مقام ها در واشنگتن می گویند احتمال این وجود دارد که اسلام آباد به امریکا اجازه بازجویی از زنان اسامه بن لادن را بدهد؛ تصمیمی که می تواند در راستای بهبود روابط به شدت تیره دو متحد پس از کشته شدن اسامه بن لادن رهبر شبکه القاعده مؤثر واقع شود.
در حال حاضر دو همسر اسامه بن لادن در بازداشت دولت پاکستان به سر می برند که پس از کشته شدن رهبر شبکه القاعده از خانه او در شهر ابیت آباد از سوی نیروهای امنیتی این کشور دستگیر شدند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اما مقام های ارشد دولت پاکستان روز سه شنبه در اسلام آباد گفته اند که تاکنون تصمیمی در مورد این درخواست ایالات متحده گرفته نشده است.
اسامه بن لادن روز دوم ماه می در منطقه ای به شدت امنیتی در شهرک ابیت آباد و در نزدیکی یک آکادمی نظامی اردوی پاکستان در جریان عملیات نیروهای ویژه امریکایی کشته شد که این امر موجب سرافکندگی اسلام آباد به این دلیل شد که سال ها حضور بن لادن در خاک این کشور را رد می کرد.
دولت پاکستان زیر فشار قرار دارد تا توضیح دهد که چگونه اسامه بن لادن توانسته بود برای سالها در یک منطقه به شدت حفاظت شده زندگی کند.
همکاری پاکستان در امر مبارزه با تروریزم و تأمین ثبات در افغانستان همواره با اهمیت تلقی شده است و ایالات متحده امریکا همچنین نگران دست یافتن گروههای تندرو به سلاح های هسته ای این کشور است.
بازرسان امریکایی که اسناد و هارد دیسک های به دست آمده از مخفیگاه بن لادن را بررسی کرده اند، می خواهند با بازجویی از سه همسر او به ردیابی سازمان بن لادن و نابودی شبکه جهانی القاعده بپردازند.
اما یک مقام دولت پاکستان دادن اجازه به امریکایی ها جهت بازجویی از همسران بن لادن را رد کرده و گفته است که بازرسان محلی تحقیقات خود را از آنان تکمیل نکرده اند.
او همچنین گفته است که هنوز زود است در این مورد فکر کرد که اشاره به درخواست ایالات متحده برای بازجویی از همسران بن لادن است.
پاکستان می گوید که یک همسر یمنی و دو همسر اهل عربستان سعودی بن لادن با پسرانش را به کشورهای شان بر می گردانند و اسلام آباد با این کشورها در این مورد تماس گرفته اند، اما تاهنوز پاسخ روشنی دریافت نکرده است.
سازمان استخباراتی پاکستان ( آی اس آی) مظنون به همکاری برای پنهان نگه داشتن مخفیگاه بن لادن است. این گمانه زنی ها از آنجا بیشتر قوت گرفته است که آی اس آی سابقه طولانی ارتباط با گروه های شبه نظامی را دارد.
ایالات متحده امریکا نیز می گوید که یک شبکه حامی بن لادن در پاکستان مستقر است و یا افرادی در سازمان استخباراتی پاکستان از رهبر شبکه القاعده حمایت می کرده است.
همچنین برخی از قانون گذاران ایالات متحده امریکا مسأله قطع میلیاردها دالر کمک این کشور به پاکستان، تنها کشور مسلمان مسلح با سلاح هسته ای را مطرح کرده اند.
اما امریکا در ظاهر اتهام پناه دادن پاکستان به اسامه بن لادن را متوقف کرده است.
جی کارنی سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه در واشنگتن گفت: ” ما باور داریم که ادامه همکاریها با پاکستان بسیار مهم است؛ چون مصالح امنیت ملی ما این را ایجاب می کند.”
اندرس فوگ راسموسن دبیرکل پیمان ناتو نیز پس از کشته شدن اسامه بن لادن به ادامه همکاریها بین کشورهای غربی و پاکستان در راستای مبارزه مشترک با تروریزم تأکید کرد.
به گفته آقای راسموسن کشورهای غربی گزینه ای غیر از پاکستان برای مبارزه با تندوران مذهبی ندارند.
مناسبات ایالات متحده امریکا و پاکستان پیش از کشته شدن اسامه بن لادن در خاک این کشور نیز پس از آنکه یک هواپیمای بدون سرنشین امریکایی یک مجتمع غیرنظامی را هدف قرار داد دچار تنش شد. همچنین کشته شدن دو شهروند پاکستانی در شهر لاهور به دست رایموند دیویس یک کارمند قراردادی سازمان اطلاعات مرکزی امریکا نیز منجر به تنش در روابط دو کشور شد.
حمله نیروهای ویژه کوماندوهای امریکایی بر مخفیگاه بن لادن در خاک پاکستان بدون اطلاع اسلام آباد فشارهای داخلی بر حکومت این کشور را نیز افزایش داده است.
برخی از احزاب مخالف در پارلمان پاکستان خواستار کناره گیری آصف علی زرداری رییس جمهور و یوسف رضا گیلانی نخست وزیر این کشور شده اند.
اما گیلانی در سخنرانی روز گذشته (دوشنبه) خود در پارلمان این کشور تأکید کرد که ایالات متحده با این اقدام خود حاکمیت ملی پاکستان را نقض کرده است.
او همچنین اتهام های مطرح شده علیه سازمان استخباراتی کشورش در مورد همکاری با شبکه القاعده و ناکامی در یافتن او را رد کرد.
آقای گیلانی گفت اینکه چرا کسی از حضور بن لادن در خاک پاکستان با خبر نبوده است، تحقیقات گسترده ای به راه انداخته خواهد شد.
اکنون نگرانی ها از دستیابی تروریستان به مراکز هسته ای و سلاح های استراتیژیک پاکستان در پی ناکامی اطلاعاتی از حضور بن لادن در خاک این کشور افزایش یافته است.