رييس اتحاديه كهنه سربازان (نظاميان بازنشسته) روسيه در جنگ افغانستان به خبرگزاري رويترز گفته است كه احتمال دارد با تكميل شدن خروج نيروهاي نظامي ائتلاف از افغانستان، آنچه پس از خروج نيروهاي شوروي سابق در اين كشور رخ داد، تكرار شود.
نيروهاي شوروي سابق در ده سال اشغال افغانستان تا زماني كه كاملاً از كشور خارج شد، در جنگ با گروه هاي مجاهدين متحمل تلفات حدود 15 هزار نفر شد.
به نظر مي رسد كه جنرال بازنشسته روسي نسبت به افزايش شمار تلفات نظاميان غربي و بيشتر شدن مخالفت ها با اين ماموريت اين موضوع را مطرح كرده است.
تندروي اسلامي؛ مشكل لاينحل
فرانتس كلينتسويچ كه اكنون معاون پارلمان روسيه است، مي گويد ” او تلاش ها براي ايجاد افغانستان با ثبات را درك مي كند، اما به باور او ” مشكل گروه هاي اسلامي تندرو حل نخواهد شد؛ اين مشكل حل نمي شود و خيلي ساده غير قابل حل است.”
از آغاز ماموريت “آزاد سازي” افغانستان در سال 2001 به رهبري ائتلاف بين المللي يك دهه مي گذرد و اكنون با افزايش خشونت ها ميزان حمايت از اين ماموريت نيز رو به كاهش است.
جنرال بازنشسته 53 ساله روسي هشدار داده است كه “ با تكميل شدن خروج كامل نيروهاي امريكايي و ائتلاف بين المللي، بار ديگر طالبان بر همه چيز مسلط خواهند شد.”
آقاي كلينتسويچ به دليل آموختن سريع زبان فارسي بين سال هاي 1986 تا 1988 ميلادي، مدال افتخار را از سوي مسكو به دست آورد و همچنين مذاكره با گروه هاي مجاهدين را به پيش مي برد.
حدود دو سال پس از تكميل خروج نيروهاي شوروي سابق و پايان اشغال نظامي افغانستان، دولت كمونيستي در كابل سقوط كرد و جنگ هاي داخلي بين گروه هاي مجاهدين آغاز شد.
اين جنگ ها در نهايت زمينه ظهور گروه طالبان و ايجاد رژيم سرسخت مذهبي از سوي آنان در سال 1375 خورشيدي را فراهم كرد.
هم اكنون بيش از 150 هزار نظامي خارجي كه حدود 100 هزار آنان نظاميان امريكايي اند، مصروف مبارزه با شورشيان و گروه هاي تروريستي در افغانستان هستند.
جنگ داخلي و فروپاشي
رييس جمهور بارك اوباما سال گذشته اعلام كرد كه روند خروج نظاميان امريكايي را از ماه جولاي تابستان 2011 آغاز خواهد كرد و روند واگذاري مسووليت هاي امنيتي از ناتو به نيروهاي افغان تا آخر سال 2014 تكميل خواهد شد.
اما كلينتسويچ نظامي بازنشسته روسي هشدار داده است كه ناتو و ايالات متحده امريكا دچار اشتباهي مي شوند كه روسيه با مرتكب شدن آن، زمينه آغاز جنگ هاي داخلي را در افغانستان فراهم كرد.
او به خبرگزاري رويترز گفته است ” اميدوار بود ايالات متحده پيش از آغاز جنگ با روسيه مشوره مي كرد؛ به اين دليل كه روسيه تجربه 200 ساله از برخورد با افغان ها دارد و هم اكنون نيز در حال رقابت براي گسترش نفوذ خود در اين كشور به دليل هراس از نفوذ اسلام گرايي ( تندرو) است.”
فرانتس كلينتسويچ در آخر مصاحبه اي خود با رويترز گفته است آنان (ائتلاف بين المللي) بايد از متخصصان روسي دعوت مي كرد؛ تا از آنچه روسيه آموخته، استفاده مي كرد، اما بدبختانه امريكائيان فكر مي كنند كه همه چيز را مي دانند ( و به مشوره كسي نياز ندارند.)”
پيش از اين نيز نگراني هاي مشابهي از سوي برخي ناظران در داخل و خارج از كشور مطرح شده است.
اما كشورهاي عضو ناتو و به ويژه ايالات متحده امريكا همواره تأكيد كرده است كه اشتباه دهه نود قرن بيست در مورد افغانستان را بارديگر تكرار نخواهند كرد و اين كشور را تنها نخواهند گذاشت.
رييس جمهور اوباما نيز تأكيد كرده است كه با وجود آغاز روند خروج از افغانستان، اجازه نخواهند داد تا اين كشور بار ديگر به مكان امني براي تروريستان تبديل شوند. كشورهاي غربي مي گويند به همكاري با مردم افغانستان تا زماني ادامه خواهند كه آنان روي پا خود بيايستند و از مشكلات نجات يابند.