رزا اوتونبایوا، رییس هیأت معاونت سازمان ملل در افغانستان یا یوناما، ضمن محکوم کردن فرامین طالبان در برابر زنان، گفته است که این فرامین نوعی “خودآزاری ملی” است که سران طالبان به آن مبتلا اند.
خانم اوتونبایوا میگوید درحالیکه بحران شدید انسانی و اقتصادی افغانستان را تهدید میکند، طالبان با صدور فرامین نیمی از جمعیت کشور را از جامعه حذف کردهاند.
یوناما به مناسب هشت مارچ، روز جهانی زن بیانیهای منتشر کرده و در این بیانیه از قول اوتونبایوا نوشته که افغانستان تحت کنترول طالبان سرکوبگرترین کشور جهان در رابطه به حقوق زنان است.
او اقدامات سازمان یافته و عمدی سران طالبان برای حذف زنان از جامعه را “ناراحتکننده” و غیر قابل قبول خوانده است.
طالبان در حدود 19 ماه حاکمیت، قوانین و فرامین سختی را علیه زنان وضع کردهاند و این قشر جامعه را تحصیل و کار گرفته تا رفتن به پارک و حمامهای عمومی شهری ممنوع کردهاند.
با وجود اعتراضات در داخل کشور و فشارهای بینالمللی طالبان هنوز از موضعشان عقب نشینی نکردهاند.
شماری از دختران امروز در کابل و غور در اعتراض به ممنوعیت تحصیل و کار زنان اعتراض کردند و خواستار رفع این محدودیتها شدند.
عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه دولت پیشین نیز با انتشار یک رشته توییتی نوشت که حق تحصیل و کار از حقوق «مسلم اسلامی و انسانی» زنان است.
آقای عبدالله نوشته است: “براساس آموزههای اسلامی، زنان و دختران از حقوق اساسی بشری برخوردار اند و هرگونه بیعدالتی، خشونت و نابرابری در قبال آنان ناپسند است.”
آینده تاریک
رزا اوتونبایوا، رییس یوناما میگوید که سیاستهای طالبان به هدف حذف زنان، نه تنها دختران و زنان را نشانه گرفته بلکه به گفته او، تمامی شهروندان افغانستان را محکوم به فقر و وابستگی به کمکهای بشردوستانه در آینده خواهد کرد.
او هشدار داده است که پیش گرفتن چنین سیاست و رفتاری افغانستان را در جامعه جهانی منزوی خواهد کرد و تبعات آن برای شهروندان افغانستان، افزایش خودکشی، ازدواجهای اجباری، فرزندآوری زودهنگام و همچنین زیانهایی ناشی از فقر در خصوص سلامتی، تغذیه و رفاه زنان خواهد بود.
در بیانیه گفته شده که محدودیتهای طالبان بر زنان خطر خشونتهای خانوادگی، استثمار و سوءاستفاده جنسی از دختران را افزایش میهد.