در پی اظهارات امینهمحمد، معاون دبیرکل سازمانملل در مورد بررسی شرایط به رسمیتشناختن طالبان از سوی سازمانملل، احزاب، چهرهها و ایتلافهای مختلف به این موضوع واکنش نشاندادهاند.

ائتلاف جنبشهای زنان معترض افغانستان پیشتر گفته بود که در نشست دوحه و نشستهای مشابه آن واقعیتهای دردناک مردم انکار شده است
ایتلاف جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان با نشر بیانیهای گفته است که به رسمیت شناختن طالبان منجر به افزایش بحران در کشور خواهد شد.
این ایتلاف، روز چهارشنبه (۳۰ حمل) هشدار داد که تعامل و گفتوگوی بیقیدوشرط با طالبان هیچ نتیجهای جز جسارت این گروه در پی نخواهد داشت.
در بیانیه آمده است که دنیا نباید مقاومت مردم افغانستان بهخصوص مقاومت مدنی شجاعانه زنان در برابر “ستم طالبان” را نادیده بگیرد.
این ایتلاف که از جمله مهمترین جریانهای است که در حاکمیت طالبان و در زمان سرکوب اعتراضات مدنی زنان شکل گرفته، گفت است، زیر سایه طالبان گروهها و اقوام به حاشیه رانده شده و مورد سرکوب و کشتار قرار میگیرند و مردم افغانستان در سراسر مملکت با فقر و گرسنهگی دستوپنجه نرم میکنند.
در بیانیه گفته شده است: “ما از سازمانملل توقع داریم تا در حمایت از مردم و بهویژه زنان افغانستان در برابر طالبان قاطعانه و یکپارچه ایستادهگی نماید و این گروه را وادار به تسلیم شدن به اراده خواستها و ارزشهای مردم افغانستان نماید.”
توصیه به سازمانملل
در همینحال، شورای مقاومتملی برای نجات افغانستان که عمدتا متشکل از احزاب جهادی و مقامات حکومت پیشین تشکیل شده، به سازمانملل توصیه کرده است که در قضایای افغانستان جانب مردم را بگیرد.
این شورا بدنبال اظهارات امینهمحمد، معاون دبیرکل سازمانملل، اعلامیهای منتشر کرد که در آن آمده است: “سازمان مللمتحد بهعنوان یک نهاد معتبر جهانی تمام تلاشش را برای ارسال کمک به نیازمندان افغان و پایان دادن به بحران موجود در افغانستان کند، نه به رسمیت شناختن طالبان.”

