ممکن نیست که یک نهاد آن را انجام دهد، یک نیرو یا یگ گروه یا یک قوم آن را انجام دهد. تمام اقوام افغانستان باید این کار را انجام دهند.”
برنامه عدالت انتقالی در سال ۲۰۰۵ میلادی در افغانستان اعلام شد و هدف آن بررسی جنایات جنگی در سه دهه گذشته، گردآوری اسناد در خصوص بی عدالتی ها و ایجاد نهادی معتبر برای اجرای عدالت انتقالی خوانده شده است
خانم سمر به این نظر است که همکاری همه مردم در این زمینه می تواند مجرمان جنگی را به دادگاه بکشاند
این کنفرانس از سوی گروه هماهنگی برای عدالت انتقالی، که دهها نهاد داخلی و خارجی فعال در عرصه حقوق بشر در آن عضویت دارند، برگزار شده است.
شرکت کنندگان این کنفرانس از مردم خواسته اند که با ادامه “دادخواهی”برای اجرای عدالت انتقالی در کشور، تلاش کنند تا افراد متهم به ارتکاب جرائم جنگی را از مقامهای سیاسی کنار شوند
این فعالان حقوق بشری به این باورند که بهبود حکومتداری در افغانستان می تواند به اجرای عدالت انتقالی و به دادگاه کشاندن متهمان کمک کند.