دستکم 69 طلبه افغانستانی بازداشت شده در اردوگاه موسوم به “الغدیر” در استان زاهدان ایران اعتصاب غذایی کردهاند.
خبرگزاری حالوش، که رویداد استان سیستان و بلوچستان را پوشش میدهد خبر داده است که اعتصابکنندگان شهروندان افغانستان و همه طلبه دارالعلوم “مکی” هستند.
دارالعلوم مکی و برخی از اماکن اعتقادی در سیستان و بلوچستان ایران، پس از اعتراضات سراسری زن، زندگی، آزادی به شدت تحت کنترول نیروهای انتظامی ایران قرار دارند.
همواره گزارشهای خشونتباری از این بخش ایران مبنی بر سرکوب تظاهرات از سوی پولیس این کشور مخابره میشود. به تازگی هم دولت ایران چند روحانی سرشناس این منطقه عمدتا سنی نشین را بازداشت کردهاست.
مولوی عبدالحمید اسمائیلزهی، امام جمعه زاهدان از سیاستهای دولت در قبال معترضان به شدت انتقاد میکند.
حالوش گزارش داده است تمامی طلبههای افغانستان که در بازداشت بهسر میبرند در حال تحصیل در دارالعلوم مکی بودند که حدود چهل و چهار روز پیش، (24 جدی) پس از مراجعه به اداره مهاجرت زاهدان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به اردوگاه الغدیر منتقل شدهاند.
این طلبهها در اعتراض به شرایط بد کمپ، کمبود غذا و امکانات و بدرفتاری ماموران اعتصاب غذا کردهاند. معترضان از بلاتکلیفی و عدم روشن شدن سرنوشت شان در کمپ، نیز معترض اند.
گفته شده که تلاش برخی اساتید مدارس دینی برای قانع کردن طلاب به شکستن اعتصابشان بینتیجه بوده است.
تا هنوز تهران و کابل در این مورد واکنش نشان ندادهاند.
همه ساله پس از پایان سال تحصیلی مدارس دینی، طلاب مهاجر افغان از طریق اداره اتباع و امور مهاجرین ایران به افغانستان بازمیگردند.
گفته شده که این روند معمولا بین دو تا سه روز طول میکشید. اما امسال بیشتر طلابی که به اداره اتباع و امور مهاجرین مراجعه کردهاند، در اردوگاه الغدیر وابسته به این نهاد تحت بازداشت نیروهای امنیتی قرارگرفتهاند.
گفته شده ماموران امنیتی به طلاب گفتهاند باید اعتراف کنند که در اعتراضات روزهای جمعه زاهدان شرکت کرده و حضور داشتند.
در همین حال، در سفر اخیر هیأت طالبان به ایران، مقامات دو طرف با هم دیدار و گفتوگو کردند، خبرگزاری حالوش میگوید که گفتگوها بدون نتیجه پایان یافته است.
به گزارش این خبرگزاری، عدم توافق دو طرف، باعث شده است تا بسیاری از مهاجرین از بیم بازداشت، به صورت قاچاقی و از مسیرهای پرخطر و پرداخت هزینه سنگین به افغانستان بازگردند.
در جریان اعتراضات سراسری در ایران که بدنبال کشته شدن مهسا امینی با شعار زن، زندگی، آزادی شکل گرفت، ماموران پولیس این کشور صدها هزار تن را بازداشت و به زندانها منتقل کردهاند.
گزارشها حاکیست که بازداشت شدگان به اعترافات اجباری وادار شدند و شماری هم به دلایل مختلف از جمله برهم زدن امنیت ملی اعدام شدند.