شورای مقاومتملی برای نجات افغانستان.به سازمانملل توصیه کرده است که در قضایای افغانستان جانب مردم را بگیرد
در اعلامیه، اظهارات اخیر امینهمحمد، خلاف اراده و آرزوهای مردم افغانستان در جهت مشروعیت بخشی به نقض حقوق بشر و حقوق اساسی زنان، تصفیههای قومی، سیاسی، زبانی و مذهبی، تعطیل قانون اساسی، دادگاههای صحرایی و صدها مصایب دیگر دانسته شده است.
شورای مقاومت برای نجات افغانستان پرسیده است، با وجود گزارشهای مستند ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر این سازمان، از جنایات گسترده حقوق بشری طالبان در مناطق معین افغانستان، براساس کدام اصول پیشنهاد به رسمیت شناختن طالبان را طرح میکند؟
این شورا همچنین این پرسش را مطرح کرده که “مگر جهان امروز شناسایی یک گروه ناقض حقوق بشر، هراسافگن، جنایتکار و مستبد را میتواند مبنای حقوقی دهد؟”
امینهمحمد چی گفت؟
امینه محمد، معاون دبیر کل سازمان ملل متحد گفته است که این سازمان قصد دارد تا نشستی را در روزهای آینده برای بحث در مورد شرایط به رسمیت شناختن طالبان برگزار کند.
خانم محمد این اظهارات را در یک نشست در دانشکده روابط عمومی و بینالملل دانشگاه پرینستون آمریکا بیان کرد و افزود که که قرار است در این نشست، سازمانملل نمایندگان ویژه کشورهای مختلف در امور افغانستان را از سراسر جهان دعوت کند.
او گفته است: “امیدواریم آنها را ظرف دو هفته دیگر در یک منطقه گردهم بیاوریم تا نخستین ملاقاتها میان شان در سطح منطقه و جهان با حضور دبیر کل سازمان ملل برای نخستین بار، صورت بگیرد.”
خانم محمد گفت: “ما امیدواریم که گامهای کوچکی را در مسیر به رسمیت شناختن طالبان بر اساس اصول برداریم ولی آیا این امر ممکن است، من نمیدانم. اما این بحث باید اتفاق بیفتد. طالبان آشکارا خواهان به رسمیت شناخته شدن هستند، و این اهرمی است که ما داریم.”
هر چند امینه محمد در مورد زمان و مکان نشست بررسی وضعیت به رسمیت شناختن طالبان توضیحات بیشتری نداده است اما زلمی خلیلزاد نماینده پیشین آمریکا برای افغانستان روز گذشته در توییتی خاطر نشان کرد که انتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد این کنفرانس را در نخستین روز ماه می، میزبانی خواهد کرد.
حمایت از تروریزم
رحمتالله نبیل، رییس پیشین اداره امنیت ملی کشور به رسمیتشناسایی طالبان از سوی سازمانملل را بهمعنای پاداش دادن به ناقضین حقوق بشر و حمایت از تروریسم خوانده است.
آقای نبیل با انتشار رشته توییتی نوشته که تصممیم بررسی شرایط به رسمیتشناختن طالبان از سوی سازمانملل، بسیار نگران کننده است.
او نوشته است: “به رسمیت شناختن طالبان بهعنوان حکومت قانونی افغانستان، خیانت به زنان و اقلیتهای افغان است که تحت حاکمیت آنها رنج کشیدهاند.”
نبیل گفته هر گونه اقدام جهت به رسمیت شناخته شدن طالبان باید منوط به رعایت کلیه اصول حقوق بشر از سوی این گروه باشد.

آقای نبیل با انتشار رشته توییتی نوشته که تصممیم بررسی شرایط به رسمیتشناختن طالبان از سوی سازمانملل، بسیار نگران کننده است
حقوق زنان را زیرپا نکنید!
جنبش زنان برای صلح و آزادی ضمن مخالفت شدید با تصمیم سازمانملل با نشر اعلامیهای گفته است که جریان و سازمانهای دخیل در قضایای افغانستان در تصامیم شان باید حقوق اولیه زنان را رعایت کنند.
در اعلامیهای این جنبش تصمیم بررسی شرایط به رسمیتشناختن طالبان از سوی سازمانملل را مخالف ارزشهای حقوق بشری، ماموریت اصلی این سازمان و نادیده گرفتن حقوق اولیه زنان افغانستان دانسته است.
جنبش زنان برای صلح و آزادی با اشاره به حذف زنان از جامعه در حاکمیت طالبان، امینه محمد را به اظهارات عجولانه و غیرمسوولانه متهم کرده است.
در اعلامیه این جنبش آمده است: “جنبش زنان برای صلح و آزادی ضمن ابراز نگرانی از این اظهارات از تمام جریانهای فعال، شخصیتهای ملی و بینالمللی، جبهات، احزاب و جنبشهای زنان میخواهد که موقف روشن و صریح خود را در قبال این موضوع اعلان کنند.”
این جنبش همچنان از جریانهای ملی و بینالمللی خواسته است که نگذارند سران سازمان ملل در برابر خواستهای غیرانسانی رژیم آپارتاید جنسیتی طالبان تسلیم شده و زنان افغانستان را زنده به گور کنند.